matsoni: 200 gramų (arba neriebios grietinės, arba natūralaus jogurto ir grietinės mišinio)
česnakas: 4 skiltelių
pavasariniai svogūnai: 2 (arba puokštelė svogūno laiškų)
petražolės: puokštelės (jas galima maišyti su kalendros lapeliais, bazilikais, mėtomis)
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių baklažanus supjaustome ne visai plonomis (maždaug 1-1,5 centimetro pločio) riekelėmis.
2. Lengvai pabarstome druska ir paliekame pastovėti maždaug pusvalandžiui ar ilgesniam laikui (kartais laikoma net 2-3 valandas). Ši procedūra atliekama ne tik tam, kad būtų pašalintas galimas baklažanų kartumas, o ir nepageidaujamas drėgmės perteklius, trukdantis daržoves tinkamai apkepti.
3. Išsiskyrusias sultis nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Baklažanus galima nuspausti ir rankomis, bet tą reikėtų daryti atsargiai, kad nesuirtų jų griežinėliai.
4. Kol sūrisi baklažanai, pagaminame padažą. Jeigu reikia, sumaišome ir išsukame pasirinktus rauginto pieno produktus.
5. Pagal skonį pasūdome, sudedame trintus česnakus ir didžiąją dalį smulkiai supjaustytų svogūnų bei prieskoninių žolelių (dalį žalumynų pasilikekame patiekalui papuošti). Paragaujame, jeigu reikia, papildomai pasūdome ar įdedame kitų priedų, pavydžiui, žiupsnelį raudonosios aitriosios paprikos ar truputį adžikos; beje, berti juodųjų pipirų į šį padažą nerekomenduojama.
6. Įkaitiname keptuvę su trupučiu aliejaus. Sudedame porciją baklažanų ir ant vidutinės ugnies iš vienos pusės kepame apie 3 minutes, arba kol baklažanai gražiai parus. Daržovės neturėtų būti apsemtos riebalų, bet kepti visiškai sausoje keptuvėje jų irgi nereikėtų, nes vėliau dėl to nukentės patiekalo skonis.
7. Jeigu norime, kepamus baklažanus pašlakstome vynu. Apverčiame ir kepame, kol kita riekelių pusė šiek tiek apskrus, o baklažanai bus visiškai minkšti. Taip iškepame visus baklažanus.
8. Serviravimo inde susluoksniuojame keptus baklažanus ir paruoštą padažą: dedame eilę daržovių, jas patepame padažu, vėl dedame daržoves ir t.t.
9. Viršutinis turėtų būti padažo sluoksnis. Susluoksniuotą patiekalą papuošiame atidėtomis prieskoninėmis žolelėmis.
10. Pastaba. Paruoštus baklažanus galima valgyti dar šiltus arba palikti kelioms valandoms, kad atvėstų ir susistovėtų. Jie gali būti tiekiami ir kaip savarankiškas užkandis, ir kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų. Uždengti, kad neapdžiūtų, ir laikomi vėsiai, baklažanai česnakiniame žolelių padaže bus gardūs ir kitą dieną.
11. Rekomendacija: Daugiau baklažanų receptų rasite: Baklažanų receptai.