Keptuvėje troškinti mėsos kukuliai pomidorų padaže

Autorius apie receptą

Keptuvėje troškinti mėsos kukuliai pomidorų padaže – tai vienas iš tų naminių patiekalų, kurie ne tik prisotina, bet ir primena vaikystę bei jaukias šeimos vakarienes. Šis patiekalas ypač populiarus daugelyje Europos šalių, o Lietuvoje dažnai gaminamas tiek kasdieniam pietų stalui, tiek savaitgalio vaišėms. Kukuliai troškinami aromatingame pomidorų padaže, kuris suteikia švelnų rūgštelės poskonį ir išryškina mėsos skonį. Tai paprastas, bet labai skanus troškinys, kurį galima patiekti su bulvių koše, virtais ryžiais ar šviežia duona. Dėl nesudėtingo paruošimo jis tinka net virtuvės naujokams, o rezultatas pranoksta visus lūkesčius. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Malta mėsa: galima naudoti tik jautieną, tik kiaulieną, kalakutieną arba vištieną, priklausomai nuo pageidaujamo skonio ir riebumo lygio.
  • Džiūvėsėliai: vietoje jų galima naudoti smulkintą batoną arba avižinius dribsnius.
  • Pienas: galima keisti augaliniu pienu (pvz., avižų ar migdolų), ypač jei laikomasi laktozės netoleravimo dietos.
  • Svogūnas: galima naudoti raudonąjį svogūną arba šalotą švelnesniam skoniui.
  • Pomidorų padažas: vietoje smulkintų pomidorų galima naudoti trintus pomidorus arba pomidorų tyrę su trupučiu vandens.
  • Jautienos sultinio kubelis: galima keisti vištienos ar daržovių sultinio kubeliu.
  • Raudonėlis: puikiai tiks ir bazilikas, čiobreliai ar provanso žolelės.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kukulių formavimui naudokite šiek tiek sudrėkintas rankas – taip masė nelips prie delnų.
  • Jei norite traškesnės išorės, kukulius prieš troškinant trumpai apkepkite sausoje keptuvėje.
  • Padažui skirkite kokybiškus pomidorus – tai viena iš sėkmingo skonio paslapčių.
  • Jei mėgstate aštresnį skonį, į padažą galima įdėti šiek tiek čili dribsnių.
  • Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis ar baziliku.

Ingredientai

    Mėsos kukuliams:
    • malta mėsa: 500 gramų (aš naudoju maišytą kiaulienos ir jautienos faršą)
    • pienas: 100 mililitrų
    • džiūvėsėliai: 2 valgomųjų šaukštų
    • svogūnai: 1
    • kiaušiniai: 1
    • malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio (naudoju "Santa Maria")
    • akmens druska: 1,5 arbatinio šaukštelio (naudoju "Santa Maria")
    Pomidorų padažui:
    • alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • česnakas: 2 skiltelių
    • raudonėli: 1 arbatinio šaukštelio (naudoju "Santa Maria")
    • smulkinti pomidorai: 400 gramų
    • vanduo: 200 mililitrų
    • jautienos sultinio kubeliais: 1
    • pipirai: pagal skonį (naudoju "Santa Maria" Tellicherry)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia sumaišome džiūvėsėlius su pienu bei paliekame dubenyje maždaug 3-4 minutes, kad išbrinktų.
  2. 2. Po to įmaišome faršą, svogūnus, kiaušinį bei juoduosius pipirus.
  3. 3. Suformuojame maždaug 12 kukulių.
  4. 4. Tada keptuvėje įkaitiname aliejų.
  5. 5. Suberiame supjaustytus česnakus bei raudonėlius. Pakepame maždaug 60 sekundžių.
  6. 6. Tuomet į keptuvę supilame susmulkintus pomidorus, vandenį ir įdedame sultinio kubelį.
  7. 7. Sudedame pasiruoštus mėsos kukulius į padažą ir uždengę patroškiname maždaug 15 minučių.
  8. 8. Prieš patiekiant pabarstome susmulkintomis petražolėmis bei Tellicherry juodaisiais pipirais. Skanaujame!
  9. 9. Pastebėjimas: Man asmeniškai šį patiekalą labai skanu valgyti vien su šviežiomis daržovėmis, bet puikiai tinka ir bulvių košė ir/arba įvairios šviežių daržovių salotos.

Atsiliepimai

Tinginių balandėliai puode
(5)