Vokiškas šnicelis iš kiaulienos išpjovos

2025-03-18 Autorius oSkanu.lt

Vokiškas šnicelis iš kiaulienos išpjovos
Vokiškas šnicelis iš kiaulienos išpjovos – tai klasikinis Europos virtuvės patiekalas, kuris savo kilme yra susijęs su Austrijos virtuve, tačiau tapo nepaprastai populiarus visoje Vidurio Europoje, o ypač Vokietijoje. Šis traškus, auksinio atspalvio mėsos kepsnys yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Kiaulienos išpjova – viena švelniausių ir minkščiausių kiaulienos dalių – idealiai tinka šiam receptui, nes išlieka sultinga ir minkšta net po apkepimo. Tradicinis vokiškas šnicelis gaminamas iš plonai išmuštos kiaulienos, apvoliotos dvigubu sluoksniu: pirmiausia kiaušinio ir pieno mišinyje, o tada traškiuose maltuose džiūvėsėliuose. Šis dvigubas apvoliojimas užtikrina ypatingą traškumą ir nepriekaištingą tekstūrą. Patiekalo skonis puikiai dera su įvairiais garnyro variantais – nuo virtų bulvių iki šviežių ar marinuotų daržovių. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciškai šnicelis gaminamas iš kiaulienos išpjovos, galite naudoti ir kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, nugarinę arba kumpį. Jei nesate kiaulienos mėgėjas, galite rinktis kalakutienos arba vištienos krūtinėlę – tiesiog turėsite ilgiau ją pamušti, kad taptų plonesnė. 
  • Vietoje įprastų maltų džiūvėsėlių galima naudoti panko džiūvėsius, kurie suteiks dar traškesnę tekstūrą. 
  • Pipirai gali būti juodieji, baltieji arba žalieji – pagal jūsų skonį. 
  • Vietoje įprasto augalinio aliejaus galima naudoti sviestą arba kiaulės taukus, kurie suteiks ypatingą skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad šnicelis būtų tobulas, svarbu išlaikyti tinkamą keptuvės temperatūrą – ji turi būti pakankamai karšta, kad džiūvėsėliai greitai apskrustų ir taptų traškūs, bet ne per karšta, kad nesudegtų. Aliejus turėtų dengti bent pusę šnicelio storio. 
  • Jeigu norite ypač traškaus rezultato, apvoliokite mėsą džiūvėsiuose du kartus. 
  • Po kepimo padėkite šnicelius ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. 
  • Šnicelius geriausia patiekti iškart po kepimo, kol jie dar traškūs. 

Ingredientai

    • Kiaulienos išpjova: 800 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Pienas: 100 ml
    • Malti džiūvėsėliai: 200 g
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Augalinis aliejus kepimui: 200 ml
    Garnyrui:
    • Keptos bulvės: 800 g
    • Šviežios arba marinuotos daržovės (pagal norus): 400 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsite nuo kiaulienos išpjovos supjaustymo nelabai storomis riekelėmis, maždaug 1-1,5 cm storio. Kiekviena riekelė turėtų sverti apie 150-200 gramų.
  2. 2. Jeigu mėsos riekelės atrodys per storos, būtina jas "pamušti" specialiu plaktuku arba keptuvės dugnu, įdėjus į maistinę plėvelę, kad pasidarytų plonesnės ir minkštesnės.
  3. 3. Tuomet paruošiame skystą apvoliojimo masę – dideliame dubenyje išplakama du kiaušinius su 100 mililitrų pieno, pridedant žiupsnelį druskos ir pipirų.
  4. 4. Kitame plačiame dubenyje paruoškite maltus džiūvėsius – jie turi būti išberti plonu, lygiu sluoksniu, kad būtų patogu apvolioti mėsą.
  5. 5. Didelėje keptuvėje įkaitinkite gausų kiekį augalinio aliejaus. Svarbu nepagailėti aliejaus – jis turėtų padengti bent jau pusę šnicelio storio.
  6. 6. Kol aliejus kaista, kiekvieną kiaulienos gabalėlį kruopščiai pabarstysite druska bei pipirais iš abiejų pusių, užtikrinant tolygų prieskonių pasiskirstymą.
  7. 7. Paruoštą mėsos gabaliuką pirmiausia panardina į kiaušinio ir pieno plakinį, užtikrinant, kad jis būtų visiškai padengtas.
  8. 8. Po to mėsa kruopščiai apvoliojama maltuose džiūvėsėliuose, švelniai paspaudžiant, kad džiūvėsiai gerai priliptų prie paviršiaus.
  9. 9. Mėsos gabaliuką vėl reikia panardinti į kiaušinio plakinį ir dar kartą apvolioti džiūvėsėliuose – šis dvigubas apvoliojimas užtikrins ypatingai traškią šnicelio plutelę.
  10. 10. Įkaitusioje keptuvėje šniceliai kepami ant vidutinio kaitrumo ugnies po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie įgaus gražią auksinę spalvą ir taps traškūs.
  11. 11. Iškepusius šnicelius reikia išimti ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
  12. 12. Gaminant garnyrą, bulves galite išvirti su lupenomis arba be jų, pagal savo pageidavimą. Taip pat paruoškite šviežias daržoves arba patiekite su marinuotais agurkėliais.
  13. 13. Šnicelį patiekite karštą su pasirinktomis garnyro daržovėmis. Jis puikiai dera su bulvių koše, virtomis bulvėmis arba keptomis bulvytėmis fri.
Vokiškas šnicelis iš kiaulienos išpjovos
Vokiškas šnicelis iš kiaulienos išpjovos
Soti raugintų kopūstų sriuba su kiaulienos šonkauliukais ir jautiena
(1)
Kiaulienos karka kazane - aluje
(6)