Beatos biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu

Autorius apie receptą

 Šis tortas išsiskiria tuo, kad jame dera purus biskvitas su medaus natomis ir subtiliai rūgštus, švelnus kremas, kuriame juntamas grietinėlės lengvumas bei gaivinanti citrinos nata. Nors tortas nėra sunkiai paruošiamas, jo skonis pranoksta lūkesčius – jis puikiai tinka tiek šeimos šventėms, tiek ypatingiems pasisėdėjimams su draugais.

Šio deserto ištakos siekia tradicinę lietuvišką virtuvę, kur medus visada buvo vienas iš pagrindinių saldumynų ingredientų. Biskvitinis variantas – tai šiuolaikinė interpretacija, kuriai Beata suteikė savo ypatingą braižą. Kremas pagamintas iš plakamosios grietinėlės ir natūralios grietinės – tai leidžia išgauti malonų balansą tarp saldumo ir gaivumo.

Torto ruošimas nėra greitas, tačiau rezultatas atperka kiekvieną minutę – svarbiausia leisti tortui susistovėti, nes tada visi skoniai susilieja į harmoningą visumą.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Medus: Galima naudoti ir dirbtinį, ir natūralų, bet jei norisi ryškesnio skonio – rinkitės grikių ar liepų medų.
  • Margarinas: Galima keisti sviestu (200 g), kad skonis būtų sodresnis ir natūralesnis.
  • Soda: Vietoj sodos galima naudoti kepimo miltelius (2 arbatiniai šaukšteliai), nors jie nesuteiks tokio pat purumo.
  • Miltai: Galite maišyti kvietinius su šaukštu bulvių krakmolo – tešla bus švelnesnė.
  • Cinamonas, gvazdikėliai, kvepiantieji pipirai: Šiuos prieskonius galima keisti kardamonu ar muskatu, tačiau jų kiekį rekomenduojama sumažinti.
  • Grietinė: Puikiai tinka ir graikiškas jogurtas – ypač jeigu norisi mažiau riebaus kremo.
  • Citrinos žievelė ir sultys: Galima naudoti ir apelsinų žievelę bei sultis, jeigu norisi švelnesnio citrusinio akcento.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlą rekomenduojama ruošti iš vakaro, nes atvėsęs biskvitas lengviau pjaustomas.
  • Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi - taip išvengsite tešlos prilipimo ir išlaikysite gražią biskvito formą.
  • Naudokite elektrinį plakiklį, kad kiaušiniai būtų gerai įplakti – tai užtikrina biskvito purumą.
  • Torto biskvitą geriausia pjauti po 12–24 valandų, nes per tą laiką jis sutvirtėja ir trupinėja mažiau.
  • Sulaistykite biskvitus citrininiu vandeniu ar arbata su citrina, kad jie būtų drėgnesni ir aromatingesni.
  • Kremą gaminkite tik prieš pat tepimą, kad išlaikytų struktūrą ir neatsiskirtų.

Ingredientai

    • medus: 200 gramų (dirbtinis arba natūralus)
    • cukrus: 180 gramų
    • margarinas: 200 gramų
    • soda: 3 arbatinių šaukštelių (nugesinta)
    • kiaušiniai: 3
    • miltai: ~400 gramų
    • cinamonas
    • gvazdikėliai
    • kvepiantieji pipirai
    Kremui:
    • grietinėlė: 500 mililitrų
    • grietinė: ~300 mililitrų
    • cukrus: ~150 gramų
    • citrinos žievelė: pagal skonį
    • citrinos sultys: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių storadugniame puode ant mažos ugnies išleiskite bei užvirkite margariną, medų ir cukrų.
  2. 2. Pravėsinkite, ir dar į gerai šiltą sudėkite nugesintą sodą, išmaišykite.
  3. 3. Tada masę perpilkite į dubenį ir po vieną, gerai plakdamos mikseriu, sudėkite kiaušinius. Miltus sumaišykite su prieskoniais ir po truputį įmaišykite, turi gautis maždaug grietinės tirštumo tešla.
  4. 4. Tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą 26-28 centimetrų skersmens kepimo indą, kepkite iki 165-175 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Tikrinkite mediniu pagaliuku.
  5. 5. Pjaustyti biskvitą idealiausia yra kitą dieną, šitaip jis taip netrupa.
  6. 6. Supjaustykite į tiek dalių, kiek išeina arba kiek norisi tortukui. Galite sulaistyti arbata su citrina arba tik citrininiu vandenuku.
  7. 7. Kremui išplakite grietinėlę su cukrumi bei atskirai grietinę, paskui sumaišykite, dėkite citrinos žievelę ir pilkite citrinos sulčių pagal savo skonį.
  8. 8. Kremu tepkite biskvitus ir dėkite vieną ant kito šitaip surinkdami tortą, tada aptepkite viršų bei šonus.
  9. 9. Dėkite į šaldytuvą. Kitą dieną arba po kelių valandų apiberkite tortą trupiniais ar puoškite kaip tik širdelė nori. Nors man asmeniškai medaus tortai labiausiai patinka apiberti trupiniais.
  10. 10. Trupinius aš pati pasidarau iš nupjauto nedidelio biskvito kauburėlio viršuje. Padžiovinu bei susmulkinu elektriniu smulkintuvu.
  11. 11. Valgome tik pastovėjusį pora parų, šis tortas tiesiog turi susistovėti. Skanaus!


Atsiliepimai

Sausainių ir varškės tortelis su uogomis
(56)
Keto snickers tortas-pyragas su maskarpone be cukraus, be miltų
(1)
Želė tortas su migdoliniu pagrindu ir rikota
(1)
Šokoladinis tortas su avietėmis
(8)
Švarcvaldo tortas arba Juodasis miškas
(3)
Sodrus kavos tortas
(13)