Eskalopas (escalope - prancūziškai) - šitaip yra vadinama plona bekaulė mėsos išpjova, kuri prieš kepant yra išmušama mėsos plaktuku ar kočėlu; lietuviškas geriausias šio žodžio atitikmuo yra "muštinukas". Tokia mėsa - jautiena, veršiena, vištiena arba kiauliena - dažniausiai yra kepinama miltuota arba džiuvesėliuose, arba į ją vyniojamas įdaras ir viskas būna troškinama tirštame padaže, tarsi "Zrazai" pvz. Senoji prancūziška "escalope" žodžio reikšmė būtent ir yra "kriauklės kiautas". Yra dar tikslesnis prancūziškas pavadinimas nesusuktam muštinukui - "paillard", bet jis labai retai vartojamas ir gana mažai kam žinomas. Man asmeniškai labiausiai eskalopas patinka pagamintas iš jautienos.
Dabartinis mano receptas yra inicijuotas plonučiais sultingais muštinukais, kurių teko paragauti keliaujant Kopenhagoje. Originalaus recepto aš tada tikrai nepaklausiau, bet gavau labai gerą idėją, kad skanus steikas gali būti ir plonas.
Aš gamindama naudoju ne pačią brangiausią jautienos išpjovą - kumpį, tai yra pasturgalio arba šlaunies raumuo, pjaustytas įstrižai skaiduloms. Receptas itin paprastas, greitai pagaminamas, neprireiks kažkokių ypatingų ar negirdėtų prieskonių arba ingredientų, tik mėsos, raudono vyno, druskos bei pipirų. Mėsa itin trumpai apkepinama aliejuje, o paskui porą minučių patroškinama vyno padaže. Padažas yra gaminamas iš nugarinto saldaus raudono vyno; tiks ir sausas vynas, pasaldintas vienu valgomuoju šaukštų cukraus.
Pagaminimui reiks turėti glazūruotą špižinę keptuvę, tinka ir storo dugno plieninė keptuvė, kulinarines žnyples bei gilią lėkštę. Vienai porcijai teks maždaug 2-3 mėsos gabaliukai. Išeiga 4 porcijos.