Įvairiuose užsienio maisto tinklapiuose vis užmatydavau virtų pupelių užtepėles, sudomino jos labai mane, bet niekaip neprisiruošiau pasigaminti ir paragauti. Visai neseniai pasitaikė labai gera proga - įvykęs vyro gimtadienis. Prisigaminau įvairiausių užkandžių, tarp jų ir šią užtepėlę.
Tokia užtepėlė mums itin patiko savo lengvumu (tiek pagaminimo, tiek riebumo prasme). Daugiausia skonio jai priduoda čili padažas, pačios pupelės tik kūną bei tekstūrą.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje baltųjų pupelių galima naudoti virtas raudonąsias ar margąsias pupeles, tačiau tekstūra ir skonis bus kiek intensyvesni.
- Alyvuogių aliejų galima keisti švelniu saulėgrąžų arba avokadų aliejumi.
- Sezamo aliejų galima praleisti arba pakeisti lašeliu skrudintų sezamų pastos (tahini).
- Sojų padažą galima keisti tamari padažu (be glitimo) arba kokosų aminorūgštimis – tai ypač naudinga jautresniems glitimui.
- Saldus čili padažas gali būti keičiamas aštresniu „Sriracha“ padažu, pridėjus šlakelį medaus.
- Vietoje citrinos ar laimo sulčių galima naudoti obuolių actą ar baltąjį vyninį actą, tačiau skonis bus šiek tiek rūgštesnis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai
- Jei naudosite konservuotas pupeles, jas prieš naudojimą gerai perplaukite – taip sumažinsite natrio kiekį ir pagerinsite skonį.
- Jeigu masė per tiršta, geriau naudoti ne šaltą, o šiltą vandenį – jis padės greičiau susmulkinti ingredientus.
- Užtepėlę galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve – skonis per kelias valandas dar labiau susigeria ir išryškėja.
- Papildomai galima pabarstyti kepintomis sezamo sėklomis ar šviežiais žalumynais (pvz., kalendra ar petražolėmis).
- Patiekite su pilno grūdo duona, lavašu arba traškiomis morkų bei salierų lazdelėmis.
Atsiliepimai