Dvigubai karamelinis keksas su irisiniu pertepimu

2024-06-19 Autorius oSkanu.lt

Dvigubai karamelinis keksas su irisiniu pertepimu
Karamelė... ar man vienai pasaulyje išgirdus šį nuostabų žodį iškart apsąla visa širdis? Mėgstu ją ir labai mėgstu. Įvairiuose desertuose. Tokį keksą kepiau senokai ir net nežinau kodėl primiršau, nors seniau kepdavau labai dažnai. Gal kiek pabodo? Bet gi negalėjo pabosti, nes jis tobulo skonio. Keksas Gaunasi intensyviai karamelinis (net ir be pertepimo), idealios spalvos bei įdomios tekstūros - viduje minkštas, o paviršiuje labai traškus. Pertepimas suteikia dar daugiau karamelinio skonio ir ganėtinai paprastą keksą paverčia kažkuo įdomesniu. Mūsų šeimai labai patinka!

Ingredientai

    Tešlai: 
    • miltai: 250 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • cukrus: 150 gramų
    • sviestas: 100 gramų
    • pienas: 200 mililitrų
    • migdolai: 1 saujos (galite keisti lazdyno riešutais)
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • vanilės ekstraktas: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio (be kaupo)
    • romas: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
    Irisiniam pertepimui:
    • riebi grietinėlė: 50 mililitrų (ne mažiau negu 15% riebumo)
    • sviestas: 40 gramų
    • cukrus: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių riešutus sukapojame bei pakepiname sausoje keptuvėje (galima ir orkaitėje), kol įgaus auksinę spalvą.
  2. 2. Tuomet sirupui 100 gramų cukraus sudedame į prikaistuvį bei ištirpiname ant didelės ugnies (vis pamaišydamos). Kaitiname, kol cukrus ims ruduoti.
  3. 3. Supilame pieną bei energingai maišome. Pienas staigiai sukils nuo karštos karamelės, bet pamaišius nusės. Apmažiname ugnį bei kaitiname maišydamos, kol karamelės gabaliukai ištirps, o pienas pavirs į sirupą. Atvėsiname.
  4. 4. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
  5. 5. Tada minkštą sviestą labai gerai išplakame su cukrumi bei druska (maždaug 5 minutes). Įmaišome 2 kiaušinių trynius. Po šaukštą dedame atvėsusį karamelės sirupą, kaskart labai gerai išplakdamos. Tokiu būdu sudedame maždaug pusę karamelės. Įmaišome romą ir vanilę.
  6. 6. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir sudedame likusią karamelę bei išmaišome. Sudedame riešutus.
  7. 7. Po to kiaušinių baltymus gerai išplakame bei atsargiai įmaišome į tešlą.
  8. 8. Tešlą sudedame į kekso formą, išlyginame paviršių bei kepame maždaug 60 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (prieš pabaigą patikriname mediniu iešmeliu).
  9. 9. Pertepimui iš cukraus išverdame karamelę (kaip ir keksui), sudedame sviestą ir supilame grietinėlę. Verdame ant stiprios ugnies, kol sutirštės (maždaug 2 minutes). Ant lėkštės užlašinta karamelė turi stingti, bet išlikti pakankamai minkšta.
  10. 10. Kai jau keksas atvės, perpjauname jį pusiau bei pertepame irisiniu glaistu, atsargiai uždedame viršutinę dalį (stipriai nespausdami). Lepinamės!
Dvigubai karamelinis keksas su irisiniu pertepimu
Dvigubai karamelinis keksas su irisiniu pertepimu
Keksas su uogiene
(1)
Drėgnas morkų keksas
(13)
Apverstas keksas su kiviais
(7)