Virtų apelsinų pyragas pagal Beatą

2025-03-22 Autorius oSkanu.lt

Virtų apelsinų pyragas pagal Beatą
Šis nuostabus ir aromatingas virtų apelsinų pyragas yra tikras atradimas visiems, kurie mėgsta subtilų citrusinių vaisių skonį. Šio pyrago receptą man perdavė mano draugė Beata, kuri jį atrado keliaudama po Ispaniją. Tai tradicinis Viduržemio jūros regiono desertas, kurio gaminimo technika yra neįprasta - apelsinai verdami nelupti, o vėliau sutrinti į tyrę. Tokiu būdu išgaunamas nepakartojamas ir sodrus apelsinų skonis, kuris persmelkia visą pyragą. Migdolų miltai suteikia pyragui nuostabios tekstūros - jis tampa drėgnas, minkštas ir tirpsta burnoje. Virtų apelsinų pyragas išlieka šviežias keletą dienų, tad galėsite mėgautis nepakartojamu skoniu ilgiau. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Tradiciškai šiam pyragui naudojami migdolų miltai, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kukurūzų miltais, kaip nurodyta recepte. 
  • Taip pat tinka ir lazdyno riešutų miltai, kurie suteiks pyragui šiek tiek kitokį, bet lygiai taip pat malonų skonį. 
  • Vietoje įprastų apelsinų galite naudoti mandarinus, jei norite gauti šiek tiek rūgštesnį skonį. 
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi (naudokite 200 g medaus vietoj 250 g cukraus). 
  • Glajui galite naudoti ne tik citrinos, bet ir apelsino sultis, arba pakeisti jį šokoladiniu glajumi. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš verdant apelsinus, rekomenduojama juos pradurti šakute keliose vietose - taip jie greičiau išvirs ir nesutrūkinės. Verdant apelsinus, būtina stebėti vandens lygį - jei vanduo išgaruoja, reikia papildyti, kad apelsinai visada būtų pusiau panirę. Kepant pyragą, patartina formą iškloti kepimo popieriumi, o ne tik ištepti sviestu - taip pyragas neprikibs prie formos ir lengviau išsiims. Jei norite, kad pyragas būtų drėgnesnis, galite uždengti jį folija paskutines 15 kepimo minučių. 

Ingredientai

    • apelsinai: 2 dideli (sunaudojau 3 mažesnius)
    • kiaušiniai: 6
    • sviestas (skardai patepti)
    • malti migdolai arba migdolų miltai: 250 gramų (galima naudoti ir kukurūzų miltus)
    • cukrus: 250 gramų
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    Glajui:
    • citrinos sultys: iš 1 vnt.
    • cukraus pudra: 5-6 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kruopščiai nuplaukite neluptus apelsinus po tekančiu vandeniu.
  2. 2. Įdėkite juos į vidutinio dydžio puodą ir užpilkite vandeniu tiek, kad apelsinai būtų apsemti iki pusės.
  3. 3. Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite apelsinus maždaug 90 minučių, kol jie taps minkšti. Periodiškai patikrinkite vandens lygį ir, jei reikia, papildykite.
  4. 4. Išvirus apelsinus, išimsite juos iš puodo ir leisite jiems atvėsti. Kai apelsinai bus pakankamai atvėsę, kad galėtumėte juos paimti, supjaustykite juos skiltelėmis ir kruopščiai pašalinkite visas sėklas, jei tokių yra.
  5. 5. Sudėkite supjaustytus apelsinus į blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės.
  6. 6. Įkaitinsite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Tuo metu paruoškite kepimo formą, ištepant ją sviestu arba išklojant kepimo popieriumi.
  7. 7. Dideliame dubenyje turite išplakti kiaušinius su cukrumi. Plakite elektriniu plaktuvu dideliu greičiu maždaug 5-7 minutes, kol masė taps puri, pabals ir padvigubės savo tūryje. Šis žingsnis yra labai svarbus, nes suteiks pyragui lengvumo.
  8. 8. Po truputį sudėsite apelsinų tyrę į išplaktą kiaušinių ir cukraus masę. Maišysite švelniai, kad išlaikytumėte masės purumą.
  9. 9. Atskirame dubenyje sumaišysite sausus ingredientus - migdolų miltus (arba alternatyvą - kukurūzų miltus) ir kepimo miltelius. Šį mišinį po truputį įbersite į apelsinų-kiaušinių masę, maišydami mentele iš apačios į viršų, kad tešla neprarastų oro burbuliukų.
  10. 10. Paruoštą tešlą supilsite į paruoštą kepimo formą. Švelniai palyginsite tešlos paviršių mentele.
  11. 11. Kepsite pyragą įkaitintoje orkaitėje 45 minutes arba tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką į pyrago vidurį, jis išliks sausas. Jei pyrago viršus per greitai ruduoja, galima uždengti jį folija.
  12. 12. Kol pyragas kepa, paruošite glajų. Sumaišysite citrinos sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Glajus turėtų būti ne per skystas ir ne per tirštas - tokios konsistencijos, kad galėtų lengvai tekėti.
  13. 13. Iškepusį pyragą išimsite iš orkaitės ir paliksite atvėsti formoje apie 10 minučių. Tuomet atsargiai išimsite iš formos ir pilnai atvėsinsite ant grotelių.
  14. 14. Ant atvėsusio pyrago užpilsite paruoštą glajų, leisdami jam nutekėti pyrago šonais. Paliksite kol glajus sustings.
  15. 15. Patieksime pyragą supjaustytą gabalėliais, galima papuošti šviežių apelsinų skiltelėmis ar mėtų lapeliais. Skanaukite!
Pyragas su agrastais ir migdolais
(1)
Biskvitinis, purus uogų pyragas
(9)