Kiaulienos sprandinės šašlykas alaus - garstyčių marinate

2025-04-06 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos sprandinės šašlykas alaus - garstyčių marinate
Šiandien siūloma receptūra praturtinta alaus ir garstyčių deriniu, kuris suteikia mėsai nepakartojamą skonį ir minkštumą. Alus puikiai suminkština kiaulienos skaidulas, o garstyčios prideda pikantišką prieskonį. Šviežios žolelės – bazilikas ir kalendra – atskleidžia sodrų aromatą, o svogūnai papildo skonių simfoniją. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite kiaulienos sprandinės, galite naudoti kiaulienos nugarinę arba mentę
  • Neradę šviežio baziliko, galite pakeisti jį džiovintais baziliko lapeliais (naudokite 1 valgomąjį šaukštą) arba kitomis žolelėmis, pavyzdžiui, rozmarinu ar čiobreliu. 
  • Kalendrą galima pakeisti petražolėmis, jei nemėgstate jos specifinio aromato. 
  • Tamsų alų galite pakeisti šviesiu alumi, tačiau skonis bus šiek tiek kitoks – mažiau sodrus. 
  • Vietoje baltojo vyno acto tiks ir obuolių actas. 
  • Grūdėtąsias garstyčias galima pakeisti Dijon garstyčiomis arba garstyčių milteliais (1 arbatiniu šaukšteliu). 
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų ar kitokiu augaliniu aliejumi. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausi šašlykai gaunasi tada, kai mėsa marinuojama ne mažiau kaip 5 valandas, tačiau idealiausia būtų palikti ją per naktį. 
  • Kepant ant grotelių, stenkitės nuolat vartyti mėsą, kad ji iškeptų tolygiai. 
  • Jei kepsite orkaitėje, naudokite kepimo grotelės ir padėkliuką, kad mėsos sultys nutekėtų, o mėsa išsikeptų tolygiai. 
  • Prieš pjaustant iškeptą mėsą, leiskite jai "pailsėti" 5-10 minučių, taip ji išlaikys daugiau sulčių ir bus minkštesnė. 
  • Patiekiant šašlyką, puikiai tinka šviežios daržovių salotos su citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. 

Ingredientai

    • kiaulienos sprandinė: 1 kilogramo
    • švieži bazilikai: ryšulėlio
    • šviežia kalendra: ryšulėlio
    • svogūnai: 2-3
    • druska
    • pipirai
    • alyvuogių aliejus: 6 valgomųjų šaukštų
    • baltojo vyno actas: 6 valgomųjų šaukštų
    • grūdėtosios garstyčios: 1 valgomojo šaukšto
    • tamsus alus: 200 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaulienos mėsytė supjaustykite maždaug vieno-dviejų kąsnio dydžio gabaliukais, ant jos suberkite sukapotus bazilikus bei kalendras ir susmulkintus svogūnus.
  2. 2. Tada užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų bei druskos. Rankomis viską labai gerai išmaišykite, įtrinkite mėsą prieskoniais.
  3. 3. Po to užpilkite aliejaus, išmaišykite bei palikite, kad pastovėtų maždaug 30 minučių.
  4. 4. Paskui garstyčias sumaišykite su vyno actu bei alumi ir užpilkite ant mėsos.
  5. 5. Išmaišykite bei dėkite į šaldytuvą bent jau 5 valandoms.
  6. 6. Kepkite ant įkaitintų žarijų. Iš bėdos galima kepti ir orkaitėje, jei nėra galimybių išsikepti lauke.
  7. 7. Valgykite su virtais ryžiais ir šviežiomis daržovėmis. Žinoma, puikiai tinka ir kitoks pamėgtas garnyras. Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Įdaryta cukinija su mėsa ir voveraitėmis
(1)
Greiti tinginių balandėliai kitaip - keptuvėje
(39)
Kiauliena azijietiškai
(2)
Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje
(18)