Cepelininės "bandelės"

2025-04-05 Autorius oSkanu.lt

Cepelininės "bandelės"
Cepelininės "bandelės" - tai nuostabus tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalo interpretacija, kuris puikiai perteikia autentiškus lietuviškos virtuvės skonius moderniame formate. Šis receptas sujungia klasikinio cepelinų patiekalo skonį su patogesne, mažesne bandelių forma, todėl jas lengviau pagaminti ir patiekti. Lietuviška virtuvė visada garsėjo savo bulviniais patiekalais, o šios cepelininės bandelės puikiai atspindi mūsų kulinarinį paveldą. Tai puikus pasirinkimas šeimos vakarienei, kai norisi kažko tradicinio, bet tuo pačiu nepraleisti virtuvėje visos dienos. Bandelės išlieka minkštos, sultingos ir turi tą patį autentišką cepelinų skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradicinis receptas yra nepamainomas, galite eksperimentuoti su šiais pakeitimais: 

  • Bulvių košė: vietoje moliūginės košės galite naudoti įprastą bulvių košę, košę su pastarnokais arba batatais.
  • Krakmolas: kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių arba tapijokos krakmolu, išlaikant tą patį kiekį.
  • Prieskoniai: nors recepte minima tik druska, galite įmaišyti šiek tiek maltų juodųjų pipirų, malto muskatinio riešuto arba džiovintų čiobrelių subtiliam aromatui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Kad cepelininės bandelės išeitų tobulos, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
 
  • Tarkuojant bulves, būtinai nuspauskite kuo daugiau skysčio - tai padės masei geriau sukibti.
  • Bandelių formavimui naudokite šlapias rankas, taip masė mažiau lips prie pirštų.
  • Verdant bandelės dėkite į verdantį, bet ne kunkuliuojantį vandenį - taip jos nesuirs.
  • Išvirusioms bandelėms leiskite minutę nusistovėti vandenyje prieš išgriebiant.
  • Jei norite, kad bandelės būtų dar skanesnės, į masę galite įmaišyti šiek tiek smulkiai pjaustyto svogūno.

Ingredientai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite žalių bulvių tarkius - nuskuskite bulves, sutarkuokite jas smulkia tarka ir nuspauskite perteklinį skystį.
  2. 2. Paruoštus bulvių tarkius sudedate į didelį dubenį.
  3. 3. Į tą patį dubenį dėsite paruoštą bulvių košę su moliūgu.
  4. 4. Dabar berkite krakmolą ir pagal skonį įdėkite druskos.
  5. 5. Visus ingredientus kruopščiai maišysite rankomis, kol gausite vienalytę masę be gumuliukų.
  6. 6. Užvirkite didelį puodą su pasūdytu vandeniu.
  7. 7. Kol vanduo užverda, formuosite nedideles bandelės - imkite apie valgomojo šaukšto dydžio masės gabalėlį ir suformuosite apvalią bandelę.
  8. 8. Suformavę visas bandeles, atsargiai jas sudėsite į verdantį vandenį.
  9. 9. Sumažinę kaitrą, bandelės virs maždaug 15 minučių.
  10. 10. Išvirusioms bandelėms leiskite minutę pastovėti vandenyje, tada atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu.
  11. 11. Patieksite su grietinės ir spirgučių padažu arba tiesiog su grietine, kaip jums labiau patinka.
Cepelininės "bandelės"

Regina.

Ačiu labai patinka. Žinau,kad skanu! Ačiu dar karta.
Atsakyti

Jonas

Nereikia dėti to krakmolo !
Atsakyti

Birute

Pritariu... nusunkus tarkius ir šiek tiek palaukus kol krakmolas nusėda ant dugno, skysti nupilam o krakmolą sudedam atgal į tarkius. Recepto autore nepaminėjusi to.

Vytautas

Kai kepat spirgučius įdėkit svoguno pora pjaustytų galvučių ir grietinės.
Atsakyti

Irena

Mes vadinam "besmegeniais" :D
Atsakyti

Gražina

Nieko naujo. Man jau 70 metų ir kiek atsimenu, dar mano mama virdavo. Tik jau krakmolo nedėdavom. Reikia tik teisingai pasirinkti tarkių ir virtų bulvių proporcijas. Mes juos vadindavome durniukais. Į spirgučius reikia svogūno., skonis padažo visai kitoks.
Atsakyti

Danute

Jūsų receptas ir pavadinimas tikras mama virdavo ir vadindavom durniukais

Gražina

Mes juos vadindavome pirštu baks į bandeles pirštą įspausdavome
Atsakyti

Jonas

Viskas aišku. Skanu. Nu bet kaip atrodo kaimški spirgučiai....nedašunta.😋
Atsakyti

Kaipats išaigini kiaule ,papjauni ir padarai spirgučius😀

Marytė

Ačiū, buvau juos pamiršusi, reikės pasigaminti.
Atsakyti

Rima

Mano šeimai,patinka 🌹 mėgstame,vadiname Minkstukais. Ačiū 🥰.
Atsakyti