Grikiai su pievagrybiais ir morkomis

Autorius apie receptą

Ši grikių košė, praturtinta aromatingais pievagrybiais, saldžiomis morkomis ir švelniais porais bei svogūnais, suteikia malonų skonio balansą, kuris patiks net ir tiems, kurie paprastai nėra dideli grikių gerbėjai. Lietuvoje grikiai nuo seno vertinami dėl savo maistingumo ir sotumo, o daržovių derinys suteikia patiekalui papildomo šviežumo bei spalvingumo. Šis receptas taip pat yra puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia maitintis sveikiau ir ieško alternatyvų mėsos patiekalams.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje pievagrybių galima naudoti miško grybus, pvz., voveraites ar baravykus, kurie suteiks dar intensyvesnio miško aromato.
  • Grikius galima pakeisti bolivinėmis balandomis (kynva) arba rudaisiais ryžiais, tačiau skonis ir tekstūra bus kiek kitokie.
  • Jei neturite poro, jį galima pakeisti paprastais laiškiniais svogūnais ar net švelnaus skonio raudonaisiais svogūnais.
  • Vietoje šviežių žalumynų galima berti džiovintų petražolių arba krapų, tačiau švieži visada suteikia daugiau aromato.
  • Aliejaus vietoje galima naudoti lydytą sviestą (ghi), kuris suteiks lengvą riešutinį poskonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Grikius visada patartina prieš verdant perplauti šaltu vandeniu – taip pašalinami nereikalingi nešvarumai bei kartumas.
  • Norėdami dar intensyvesnio skonio, grikius galite trumpai pakepinti sausoje keptuvėje prieš verdant.
  • Morkas supjaustykite plonais griežinėliais – taip jos greičiau suminkštės ir gražiau atrodys patiekale.
  • Jei norite šiek tiek gaivesnio varianto, patiekdami užlašinkite šviežių citrinų sulčių arba pagardinkite trupučiu alyvuogių aliejaus.
  • Visada ragaukite patiekalą prieš patiekiant – gal norėsite dar šiek tiek druskos ar pipirų.

Ingredientai

    • grikiai: 100 gramų
    • pievagrybiai: 200 gramų
    • morkos: 1
    • svogūnai: 1
    • porai: 1
    • aliejus: šlakelio
    • druska: žiupsnio
    • juodieji pipirai: žiupsnio
    • smulkinti žalumynai: 1 saujelės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Grikius išvirkite.
  2. 2. Daržoves nulupkite ir nuplaukite. Morką supjaustykite griežinėliais, porą ir svogūną pusžiedžiais, o pievagrybius tiesiog riekelėmis.
  3. 3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  4. 4. Suberkite daržoves ir pakepinkite, kol šios suminkštėja.
  5. 5. Suberkite pievagrybius. Pakaitinkite kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
  6. 6. Suberkite išvirtus grikius ir susmulkintus žalumynus. Gerai išmaišykite.
  7. 7. Patiekite ir skanaukite!

Atsiliepimai

Avižinių dribsnių košė su vaisiais
(7)
Avinžirnių košė su daržovėmis
(9)