Grybai bobausiai - labai skanūs ir ne be reikalo dažnai vadinami grybų pasaulio fugu. Tačiau jie privalo būti teisingai paruošti, kitaip galite greitai atsidurti net ant mirties slenksčio. Ir atvirkščiai - teisingai paruošus šiuos grybus su išmanymu, jie tampa visiškai nepavojingi. Tiesa, yra itin nedidelis procentas žmonių pasaulyje, kurie gali būti alergiški bobausiuose esančiam giromitrinui (net jo pėdsakams teisingai paruošus grybus), nors tokių žmonių daug mažiau nei tų, kurie alergiški žuviai arba riešutams. Vis gi patarčiau, jei valgote bobausius pirmą kartą savo gyvenime, geriau paragaukite tik labai nedidelį jų kiekį, kad būtumėte užtikrinti, kad alergija jums negresia. Jei praėjus 2 paroms savijauta nepablogėjo, vadinasi, alergijos bobausiams Jūs neturite, ir kitą kartą galima drąsiai valgyti didesnę šių grybų porciją. Atsargesnioms reikia būti tik besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms - saugumo sumetimais, joms bobausių valgyti visai nerekomenduojama.
Kaip teisingai paruošti bobausius maistui?
1. Bobausius nuvalome, nupjauname žemėtus kotelius, perpjauname perpus, o labai didelius grybus - į 4 dalis. Maždaug 30-iai minučių pamerkiame į pasūdytą vandenį - išlįs visokie gyviai, kurie galėjo būti pasislėpę bobausių ertmėse. Tada vandenį išpilame, o grybus perplauname.
2. Dideliame puode užviriname nemažą kiekį vandens - jo turi būti maždaug tris kartus daugiau nei pačių grybų. Sudedame bobausius ir atidengtame puode verdame maždaug 15 minučių. Grybuose esantis nuodingas giromitrinas tirpus vandenyje, tad nepamirškite, kad
bobausių nuoviras ir virimo metu išsiskyrę garai yra nuodingi. Dėl šios priežasties virdami bobausius atidarome langus, įjungiame gartraukį ir stengiamės neprisikvėpuoti išsiskyrusių garų.
Bobausių nuoviro (sultinio) jokiais būdais nenaudojame sriubai ar kitiems patiekalams, nes gana stipriai apsinuodysite.
3. Pavirę bobausius maždaug 15 minučių, juos nukošiame. Nuoviras maistui nėra tinkamas, jį iškart išpilame lauk, puodą kruopščiai išplauname, bobausius perplauname šaltu vandeniu. Juos dar kartą dedame į puodą, užpilame vandeniu ir verdame dar maždaug 15 minučių, po to dar kartą nukošiame, perplauname grybus ir puodą, nuovirą išpilame lauk.
4. Yra teigiama, kad bobausius apvirus du kartus, jie jau nebebūna pavojingi žmogaus sveikatai, bet kai kurie šiuos grybus rekomenduoja virti ir dar daugiau kartų. Aš pati bobausius paprastai nuverdu tris kartus po 15 minučių, o jei labai jų kiekis didelis - 4 kartus po maždaug 15 minučių.
5. Paskutinį kartą nuvirtus bobausius perplauname švariu vandeniu ir paliekame siete, kad nuvarvėtų vanduo, o visus indus, kuriuos naudojote, labai gerai išplauname. Viskas, nuo šios akimirkos iš bobausių galite gaminti norimus patiekalus - virti sriubą, troškinti, kepti ir panašiai. Dar kartą pakartosiu, kad pirmą kartą ragaujantys paruoštus bobausius, turėtų jų valgyti tik nedidelį kiekį ir įsitikinti, kad nėra alergiški tokiems grybams.
Reklama
Vienose šalyse bobausiai yra itin mėgstami, o kitose yra laikomi nuodingais, pavojingais grybais ir maistui visai nėra vartojami. Bene vienintelė Europos šalis, kuri bobausius yra įtraukusi į savo nacionalinės virtuvės repertuarą yra Suomija - šioje šalyje kitataučių (o ypatingai amerikiečių) siaubui parduotuvėse pavasarį yra įmanoma įsigyti tikrų tikriausių, šviežių ir neapdorotų bobausių. Bet suomiai per daug negalvoja apie turistus - jie gerai žino, kaip šiuos grybus tinkamai paruošti ir pasigardžiuodami valgo bobausius savo namuose. Tuo tarpu daugiau drąsos turintys keliautojai, kuriems pasigaminti bobausius tinkamai atrodo misija neįmanoma, šio Suomijos delikateso eina skanauti į vietinius restoranus, ir už dubenėlį bobausių sriubos sumoka net 10-15 eurų.
Reklama
Kodėl aš pasakoju apie Suomiją? Todėl, kad šiandien gaminsime suomišką bobausių sriubą, pavadinimu korvasienikeitto. Tokia sriuba pagaminta su grietinėle yra itin skani. Kam mokėti Suomijoje ~10-15 eurų, jei galima jos pasigaminti patys praktiškai už centus. O tai padaryti visai nesudėtinga. Taigi, prižadu Jums šiandien restorano lygio patiekalą, einam gaminti! :)
Atsiliepimai