Žaliasis karis su vištiena, šparaginėmis pupelėmis ir grietinėle 🍛

2025-03-24 Autorius oSkanu.lt

Žaliasis karis su vištiena, šparaginėmis pupelėmis ir grietinėle 🍛
Žaliasis karis su vištiena, šparaginėmis pupelėmis ir grietinėle yra autentiškas Azijos virtuvės patiekalas, kuris suteikia nepakartojamą skonių harmoniją. Šis gardus ir sotus valgis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta aštrius ir aromatingus patiekalus. Tailandietiškas žaliasis karis pasižymi savo ryškiu, gaiviu skoniu ir sodriais prieskoniais, kurie sukuria tobulą balansą tarp aštrumo ir kremiškumo. Tradiciškai gaminama Tailando virtuvėje, ši receptūra buvo adaptuota ir pritaikyta lietuviškam skoniui, išlaikant pagrindinius autentiškus elementus.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vištieną galima pakeisti kalakutiena, jūros gėrybėmis arba tofu (vegetariškam variantui). 
  • Šparaginės pupelės gali būti pakeistos brokoliais, cukinija arba žiediniais kopūstais
  • Vietoje grietinėlės galite naudoti kokosų pieną, kuris suteiks patiekalui dar autentiškesnį Tailando virtuvės skonį.
  • Špinatai gali būti pakeisti lapiniais kopūstais arba mangoldu. 
  • Sojos pupelės gali būti pakeistos avinžirniais arba žirneliais. Ryžius galima pakeisti bulguru, kuskusu arba kinva. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Kad karis būtų dar skanesnis, vištienos kubelius prieš troškinimą galite trumpai apkepti atskiroje keptuvėje - taip mėsa išliks sultingesnė. Žaliosios kario pastos aštrumą reguliuokite pagal savo skonį - jei mėgstate švelnesnį skonį, dėkite mažiau pastos arba pridėkite daugiau grietinėlės. Jei norite tirštesnio padažo, galite į jį įmaišyti šiek tiek kukurūzų krakmolo, ištirpinto nedideliame kiekyje vandens. Ryžius geriausia virti atskirai su trupučiu druskos ir lauro lapu, kad būtų aromatingesni. Patiekalas dar skanesnis antrą dieną, kai skoniai susiguli. 

Ingredientai

    • Vištienos krūtinėlė: 500 g 
    • Špinatai: 200 g 
    • Šparaginės pupelės: 200 g 
    • Sojos pupelės: 150 g 
    • Grietinėlė: 200 ml 
    • Žalioji kario pasta: 1 pakelis (50 g) 
    • Ryžiai: 300 g 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Aliejus kepimui: 2 valgomieji šaukštai 
    • Česnakas: 2 skiltelės 
    • Imbiero šaknis: 1 nedidelis gabaliukas (apie 20 g) 
    • Žalioji citrina: 1 vnt. (sulčių išspaudimui) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoši visus ingredientus - vištienos krūtinėlę supjaustysi maždaug 2 cm dydžio kubeliais.
  2. 2. Šparaginės pupelės bus nuplautos ir supjaustytos maždaug 3-4 cm ilgio gabaliukais.
  3. 3. Špinatai privalo būti gerai nuplauti ir nusausinti.
  4. 4. Sojos pupelės turi būti nusausintos, jei naudojamos konservuotos.
  5. 5. Česnaką ir imbierą smulkiai sukapok.
  6. 6. Vidutinio dydžio keptuvėje įkaitinsi aliejų ir pakepinsi česnaką bei imbierą apie 1 minutę, kol pasklis aromatas.
  7. 7. Turi sudėti vištienos kubelius ir kepti 5 minutes, kol mėsa šiek tiek paruduos.
  8. 8. Dabar į keptuvę supilk grietinėlę, įdėk kario pastą ir špinatus.
  9. 9. Viską kartu reikės pertrinti, kol gausis vientisa žalia masė.
  10. 10. Būtina sudėti šparaginės ir sojos pupeles į keptuvę.
  11. 11. Patroškink viską kartu apie 15 minučių ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydamas.
  12. 12. Tuo metu užkaitink puodą su vandeniu ryžiams.
  13. 13. Ryžius išvirsi pagal pakuotės instrukcijas, paprastai tai užtrunka apie 15-20 minučių.
  14. 14. Kai karis jau beveik paruoštas, įspausti žaliosios citrinos sultis ir pagardinti druska bei pipirais pagal skonį.
  15. 15. Dar kartą išmaišyk ir leisk patroškinti dar 2-3 minutes, kad skoniai susijungtų.
  16. 16. Patieksi karį su šviežiai virtais ryžiais, gražiai išdėstydamas lėkštėje.
Žaliasis karis su vištiena, šparaginėmis pupelėmis ir grietinėle 🍛

Atsakinėjama į Komentarą

Vištienos kepenėlės orkaitėje su šonine
(2)
Vištiena su grybais kreminiame padaže
(1)
Enčilados su vištiena ir pupelėmis
(2)
Sultingi vištienos kukuliukai su cukinija
(4)