Kiaulienos sprandinės šašlykas, marinuotas su svogūnais, citrinos sultimis ir actu

Autorius apie receptą

Vasara pasibaigė, o grilio sezonas artėja į pabaigą (gal ne visiems, bet mus dažniausiai jis užsibaigia). Tad ta proga - tradicinis kiaulienos sprandinės šašlykas. Tiesą pasakius, per visą šią vasarą šašlykus kepėm vos vieną kartą. Nors orai rugsėjį, kol kas, dar leidžia mėgautis patiekalais, keptais lauke ant žarijų, bet nuojauta kužda, kad tokių patiekalų liko nedaug. Tikriausiai kiekvienas turi savų paslapčių, kaip užmarinuoti skanų šašlyką. Aš pateikiu savo marinatą su svogūnais, citrinos sultimis ir actu, kuris mūsų šeimai pats skaniausias. Būtinai rekomenduoju išmėginti!

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors tradiciškai šašlykai ruošiami iš kiaulienos sprandinės, galite eksperimentuoti ir su kitomis kiaulienos dalimis, pavyzdžiui, kiaulienos mentė arba kumpis taip pat puikiai tinka. Jei norite pakeisti mėsos rūšį, galite naudoti jautienos sprandinę arba vištienos šlaunelių mėsą – marinatas puikiai tinka ir šioms mėsos rūšims. 
  • Citrinos sultis galima pakeisti laimo sultimis, kurios suteiks dar aštresnį poskonį, arba apelsinų sultimis, jei norite švelnesnio skonio. 
  • Actą galima pakeisti obuolių sidro actu arba balzaminiu actu – kiekvienas suteiks savitą charakterį. 
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų arba rapsų aliejumi, jei alyvuogių aliejaus neturite. 
  • Prieskonių srityje galite eksperimentuoti pridėdami česnakų miltelių, kalendros sėklų, kmynų arba rozmarino – šie prieskoniai suteiks šašlykui naujų aromatinių niuansų. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, marinuokite mėsą ne mažiau kaip 8 valandas, idealu – per naktį. Taip mėsa įgaus intensyvesnį skonį ir bus minkštesnė. 
  • Prieš kepant, leiskite šašlykui pasiekti kambario temperatūrą – tai užtikrins tolygesnį iškepimą. 
  • Jei kepate ant kepsninės, o ne žarijų, naudokite vidutinę kaitrą ir reguliariai vartykite iešmus, kad mėsa iškeptų tolygiai. 
  • Šašlykai labiausiai tinka prie šviežių daržovių salotų ir virtų ryžių.
  • Svogūnai šašlykų marinate ne tik suteikia skonio, bet ir turi natūralių fermentų, kurie padeda suminkštinti mėsą – todėl nepraleiskite šio svarbaus ingrediento! 

Ingredientai

    • kiaulienos sprandinės: 500 gramų
    • svogūnų: 2
    • citrinų: 1
    • 9% acto: 1 valgomojo šaukšto
    • alyvuogių aliejaus: 1 valgomojo šaukšto
    • druskos
    • juodųjų pipirų
    • maltos saldžiosios paprikos: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia kiaulienos sprandinę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo.
  2. 2. Tada svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
  3. 3. Dideliame dubenyje užmaišykite marinatą: išspauskite citrinos sultis, pilkite actą, aliejų, dėkite druską, pipirus ir maltas paprikas.
  4. 4. Sudėkite į pasiruoštą marinatą kiaulieną ir svogūnus, gerai išmaišykite ir uždengę maistine plėvele statykite į šaldytuvą visai nakčiai.
  5. 5. Po to išsimarinavusius šašlykus verkite ant iešmų - kiti mėgsta kartu su mėsa verti ir svogūnus iš marinato, aš pati asmeniškai juos visada nukrapštau.
  6. 6. Kepkite ant gerai įkaitintų žarijų maždaug 15-20 minučių, kol mėsa pilnai iškepa.
  7. 7. Patiekite su mėgstamu garnyru ir skanaukite!
Kiaulienos sprandinės šašlykas, marinuotas su svogūnais, citrinos sultimis ir actu
Kiaulienos sprandinės šašlykas, marinuotas su svogūnais, citrinos sultimis ir actu

Atsiliepimai

"Karbanatky" - čekiški kotletai
(5)
Karštai rūkytos kiaulės ausys
(2)