Kaimiška žuvienė su ryžiais pagal Beatą

Autorius apie receptą

Aš tikrai labai mėgstu žuvienę ir norėčiau ją valgyti daug dažniau, nei pavyksta, nes mūsų šeima žuvį įprastai tiesiog valgo keptą. Man asmeniškai žuvienė pati skaniausia su paprasčiausia ežero žuvimi. Dažnokai ją verdu žiemą, kai ant ledo būna pagaunami visai nedideli ešeriukai. Tuomet mažų žuvyčių panaudoju tik sultinį sriubai. Šį kartą sriubą viriau su karšiais. Naudojau dvi galvas ir vieną didesnį gabaliuką. Išvirus sultiniui, žuvį nukaulinau ir žuvies gabaliukus subėriau į jau baigiančią virti sriubą. Kvapni ir šildanti žuvienė buvo labai greitai suvalgyta, rekomenduoju pamėginti ir Jums.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Baltos žuvies vietoje galima naudoti menkę, lydeką arba starkį, jei neturite gėlavandenės žuvies iš ežero ar upės.
  • Vietoje sviesto galima naudoti alyvuogių ar saulėgrąžų aliejų – skonis bus šiek tiek lengvesnis.
  • Ryžius galima pakeisti perlinių kruopų arba sorų kruopomis – jos suteiks kitokios tekstūros.
  • Svogūnus galima keisti porais, kurie suteiks švelnesnį aromatą.
  • Grietinę galima pakeisti graikišku jogurtu arba visai jos nenaudoti – sriuba ir taip bus gardi.
  • Citrinos sultis galima pakeisti obuolių actu arba laimo sultimis, jei norisi kitokio rūgštumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sultinį virkite ilgai ir neskubėdami – kuo ilgiau žuvis virs, tuo aromatingesnis bus sultinys.
  • Sultinį perkoškite per smulkų sietelį arba marlę, kad pašalintumėte smulkius kauliukus ir drumzles.
  • Jeigu naudojate nedideles žuveles, jas virkite su visais kauliukais, bet po to būtinai nukaulinkite.
  • Ryžius prieš dedant į sriubą galima perplauti – taip sriuba nebus per daug krakmolinga.
  • Nepamirškite citrinos sulčių – rūgštelė subalansuoja žuvies skonį ir suteikia šviežumo.
  • Grietinę į sriubą dėkite tik išvirus – kaitinant ji gali sutraukti.

Ingredientai

    • balta žuvis: ~500-600 gramų (aš įprastai gamindama naudoju karšį)
    • bulvės: 5
    • morkos: 1
    • česnakas: 1 skiltelės
    • svogūnai: 1
    • ryžiai: 2 valgomųjų šaukštų (galima dėti ir daugiau, pagal skonį)
    • vanduo: 2,5 litro
    • sviestas: 30 gramų
    • druska: pagal skonį
    • lauro lapai: 3
    • juodieji pipirai: 3 grūdelių
    • kvapieji pipirai: 3 grūdelių
    • krapai: ryšulėlio
    • grietinė: pagal poreikį (galima ir nenaudoti)
    • citrinos: 1

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia žuvį nuplaukite, dėkite į puodą, berkite pipirus, lauro lapelius, užpilkite vandeniu ir užkaiskite virti. Virkite maždaug 40 minučių.
  2. 2. Sultinį perkoškite.
  3. 3. Tada bulves, morką, svogūną ir česnaką nulupkite.
  4. 4. Bulves supjaustykite kubeliais, morką griežinėliais, svogūną bei česnaką smulkiais kubeliais.
  5. 5. Po to bulves ir ryžius berkite į puodą, užpilkite sultiniu ir užkaiskite virti.
  6. 6. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite morką, svogūną bei česnaką.
  7. 7. Kai jau daržovės šiek tiek suminkštėja ir paskleidžia nuostabų aromatą po visą virtuvę, suverskite keptuvės turinį į sriubą. Pavirkite maždaug 20 minučių, kol bulvės ir ryžiai išverda.
  8. 8. Žuvį nukaulinkite, gabaliukus suberkite į sriubą. Pagardinkite druska ir susmulkintais krapais.
  9. 9. Išvirusią sriubą supilstykite į dubenėlius, pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių ir šaukštu grietinės (jeigu jos norisi). Skanaukite! ;)

Atsiliepimai

Jolanta

Ačiū virsiu, jau matau, kad bus skanu.
Atsakyti
Trinta brokolių sriuba su kokosų pienu ir krevetėmis
(4)