Žemaičių blynai su virta vištiena ir grybų padažu

2025-02-17 Autorius oSkanu.lt

Žemaičių blynai su virta vištiena ir grybų padažu
Žemaičių blynai - tai autentiškas Lietuvos Žemaitijos regiono patiekalas, kuris jungia tradicinių bulvinių blynų ir mėsos įdaro harmoniją. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą, išsaugant tikrąjį lietuvišką skonį. Ypatingai tinka rudens ir žiemos sezonui, kai norisi sodraus ir šildančio maisto. Blynai išsiskiria savo tekstūra - traškūs iš išorės, bet minkšti ir sultingi viduje. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje virtos vištienos galima naudoti virtą kalakutieną arba triušieną.
  • Tešlai tinka tiek džiovintas, tiek kukurūzų krakmolas.
  • Vietoj įprasto svogūno galima naudoti šalotus.
  • Padažui tinka įvairūs kultivuojami ar miško grybai: pievagrybiai, voveraitės, baravykai ar šitakė.
  • Grietinę galima pakeisti 35% riebumo grietinėle.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Bulves geriausia rinktis miltingas, tokias kaip 'Laura' ar 'Saturna' veislių
  • Tešlą rekomenduojama palikti pastovėti 15-20 minučių
  • Blynus kepti ant vidutinės temperatūros, kad iškeptų tolygiai
  • Įdarą galima pagaminti iš anksto

Kalorijos
 
  • Bendras kalorijas kiekis: 2800 kcal
  • Vienos porcijos (1/6 dalies) kalorijos: 467 kcal

Ingredientai

    Tešlai:
    • bulvės: 10 (vid. dydžio)
    • kiaušiniai: 2 (nedidelių)
    • krakmolas: 3 valgomųjų šaukštų
    • miltai: tiek, kad tešla neliptų prie rankų
    • druska
    • riebalų: kepimui
    Įdarui:
    • virta vištiena: 200 gramų
    • svogūnai: 1 (nedidelio)
    • prieskoniai
    • sultinys: šlakelio (arba vanduo)
    • riebalai: svogūnų pakepinimui
    Padažui:
    • grybai (puikiai tinka pievagrybiai ar kiti pamėgti grybai)
    • sviestas
    • svogūnai: 1
    • pipirai
    • druska
    • grietinė

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje mėsą sumalame mėsmale, svogūną ganėtinai smulkiai supjaustome bei pakepiname nedideliame kiekyje riebalų. Dedame į mėsą, beriame prieskonius, pilame sultinį arba vandenį, išmaišome.
  2. 2. Tuomet grybus pakepiname su sviestu bei supjaustytu svogūnu, beriame druską, pipirus, dedame grietinę, išmaišome.
  3. 3. Tada bulves išverdame su lupenomis, atvėsiname, nulupame, sumalame mėsmalės pagalba, beriame druską, įmušame kiaušinius, beriame krakmolą, miltus ir užminkome tešlą (neturi gautis kieta, bet ir neturi lipti prie rankų).
  4. 4. Dėkite įdaro, kepkite riebaluose ant nedidelės ugnies.
  5. 5. Galiausiai patiekite su grybų padažu. Skanaukite!
Žemaičių blynai su virta vištiena ir grybų padažu
Blyneliai su plaučiais
(2)