Avinžirniai paprikų padaže su kokosų pienu

2025-03-28 Autorius oSkanu.lt

Avinžirniai paprikų padaže su kokosų pienu
Avinžirniai - tikras atradimas mano kulinarinėje kelionėje! Šie nuostabūs ankštiniai į mano virtuvę atkeliavo kartu su augalinės mitybos receptais, ir negaliu patikėti, kad anksčiau jų vengiau. Kai mano artima draugė Inga pasidalino šiuo receptu, avinžirniai iškart tapo mano mėgstamiausiais ankštiniais. Su laiku pradėjau juos naudoti įvairiuose patiekaluose: sočiuose troškiniuose, garuojančiose sriubose, gaivių daržovių salotose, aštriuose kariuose - jie tiesiog universalūs! Šis patiekalas - tai harmoningas avinžirnių ir švelniai aštrios paprikų padažo kombinacija, papildyta kreminiu kokosų pieno akcentu, sukurianti tobulą skonių ir tekstūrų derinį. Ryžiai puikiai sugeria padažo skonius, o švieži špinatai suteikia gaivumo natą. Šis patiekalas tikras išsigelbėjimas užimtomis dienomis, kai norisi kažko išskirtinio, bet neturite daug laiko praleisti virtuvėje. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Basmati ryžius galima pakeisti rudaisiais, juodaisiais ar jasminų ryžiais, o norint dar sveikesnės alternatyvos - bolivine balanda ar bulguru. 
  • Vietoje šviežios paprikos tinka ir kepta paprika iš stiklainio, suteikianti dūmingą skonį. 
  • Kokosų pieną galima pakeisti migdolų pienu (tik padažas bus ne toks kreminis) arba grietinėle (jei nesiekiate išlaikyti 100% augalinio patiekalo). 
  • Špinatai puikiai pakeičiami šviežia rukola ar mangoldų lapais. Jei neturite šviežio čili pipiro, galite naudoti čili dribsnius arba aštrią papriką miltelių pavidalu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Avinžirnius galima naudoti ne tik iš skardinės, bet ir išvirtus iš sausų - jie turės dar intensyvesnį skonį. Jei turite daugiau laiko, avinžirnius pamirkykite vandenyje per naktį, o ryte virkite apie 45 minutes, kol suminkštės. Patarimas: norint, kad padažas būtų dar kremiškesnis, prieš trindami į blenderį įdėkite šaukštą ankštinių, pavyzdžiui, baltųjų pupelių. Taip pat, jei mėgstate aštresnį maistą, čili pipiro sėklų nepašalinkite - jos suteiks papildomo aštrumo. 

Ingredientai

    • Ryžiai: 1 puodelis (geriausia basmati
    • Avinžirniai: 1 skardinė (400 g) 
    • Paprika: 1 vidutinio dydžio 
    • Česnakas: 2 skiltelės 
    • Čili pipiras: 1 vidutinio aštrumo 
    • Kokosų pienas: 1/2 skardinės (200 ml) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Paprikos milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Špinatai: saujelė šviežių lapų 
    • Čiobrelis: žiupsnelis (pasirinktinai) 
    • Aliejus kepimui: 1 valgomasis šaukštas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėsime nuo ryžių paruošimo. Ryžius kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Įberkite žiupsnelį druskos ir čiobrelio žolelių, kad ryžiai įgautų subtilaus aromato.
  2. 2. Ryžius virkite pagal instrukcijas ant pakuotės (paprastai basmati ryžiams reikia 10-12 minučių). Kai užvirs vanduo, sumažinkite kaitrą ir virkite uždengę dangčiu.
  3. 3. Kol ryžiai verda, paruošiame padažą. Papriką supjaustykite nedideliais kubeliais, pašalindami sėklas ir baltas pertvarėles.
  4. 4. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir sudėkite supjaustytą papriką. Kepkite vidutinio karštumo ugnyje, retkarčiais pamaišydami, kad tolygiai apkeptų.
  5. 5. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles ir čili pipirą (galite pašalinti sėklas, jei nemėgstate labai aštraus maisto).
  6. 6. Į keptuvę su paprika sudėkite supjaustytą česnaką ir čili. Viską paskaninkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir paprikos milteliais.
  7. 7. Toliau kepkite viską kartu apie 3-4 minutes, kol daržovės suminkštės ir skleis malonų aromatą.
  8. 8. Apkeptas daržoves sudėkite į blenderį, supilkite kokosų pieną ir viską sutrinkite iki vientisos, kremiškos konsistencijos.
  9. 9. Paragaukite padažą ir, jei reikia, įdėkite daugiau druskos ar prieskonių pagal savo skonį. Jei padažas per tirštas, galite įpilti dar šiek tiek kokosų pieno arba vandens.
  10. 10. Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė daržovės, apkepinsime avinžirnius. Nusausinkite juos per sietelį ir sudėkite į keptuvę.
  11. 11. Avinžirnius kepsime 2-3 minutes, kol jie šiek tiek apskrus ir suminkštės.
  12. 12. Supilame anksčiau paruoštą paprikų padažą ant avinžirnių ir viską kartu pašildome 1-2 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  13. 13. Patiekdami, į lėkštę pirmiausia įdėsime ryžius, ant viršaus užpilsime avinžirnių ir paprikų padažą, o viršų papuošime šviežiais špinatų lapais.
Avinžirniai paprikų padaže su kokosų pienu
Sveika vegetariška burokėlių sriuba su lęšiais
(4)
Naminis augalinis feta sūris
(1)
Veganiški kalafioro "sparneliai"
(1)
Meksikietiški veganiški takos su smulkintu tofu ir gvakamolės padažu
(1)