Baklažanų lazanija su jautiena, pomidorais ir sūriu

2025-04-06 Autorius oSkanu.lt

Baklažanų lazanija su jautiena, pomidorais ir sūriu
Baklažanų lazanija su jautiena, pomidorais ir sūriu yra nuostabus klasikinės itališkos lazanijos atitikmuo, kuriame tradiciniai makaronų lakštai pakeičiami sultingomis baklažanų riekelėmis. Šis patiekalas puikiai tinka tiems, kurie nori mėgautis klasikiniu lazanijos skoniu, tačiau ieško mažiau angliavandenių turinčios alternatyvos arba tiesiog nori įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Baklažanai suteikia patiekalui subtilaus, sodraus skonio, kuris nuostabiai dera su jautienos ir pomidorų padažu bei tirpstančiu sūriu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Baklažanus galima pakeisti cukinijomis arba moliūgu, jei neturite baklažanų po ranka ar tiesiog norite išbandyti kitokį skonį. 
  • Jautienos faršą galima pakeisti kiaulienos, vištienos ar kalakutienos faršu
  • Vegetarams rekomenduojama naudoti lęšius, sojų faršą arba smulkiai supjaustytus grybus. 
  • Pomidorų padažui galite naudoti šviežius pomidorus, konservuotus pomidorus arba pasigaminti padažą iš pomidorų pastos. 
  • Sūrio pasirinkimas taip pat gali būti įvairus – tradiciškai naudojamas mocarela, tačiau galima naudoti ir čederį, parmezaną, goudą ar jų mišinį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Baklažanus būtinai padruskinkite ir palikite pastovėti, kad išsiskirtų kartumo sultys. Tai svarbus žingsnis, kurio nereikėtų praleisti, norint išvengti kartaus baklažanų skonio. Prieš dėdami į orkaitę, būtinai nusausinkite baklažanus popieriniu rankšluosčiu. 
  • Jautienos padažą rekomenduojama gaminti iš anksto, kad jis spėtų įgyti gilesnį skonį. Jei norite ypatingai sultingo ir aromatingos lazanijos, į padažą įdėkite šiek tiek raudonojo vyno. 
  • Sluoksniuodami lazaniją, stenkitės, kad kiekvienas sluoksnis būtų tolygus. 
  • Prieš patiekdami, palikite lazaniją bent 10-15 minučių pastovėti, kad ji būtų lengviau pjaustoma. 

Ingredientai

    • Baklažanai: 3 vidutinio dydžio 
    • Jautienos faršas: 500 g 
    • Svogūnai: 2 vidutiniai 
    • Česnakas: 4 skiltelės 
    • Pomidorai: 800 g (galima naudoti konservuotus pomidorus
    • Pomidorų pasta: 2 valgomieji šaukštai 
    • Mocarelos sūris: 300 g 
    • Parmezano sūris: 100 g 
    • Alyvuogių aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Džiovintas bazilikas: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Džiovintas raudonėlis: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Raudonasis vynas (neprivaloma): 50 ml 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Baklažanus reikia supjaustyti išilgai maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.
  2. 2. Tuomet pabarstykite druska ir palikite pastovėti apie 30 minučių, kad išsiskirtų karčios sultys.
  3. 3. Kol baklažanai stovi, pradėsite gaminti jautienos ir pomidorų padažą. Įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, kol jie taps permatomi.
  4. 4. Turite įdėti smulkiai sukapotą česnaką ir pakepinti dar minutę, kol pajusite malonų aromatą.
  5. 5. Jautienos faršą sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol jis pakeis spalvą ir įgaus rudą atspalvį, maždaug 5-7 minutes. Mėsą maišykite, kad ji tolygiai iškeptų.
  6. 6. Supilkite pomidorus (jei naudojate šviežius, juos reikėtų nulupti ir smulkiai supjaustyti). Pridėkite pomidorų pastos, džiovintų žolelių, druskos ir pipirų. Jei naudojate, įpilkite raudonojo vyno.
  7. 7. Padažą virkite ant mažos ugnies apie 15-20 minučių, kol jis šiek tiek sutirštės ir įgaus sodrų skonį.
  8. 8. Tuo metu nusausinkite baklažanų riekeles popieriniu rankšluosčiu.
  9. 9. Sudėkite jas ant kepimo skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į iki 200°C įkaitintą orkaitę 10-15 minučių, kol jos šiek tiek suminkštės ir apskrus.
  10. 10. Paruoškite kepimo formą. Ant dugno užtepkite ploną sluoksnį jautienos padažo.
  11. 11. Ant viršaus dėsite pirmą sluoksnį kepintų baklažanų riekelių, užklokite jautienos padažu ir pabarstykite tarkuotu mocarelos sūriu.
  12. 12. Kartokite sluoksniavimą, kol sunaudosite visus baklažanus ir padažą. Paskutinis sluoksnis turėtų būti sūrio.
  13. 13. Viršų pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir pašaukite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepkite 25-30 minučių, kol viršus gražiai apskrus ir sūris ištirps.
  14. 14. Išėmę iš orkaitės, leiskite lazanijai pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustydami ir patiekdami.
Ilgai orkaitėje keptas jautienos kumpis
(6)
Keto lasagne - lazanija iš cukinijų ir maltos jautienos be glitimo
(4)