Kiaulienos mentė kepta karšto oro gruzdintuvėje

2024-10-20 Autorius Aušra Kriugždaitė

Kiaulienos mentė kepta karšto oro gruzdintuvėje
"Kiaulienos mentė kepta karšto oro gruzdintuvėje" – tai puikus sprendimas norintiems skaniai ir sveikai paruošti kiaulieną. Kiaulienos mentė yra sultinga mėsa, kurioje gausu baltymų, geležies ir kitų svarbių maistinių medžiagų, padedančių palaikyti raumenų stiprumą bei energijos lygį. Kepimas karšto oro gruzdintuvėje leidžia išvengti per didelio riebalų kiekio, todėl šis metodas tampa sveikesniu pasirinkimu. Naudojant mažai arba visai nenaudojant aliejaus, galima sumažinti kalorijų kiekį, išlaikant mėsišką patiekalo skonį ir tekstūrą.

Galimos ingredientų alternatyvos

Kiaulienos mentę galima keisti kiaulienos karkute arba net vištienos krūtinėle, jei norite lengvesnio patiekalo. Daržoves, tokias kaip morkos ar pievagrybiai, galite keisti cukinijomis arba paprikomis, kurios suteikia papildomą skonio atspalvį.

Patiekalo gaminimo patarimai

Kad kiauliena liktų sultinga ir neprarastų tekstūros, prieš kepimą ją trumpai apvirkite, o tada kepkite karšto oro gruzdintuvėje. Kepant verta naudoti aliejų purškimo būdu, kad mėsa įgautų traškią plutelę, tačiau nesudžiūtų.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Kiauliena yra puikus baltymų šaltinis, tačiau svarbu rinktis liesesnes jos dalis, siekiant išvengti per didelio riebalų kiekio. Kepimas karšto oro gruzdintuvėje padeda sumažinti akrilamido – kenksmingos cheminės medžiagos – kiekį, lyginant su tradiciniu aliejaus naudojimu. Tačiau svarbu stebėti, kad mėsa nebūtų perkepta, kadangi tai gali sumažinti maistinių medžiagų kiekį.

Kalorijos

  • Viso patiekalo kalorijos: apie 1200 kcal
  • Porcijos kalorijos: apie 300 kcal 

Ingredientai

    • Kiaulienos mentė: 500 g
    • Prieskoniai: pagal skonį
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Aliejus: 1 valgomasis šaukštas (purškiamas)
    • Švieži ir rauginti kopūstai: po 100 g
    • Rūkyti lašiniai: 50 g
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Morka: 1 vnt.
    • Pievagrybiai: 100 g
    • Poro žalioji dalis: 1 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite kiaulieną: Kiaulienos mentę apvirkite sūdytame vandenyje su prieskoniais apie 10 minučių, kad mėsa liktų sultinga.
  2. 2. Po to leiskite šiek tiek pravėsti.
  3. 3. Pridėkite prieskonius: Kai mėsa pravės, ją apibarstykite mėgstamais prieskoniais, smulkiai pjaustytu česnaku ir lengvai apipurkškite aliejumi.
  4. 4. Kepkite gruzdintuvėje: Įkaitinkite karšto oro gruzdintuvę iki 180 laipsnių. Įdėkite kiaulienos gabalėlius ir kepkite, kas 8 minutes apversdami, kol mėsa taps traški ir auksinė.
  5. 5. Paruoškite garnyrą: Kol mėsa kepa, troškinkite kopūstus su lašiniais, svogūnu, morka ir pievagrybiais. Viskas turėtų susimaišyti į aromatingą ir skanų garnyrą.
  6. 6. Patiekite: Patiekite karštą kiaulieną su troškintais kopūstais ir daržovėmis.
  7. 7. Santrauka: Kiaulienos mentė kepta karšto oro gruzdintuvėje yra ne tik skanus, bet ir sveikesnis pasirinkimas, nes mažiau naudojamas aliejus. Šis patiekalas suteiks daug baltymų ir geležies, svarbių sveikatai, o derinys su kopūstais suteikia papildomų vitaminų.
Recepto autorius Aušra Kriugždaitė
Kiaulienos suktinukai su faršu ir džiovintais baravykais
(1)
Šoninės vyniotinis su malta kiauliena
(5)
Karštas čiabatos sumuštinis su kiauliena
(2)