Kalėdiniai pyragėliai su džiovintais grybais

2024-12-02 Autorius IPKitchen

Kalėdiniai pyragėliai su džiovintais grybais
Kalėdiniai pyragėliai su džiovintais grybais – tai šventinis gardėsis, kuris džiugina subtiliu skoniu ir kvapais. Minkšta, puri mielinė tešla, praturtinta sviestu, suteikia pyragėliams ypatingo švelnumo. Įdaras gaminamas iš baravykų, kurie kartu su svieste apkepintais svogūnais sukuria intensyvų miško aromatą. Pyragėliai formuojami rankomis, o kepant aliejuje, tešla tampa auksinės spalvos ir traški išorėje. Šie pyragėliai yra puikus pasirinkimas tiek kaip užkandis šventin stalui, tiek kaip jaukus gardumynas prie arbatos ar kitų gėrimų. Jie puikiai dera su įvairiais padažais.

Redaktorės Vaidos komentaras
- tikriausiai dažno lietuvio namuose per šventes tiesiog privalo būti minkštų pyragėlių su grybais. Visiška švenčių klasika ir tas maistas, kurio pasiilgstama kadangi, dažniausiai, valgoma tik kartą per metus. 

Ingredientai

    • Miltai: 3-3,5 stikl.
    • Pienas: apie 150 ml 
    • Sausos mielės: 12 g
    • Cukrus: 1 valg. š.
    • Druska: žiupsnelis
    • Sviestas: 50 g (ištirpintas)
    • Kiaušiniai: 2 vnt. (maži)
    • Aliejus: kepimui
    Įdarui:
    • Baravykai: apie 300 g (džiovinti)
    • Svogūnai: 2-3 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pieną šiek tiek pašildyti, kad būtų vos šiltas, tačiau jokiais būdais ne karštas.
  2. 2. Į pieną suberti mieles ir cukrų. Išmaišyti, uždengti ir palikti maždaug 10 min, kol suputos.
  3. 3. Tuo tarpu į didelį dubenį suberti miltus, druską, įmušti kiaušinius.
  4. 4. Sviestą ištirpinti ir supilti prie miltų.
  5. 5. Mielės suputojus (butinai turi suputoti, kitaip arba pienas buvo per karštas, arba mielės nebeaktyvios) supilti prie miltų.
  6. 6. Užminkyti minkštą, šiek tiek lipnią tešlą. Minkyti rankomis arba virtuvinio kombaino pagalba.
  7. 7. Užminkytą tešlą uždengti ir padėti šiltoje vietoje, kad pakiltų, maždaug 2 val.
  8. 8. Baravykus, jeigu dideli, šiek tiek pasmulkinti.
  9. 9. Svogūnus smulkiai sukapoti ir sudėti į įkaitintą keptuvę su truputėliu sviesto. Apkepti.
  10. 10. Į keptuvę sudėti grybus, gerai išmaišyti.
  11. 11. Pagardinti druska ir pipirais, dar apkepti, kol svogūnai pakeis spalvą. Atidėti.
  12. 12. Pakilusią tešlą iškočioti plonai ir formele ar stikline išjauti apskritimus.
  13. 13. Į kiekvieną apskritimą dėti šiek tiek paruoštos grybų masės, užlenkti ir kraštus užspausti šakute.
  14. 14. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir pyragėlius kepti iš abiejų pusių, kol taps tamsios auksinės spalvos.
Kalėdiniai pyragėliai su džiovintais grybais

Irma

O džiovintų baravykų nereikia vandeniu užpilti ir palaikyti, kol suminkštės? Tada pjaustyti ir pakepti su svogūnu.
Atsakyti

Janina

Aš baravykus pamerkiu, po to apverdu. Džiovintus.
Atsakyti
Sveiki kalėdiniai sausainiai
(1)
Kalėdiniai meduoliniai sausainiai
(25)
Lėtai kepta antis
(3)
Kalėdų antis grilyje
(1)