Desertiniai avinžirnių kamuoliukai su riešutų sviestu

2025-04-27 Autorius 5 produktai

Desertiniai avinžirnių kamuoliukai su riešutų sviestu
Desertiniai avinžirnių kamuoliukai su riešutų sviestu – tai neįprastas, bet nepaprastai skanus saldus užkandis, kuris nustebins net išrankiausius gurmanų skonio receptorius. Šis desertas yra puikus baltymų šaltinis ir sveikesnė alternatyva įprastiems saldainiams. Avinžirniai, kurie dažniausiai naudojami humuse ar sriubose, šiame recepte atsiskleidžia visiškai kitaip – jie tampa puikiu pagrindu saldžiam, riešutiniam desertui. Šių kamuoliukų tekstūra – maloniai traški išorėje ir švelniai minkšta viduje – sukuria tobulą skonių ir pojūčių harmoniją. Kas įdomiausia – niekas nesupras, kad pagrindinis ingredientas yra avinžirniai, nes riešutų sviesto aromatas ir skonis visiškai užgožia bet kokį avinžirnių kvapą. Tai tikrai vertas dėmesio receptas, kurį norėsite išbandyti vėl ir vėl. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama

  • Vietoje konservuotų avinžirnių galima naudoti išvirtus sausus avinžirnius, tačiau reikia įsitikinti, kad jie būtų pakankamai minkšti ir gerai nusausinti.
  • Riešutų sviestą galima pakeisti migdolų, lazdynų riešutų ar anakardžių sviestu, taip suteikiant desertui kitokį skonį.
  • Migdolų miltus galima pakeisti kokosų miltais arba smulkintais riešutais (graikiniais, lazdyno riešutais ar anakardžiais).
  • Vietoje kokosų aliejaus tinka ghee sviestas arba ištirpintas sviestas.
  • Šokolado gabaliukus galima pakeisti kakavos milteliais, karamelės gabaliukais arba džiovintomis uogomis.
  • Jei norite saldesnio skonio, galite pridėti medaus, klevų sirupo, agavų sirupo arba datulių pastos.
  • Galima įmaišyti šiek tiek vanilės ekstrakto, cinamono ar kardamono, kad suteiktumėte papildomo aromato.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Avinžirnius būtina labai gerai nusausinti, kitaip tešla bus per drėgna ir kamuoliukai nesusiformuos.
  • Jei tešla vis dar per drėgna, galite pridėti daugiau migdolų miltų po truputį, kol pasieksite reikiamą konsistenciją.
  • Kad kamuoliukai geriau išlaikytų formą, prieš ruošiant rekomenduojama tešlą palaikyti šaldytuve apie 30 minučių.
  • Formavimui galite naudoti mažą šaukštelį ar ledų kaušelį, kad visi kamuoliukai būtų vienodo dydžio.
  • Šokoladą geriausia tirpinti vandens garų vonelėje, kad jis neperkaitų ir nesugadintų skonio.
  • Kamuoliukus galima puošti ne tik šokoladu, bet ir kokosų drožlėmis, smulkintais riešutais ar spalvotais cukraus pabarstukais.
  • Laikykite paruoštus kamuoliukus šaldytuve sandariai uždarytame inde iki 1 savaitės.
  • Šie kamuoliukai puikiai tinka ir kaip energijos suteikiantis užkandis prieš sportą ar ilgą darbo dieną.

Ingredientai

    13 vidutinio dydžio kamuoliukų:
    • Avinžirniai: 1 skardinė konservuotų (apie 300g), gerai nusausintų 
    • Riešutų sviestas: 3 valgomieji šaukštai 
    • Migdolų miltai: 40g 
    • Kokosų aliejus: 1 valgomasis šaukštas 
    • Šokolado gabaliukai: pagal skonį (apie 50g) 
    • Kakavos milteliai: apvoliojimui (pasirinktinai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradėkite kruopščiai nusausindami konservuotus avinžirnius, naudodami kiaurasamtį ir popierinį rankšluostį, kad pašalintumėte visą drėgmę.
  2. 2. Sausus avinžirnius suberkite į maisto smulkintuvą ir trinkite, kol gausite vientisą masę be jokių didelių gabalėlių.
  3. 3. Sutrinta avinžirnių masė dabar turi būti perkelta į vidutinio dydžio dubenį tolimesniam maišymui.
  4. 4. Į avinžirnių masę reikia įmaišyti riešutų sviestą, švelniai maišant, kol jis tolygiai pasiskirstys.
  5. 5. Tuomet įmaišykite ištirpintą kokosų aliejų, kuris padės masei geriau susirišti.
  6. 6. Po to sudėkite migdolų miltus ir maišykite, kol masė taps vienalytė.
  7. 7. Galiausiai įberkite šokolado gabaliukus ir švelniai įmaišykite juos į masę.
  8. 8. Rankomis formuokite vidutinio dydžio rutuliukus, spausdami masę, kad ji gerai susiformuotų.
  9. 9. Suformuotus kamuoliukus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ar padėklo.
  10. 10. Padėklą su kamuoliukais įdėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių, kad jie sustingtų.
  11. 11. Jei norite, galite ištirpinti papildomą šokoladą vandens garų vonelėje ir panardinti į jį sustingusius kamuoliukus.
  12. 12. Alternatyviai, kaip aprašyta recepte, galima kamuoliukus tiesiog apvolioti kakavos milteliuose.
  13. 13. Paruoštus kamuoliukus grąžinkite į šaldytuvą dar bent 10 minučių, kad galutinai sustingtų.
Desertiniai avinžirnių kamuoliukai su riešutų sviestu