Grikių košė su pievagrybiais

2025-03-05 Autorius oSkanu.lt

Grikių košė su pievagrybiais
Grikių košė su pievagrybiais – tai puikus patiekalas, kuris tobulai tinka pusryčiams, pietums ar lengvai vakarienei. Šis tradicinis receptas suteikia klasikinei grikių košei naują dimensiją, praturtindamas ją skaniais pievagrybiais. Grikiai yra ypatingai vertingi savo maistinėmis savybėmis – juose gausu baltymų, skaidulų, antioksidantų ir svarbių mineralų, tokių kaip geležis ir magnis. Šis patiekalas ne tik sotus, bet ir labai naudingas sveikatai, nes grikiai neturi glitimo, todėl puikiai tinka žmonėms, turintiems celiakiją ar glitimo netoleravimą. Pievagrybiai suteikia patiekalui sodrų, žemišką skonį ir papildomų maistinių medžiagų. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiame recepte galite eksperimentuoti su įvairiais ingredientais. Vietoje pievagrybių galite naudoti kitas grybų rūšis, pavyzdžiui, voveraites, baravykus ar šitakius, kurie suteiks patiekalui kitokį, dar intensyvesnį skonį. Jei neturite ar nemėgstate pieno, drąsiai galite jį pakeisti augaliniu pienu – kokosų, migdolų ar avižų. Tiems, kas vengia pieno produktų, sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi arba aukštos kokybės alyvuogių aliejumi. Norint paįvairinti skonį, galite įdėti šiek tiek smulkintų svogūnų ar česnakų, kuriuos reikėtų pakepinti prieš dedant grybus. Taip pat patiekalą galima pagardinti šviežiomis arba džiovintomis žolelėmis – krapais, petražolėmis ar rozmarinais. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Grikių košės su pievagrybiais paruošimas turi kelis svarbius niuansus. Pirma, grikius geriausia mirkyti, o ne virti įprastu būdu – taip jie išlaiko daugiau maistinių medžiagų ir natūralų skonį. Antra, pievagrybius rekomenduojama kepinti atskirai, kad jie išlaikytų savo tekstūrą ir kvapą. Kepinant grybus, svarbu nepridėti per daug druskos iš karto, nes jie gali išskirti daug vandens ir tapti minkšti. Grikius galima iš anksto paruošti vakare, o ryte tik sumaišyti su pakepintais grybais ir pienu. Jei norite, kad patiekalas būtų kreminis, galite įmaišyti šaukštą grietinės ar graikiško jogurto. Taip pat svarbu nepervirti grikių su pienu, kad košė netaptų per tiršta ar lipni. 

Ingredientai

    • grikių kruopos: 150 mililitrų
    • pievagrybiai: 150 gramų
    • pienas: 100 mililitrų
    • druska: šiek tiek
    • vanduo
    • sviestas (patiekimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių vandenį užvirkite, suberkite grikių kruopas, įberkite žiupsnelį druskos, išjunkite viryklę bei uždengusios puodą palikite maždaug 60 minučių. Šitaip kruopos išbrinksta bei tampa kaip išvirusios.
  2. 2. Jeigu atrodo, kad kruopos neišvirė, tuomet dar kartą vandenį užvirinkite bei vėl palikite kol kruopos bus paruoštos.
  3. 3. Tada vandens perteklių nusunkite. Užpilkite pienu. Užvirkite bei virkite ant mažos ugnies.
  4. 4. Po to pievagrybius supjaustykite riekelėmis, pakepinkite keptuvėje su druska bei sudėkite į verdančius grikius.
  5. 5. Pavirkite, kol pieno beveik neliks. Jei norisi, dar šiek tiek pasūdykite.
  6. 6. Aš patiekiu uždėjusi gabaliuką sviestą, jis labai skaniai ištirpsta, bet tai nėra būtina. Skanaus!
Grikiai su daržovėmis, pupelėmis ir sūriu
(2)
Polenta - kreminė kukurūzų košė
(1)
Avižinių dribsnių košė su vaisiais
(7)