Kiaulienos guliašas su raugintais agurkais

2025-04-06 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos guliašas su raugintais agurkais
Kiaulienos guliašas su raugintais agurkais yra tradicinis Vidurio Europos patiekalas, kuris ilgainiui tapo populiarus ir Lietuvoje. Šis ypatingas receptas išsiskiria tuo, kad jame naudojami rauginti agurkai, kurie suteikia patiekalui malonų rūgštumą ir unikalų skonį. Patiekalas puikiai tinka šaltam rudens ar žiemos vakarui, kai norisi ko nors šilto ir sočiai maitinančio. Guliašas pasižymi sodrumu, švelniu aštrumu ir puikiai dera su įvairiais garnyras. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje kiaulienos galima naudoti jautieną, elnieną arba šernieną.
  • Pomidorų pastą galima pakeisti šviežiais pomidorais arba pomidorų tyrė.
  • Raugintus agurkus galima pakeisti marinuotais agurkėliais.
  • Jei neturite čili pipirų, galite naudoti kajeno pipirus arba aštrią papriką.
  • Vietoje įprasto svogūno tinka ir raudonieji svogūnai.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Mėsą geriausia pjaustyti vienodo dydžio kubeliais (apie 2-3 cm), kad ji išvirtų tolygiai.
  • Prieš kepant mėsą, ją reikėtų nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
  • Troškinti geriausia ant mažos ugnies, kad mėsa taptų ypač minkšta.
  • Raugintus agurkus dedame tik baigiant gaminti, kad išliktų jų tekstūra.
  • Patiekalą galima gaminti iš anksto - per naktį šaldytuve jo skonis dar labiau prisotinamas.

Ingredientai

    • Kiauliena (mentė arba sprandinė): 1 kg 
    • Svogūnai: 2 vidutiniai 
    • Rauginti agurkai: 4 vidutiniai 
    • Pomidorų pasta: 3 šaukštai 
    • Česnakas: 4 skiltelės 
    • Juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Raudonieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Čili pipirai: 0.5 arbatinio šaukštelio 
    • Druska: pagal skonį 
    • Vanduo: 500 ml 
    • Aliejus kepimui: 3 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulieną nuplauname, nusausiname ir supjaustome 2-3 cm dydžio kubeliais.
  2. 2. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname mėsą iš visų pusių iki gražios rudos spalvos.
  3. 3. Svogūnus nulupame ir supjaustome pusžiedžiais.
  4. 4. Į apkepintą mėsą sudedame svogūnus ir pakepame dar 5 minutes.
  5. 5. Suberiame visus prieskonius: juoduosius pipirus, raudonuosius pipirus, čili pipirus ir druską.
  6. 6. Įpilame vandens, uždedame dangtį ir troškinkime ant mažos ugnies apie valandą.
  7. 7. Raugintus agurkus smulkiai supjaustome kubeliais.
  8. 8. Kai mėsa tampa minkšta, įdedame pomidorų pastą ir raugintus agurkus.
  9. 9. Viską kartu patroškinkime dar 10 minučių.
  10. 10. Patikrinkime skonį ir, jei reikia, įdėkime daugiau druskos ar pipirų.
Orkaitėje kepti kiaulienos kukuliai su morkomis, burokėliais ir svogūnais
(5)
Senovinis tarybinis kiaulienos guliašas su bulvių koše
(125)
Kiaulienos kepsneliai su salotomis
(1)