Kiaulienos šašlykas, marinuotas su kefyru

2025-03-10 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos šašlykas, marinuotas su kefyru
Šašlykas, marinuotas kefyre, yra vienas populiariausių vasaros patiekalų, kuris nepaliks abejingų nei šeimos narių, nei svečių. Šis receptas atskleidžia tikrąjį šašlyko skonį, kurį suteikia speciali marinavimo technika su kefyru ir šviežiomis žolelėmis. Kefyras puikiai suminkština mėsą, o žolelių ir prieskonių derinys suteikia nepakartojamai sodrų aromatą. Tradiciškai šašlykas kepamas ant laužo ar žarijų, tačiau šis receptas veikia puikiai ir namuose naudojant orkaitę ar kepsninę. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradiciškai šašlykas gaminamas iš kiaulienos sprandinės ar kumpio, jį galima ruošti ir iš kitų mėsos rūšių: jautienos nugarinės, vištienos šlaunelių ar kalakutienos krūtinėlės. Jei nesate kefyro gerbėjas, jį galima pakeisti natūraliu jogurtu, rūgpienio ar grietine, tačiau kefyras suteikia ypatingą švelnumą. Vietoje šviežių žolelių galite naudoti džiovintas (tik reikėtų naudoti mažesnį kiekį), o citriną galima pakeisti žaliąja citrina (laimas) arba šlakeliu balzaminio acto. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausi šašlykai gaunasi, kai mėsa marinuojama ilgai – mažiausiai 12 valandų, o idealu būtų palikti per naktį. Mėsos gabaliukai turėtų būti vienodo dydžio, kad tolygiai iškeptų. Svogūnai ne tik suteikia skonio, bet ir padeda mėsai suminkštėti marinatoje. Jei kepate orkaitėje, naudokite kepimo grotelių ir skardos derinį, kad perteklinis skystis nuvarvėtų. Patariama mėsą apversti kepimo metu, kad ji tolygiai apskrustų iš visų pusių. 

Ingredientai

    • kiauliena: 1 kilogramo
    • kefyras: 1 litro
    • svogūnai: 4
    • bazilikas
    • krapai
    • mėtos
    • petražolės
    • citrinos: 0,5
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite kiaulienos mėsą – gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.
  2. 2. Tuomet supjaustykite ją maždaug 3-4 cm dydžio vienodais kubeliais.
  3. 3. Svogūnus nulupkite ir pjaustykite vidutinio storio pusžiedžiais. Šviežias žoleles (baziliką, krapus, mėtas ir petražoles) kruopščiai nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.
  4. 4. Pusę citrinos nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis ir išspauskite sultis. Citrinos žievelę supjaustykite plonomis juostelėmis.
  5. 5. Dideliame inde sumaišote kefyrą su visomis smulkintomis žolelėmis. Įbersite druskos, pipirų bei įmaišysite citrinos sultis ir žievelę. Gerai išmaišysite, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
  6. 6. Marinato indą papildote supjaustyta mėsa ir svogūnais. Viską kruopščiai išmaišote, kad marinatas padengtų kiekvieną mėsos gabaliuką. Indą uždengia maistine plėvele arba dangčiu.
  7. 7. Pastatysi marinuotis į šaldytuvą mažiausiai 12 valandų, o geriausia per visą naktį (18-24 valandas). Jei turite laiko, galima mėsą porą kartų apversti marinato inde, kad ji tolygiai prisisotintų skoniais.
  8. 8. Prieš kepant mėsą išimkite iš marinato ir leiskite nubėgti pertekliniam skysčiui. Svogūnus galima kepti kartu su mėsa arba panaudoti kitam patiekalui.
  9. 9. Jeigu kepsite lauke, įkaitinkite anglis ar medieną iki žarijų. Mėsą suverkite ant iešmų, paliekant nedidelius tarpus tarp gabaliukų, kad mėsa iškeptų tolygiai.
  10. 10. Kepsite virš karštų žarijų, reguliariai apversdami iešmus, kad mėsa tolygiai apskrustų iš visų pusių. Kepimo laikas – apie 20-25 minutes, priklausomai nuo žarijų karščio ir mėsos gabaliukų dydžio.
  11. 11. Jei nėra galimybės kepti lauke, šašlyką puikiai iškepsite ir orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Mėsos gabaliukus sudėkite ant kepimo grotelių, po kuriomis pastatykite kepimo skardą skysčiui surinkti.
  12. 12. Orkaitėje kepsite apie 25 minutes, apversdami mėsą įpusėjus kepimo laikui. Mėsa turi gražiai apskrusti, bet likti sultinga viduje.
  13. 13. Iškepęs šašlykas turėtų būti laisvai pateikiamas karštą, kartu su šviežiomis daržovėmis, duona ar kitu mėgstamu garnyru. Skanaukite!

Atsakinėjama į Komentarą

Naminiai mėsainiai su kiauliena, čederio ir parmezano sūriu
(10)
Kiauliena saldžiarūgščiai (kiniška)
(3)
Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje
(18)
Karbonadai kitaip
(92)
Keptas paršelis orkaitėje
(7)