Vegetariškas ryžių ir pupelių troškinys ispaniškai (Arroz Viudo)

2022-02-15 Autorius Lithuanian in the USA

Vegetariškas ryžių ir pupelių troškinys ispaniškai (Arroz Viudo)
Kai noriu pasidaryti dieną be mėsos - renkuosi gaminti vegetarišką ryžių troškinį su pupelėmis ispaniškai. Itin paprastai pagaminamas, nereikalaujantis daug pastangų ir laiko. Tuo man asmeniškai labai patinka įvairūs ispanų patiekalai, kad pagaminimas neužima daug laiko (na nebent kokia paella, tada yra šiek tiek ilgiau užtrunkama..), o daugumai patiekalų reikia nedaug ir elementarių ingredientų.

Arroz viudo išvertus iš ispanų kalbos į lietuvių būtų "našlaičiai ryžiai", šitaip jie vadinami dėl to, nes šiam ryžių patiekalui nėra naudojama mėsa arba jūros gėrybės. Todėl ryžiai tampa kaip ir "našlaičiais". Arroz viudo gaminimui galite rinktis daržoves pagal savo skonį. Ispanai dar kartais mėgsta pridėti šiek tiek grybų.

Ingredientai

    • apvalūs ryžiai: 150 gramų (pvz. skirti gaminti paella)
    • didelės, baltos, virtos pupelės: 150 gramų (gali būti konservuotos)
    • vanduo: 750 mililitrų
    • pomidorai: 1 (didelio)
    • bulvės: 1 (vid. dydžio)
    • šviežios petražolės: 3 šakelių
    • džiovinti neaštrūs čili pipirai: 1 (pasilla arba kitas neaštrus čili pipiras)
    • šviežio česnako stiebeliai: 1 didelės saujos (supjaustyti į 4-5 centimetrų ilgio šiaudelius)
    • česnakas: 1 didelės skiltelės
    • ciberžolės milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • alyvuogių aliejus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia džiovintą čili pipirą užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Brinkinkite tol, kol pipiras suminkštės (maždaug 15 minučių). Iš pipiro išimkite sėklytes ir susmulkinkite.
  2. 2. Pomidorą užpilkite karštu vandeniu ir palikite mažiausiai 5 minutėms. Tuomet nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite arba sutrinkite maisto trintuvu.
  3. 3. Tada didesnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite porą valgomų šaukštų aliejaus.
  4. 4. Nulupkite bulvę, supjaustykite storesnėmis riekelėmis ir sudėkite į keptuvę. Bulvių riekeles kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Tuomet sudėkite į lėkštę.
  5. 5. Į tą patį aliejų sudėkite česnako stiebelius, kepinkite, kol apskrus. Paskui sudėkite į lėkštę.
  6. 6. Supilkite sutrintą pomidorą į keptuvę su likusiu aliejumi, kaitrą sumažinkite iki silpnos.
  7. 7. Sudėkite nuluptą ir sutrintą česnaką. Pakaitinkite maždaug 60 sekundžių.
  8. 8. Tuomet sudėkite smulkintą čili pipirą, pakaitinkite dar apie 60 sekundžių.
  9. 9. Supilkite vandenį, išmaišykite ir kaitinkite, kol vanduo užvirs.
  10. 10. Kaitrą padidinkite iki stipriausios, supilkite ryžius ir išmaišykite.
  11. 11. Sudėkite apkepintas bulves, česnako stiebelius ir petražolę. Ryžius kaitinkite maždaug 5 minutes.
  12. 12. Tuomet sudėkite pupeles, sumažinkite kaitrą iki silpnos ir kaitinkite dar maždaug 15 min.
  13. 13. Pagardinkite druska pagal savo skonį. Ryžiai labai skanūs su mėsos arba žuvies patiekalais, arba tiesiog vieni. Pasilepinkite!
  14. 14. Pastebėjimas: Jeigu įdomu, visą gamybos procesą galite matyti ir Youtube video pateiktame žemiau (ispanų kalba).
  15. 15. Rekomendacija: Daugiau vegetariškų receptų rasite: Vegetariški patiekalai.


Kukurūzų ir brokolinių kopūstų kepsneliai
(3)
Pupelių užtepėlė
(2)
Vegetariškas pievagrybių kišas
(3)