Veganiškas parmezano sūris iš saulėgrąžų

2025-05-06 Autorius oSkanu.lt

Veganiškas parmezano sūris iš saulėgrąžų
Veganiškas parmezano sūris iš saulėgrąžų – tai puikus, 100% augalinis būdas papildyti savo mėgstamus patiekalus sūriu primenančiu, sodriu ir pikantišku skoniu. Šis receptas itin populiarus tarp veganų ir visų, kurie ieško sveikesnių alternatyvų įprastam parmezanui. Išskirtinis šio pabarstuko ingredientas – maistinės mielės – suteikia sodrų, sūriam skoniui artimą pojūtį, o lukštentos saulėgrąžos ne tik praturtina skonį, bet ir aprūpina organizmą sveikaisiais riebalais bei baltymais. Skirtingai nei įprastas sūris, šis variantas yra be laktozės, be glitimo ir be gyvūninės kilmės produktų, todėl tinka veganams, alergiškiems žmonėms ir net tiems, kurie tiesiog nori išbandyti ką nors naujo. Šį veganišką parmezaną galima berti ant makaronų, pabarstyti ant picos, naudoti salotoms, sumuštiniams ar net sriuboms pagardinti. Be to, šį pabarstuką labai patogu laikyti šaldytuve – sausame stiklainyje jis išlieka šviežias iki 4 savaičių. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Lukštentas saulėgrąžas galima keisti anakardžių riešutais, jei nesate alergiški riešutams.
  • Maistines mieles galite rinktis iš skirtingų gamintojų, svarbu, kad jos būtų dribsnių pavidalo.
  • Česnakų miltelius galima pakeisti džiovintų svogūnų milteliais, jei norite švelnesnio skonio.
  • Druską galite naudoti jūros arba Himalajų, kad suteiktumėte pabarstukui subtilaus mineralinio skonio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Smulkinkite ingredientus pulsuojančiu režimu, kad išlaikytumėte birią, smėlio tekstūrą.
  • Nepersistenkite maldami saulėgrąžas, kad jos nepradėtų išskirti aliejaus ir netaptų pasta.
  • Laikykite parmezaną sandariame stikliniame inde, kad apsaugotumėte nuo drėgmės ir kvapų.
  • Jei norite aštresnio skonio, galite įberti šiek tiek maltų juodųjų pipirų arba čili miltelių.
  • Norint dar sodresnio skonio, įberkite šiek tiek džiovintų bazilikų ar raudonėlio.

Ingredientai

    ~20x20 g pabarstukų vienai porcijai:
    • Lukštentos saulėgrąžos: 100 g.
    • Maistinės mielės (dribsnių pavidalo): 4 v. š.
    • Česnakų milteliai: 1/2 a. š.
    • Druska: 1/2 a. š. 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Į sausą ir švarų maisto smulkintuvą suberkite lukštentas saulėgrąžas, maistines mieles, česnakų miltelius ir druską.
  2. 2. Pradėkite smulkinti ingredientus, naudodami trumpus, pulsuojančius paspaudimus. Taip išvengsite, kad saulėgrąžos neišskirtų aliejaus ir nepavirstų į pastą.
  3. 3. Stebėkite masę – kai saulėgrąžos taps smulkūs milteliai, o mišinys įgaus birių pabarstukų tekstūrą, procesą sustabdykite.
  4. 4. Perpilkite paruoštą veganišką parmezaną į sandarų stiklinį indą ar stiklainį.
  5. 5. Laikykite šaldytuve, kur šis pabarstukas išliks šviežias ir kvapnus iki 4 savaičių.
  6. 6. Naudokite pagal poreikį – berti ant makaronų, picų, salotų, rizoto ar net į sriubas, kad praturtintumėte jų skonį.
Pilno grūdo makaronai su humusu ir raudonaisiais lęšiais
(1)
Tofu sūris su anakardžiais ir daržovėmis
(1)
Veganiški saldžiųjų bulvių keksiukai, glazūruoti šokoladu
(1)