Kopūstų pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti

2025-03-08 Autorius Gintarė Greičienė - skonio_instrukcija

Kopūstų pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti
Nėra nieko malonesnio šaltą žiemos dieną, nei šiltas, kvapnus ir sotus naminis pyragas. Traški, sviestinė tešla su vienu kitu druskos kristalu ant viršaus, sodraus skonio, ne per rūgštus, gausus, burnoje tirpstantis įdaras ir puodelis sultinio šalia. Šis pyragas yra puikus pasirinkimas tiek šeimos pietums, tiek šventiniam stalui. Jo skonis subalansuotas ir nepaprastai sodrus, o aromatas pripildys jūsų namus jaukumo ir šilumos. Pyragas yra ne tik skanus, bet ir maistingas, suteikiantis energijos visai dienai. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Tešlai: 

  • Vietoje grietinės galima naudoti grietinėlę arba rūgščią grietinę.
  • Miltus galima pakeisti speltų arba viso grūdo miltais, tačiau tokiu atveju gali reikėti šiek tiek daugiau vandens.
  • Jei norite, kad tešla būtų dar traškesnė, galite pridėti šaukštą kukurūzų krakmolo.

Įdarui:
 
  • Vietoje šoninės galima naudoti rūkytą kiaulieną, kumpio gabalėlius arba lašišą.
  • Džiovintus baravykus galima pakeisti kitais džiovintais grybais arba šviežiais, tačiau tada reikės juos pirma apkepti.
  • Vietoj šviežio kopūsto galima naudoti tik raugintus kopūstus, arba atvirkščiai.
  • Papildomam skoniui galima įdėti keletą šaukštų grietinės arba grietinėlės į įdarą.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Labai svarbu, kad sviestas tešlai būtų šaltas – taip tešla gaunasi traški.
  • Tešlą minkykite kuo trumpiau, kad ji netaptų per kieta.
  • Įdarą galima paruošti iš anksto, net dieną prieš, taip skonis bus dar sodresnį.
  • Prieš patiekiant pyragą, palaukite bent 15-20 minučių, kad jis šiek tiek atvėstų ir būtų lengviau pjaustyti.
  • Pyragą galima šildyti kitą dieną orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
  • Patiekite su sultinio puodeliu arba grietinės šlakeliu.

Ingredientai

    Tešla: 
    • Sviestas (šaltas): 160g
    • Miltai: 12 šaukštų
    • Kiaušinis: 1 vienetas
    • Vanduo: 5 šaukštai
    • Grietinė: 1 nubrauktas šaukštas
    • Druska: žiupsnelis
    Įdaras:
    • Šviežias kopūstas: pusė nedidelės galvutės
    • Rauginti kopūstai: didelė sauja
    • Pomidoras (nuluptas, be sėklų): 1 vienetas
    • Morka: 1 vienetas
    • Česnakas: 1 skiltelė
    • Svogūnas: 1 vienetas
    • Šoninė (smulkinta): 150g
    • Džiovinti baravykai: 2 dideli
    • Sviestas: gabaliukas
    • Prieskoniai: pagal skonį
    • Kiaušinis aptepimui: 1 vienetas
    • Druska pabarstymui: keli kristalai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame tešlą. Sviesto kubelius ir miltus įdėsite į blenderį ir trumpai susmulkinsite. Susidariusius trupinius dėsite į dubenį.
  2. 2. Į dubenį su trupiniais pridėkite kiaušinį, vandenį, grietinę ir žiupsnelį druskos. Labai greitai, bet švelniai sumaišykite, kad gautumėte vientisą tešlos masę.
  3. 3. Suformuotą tešlą suvyniojate į maistinę plėvelę ir dedate į šaldytuvą maždaug valandai.
  4. 4. Kol tešla atvėsta, ruošiate įdarą. Keptuveėje pradedant kepti svogūną, kol jis tampa permatomas.
  5. 5. Į tą pačią keptuvę sudedate smulkintą šoninę ir kepate, kol ji paleidžia riebalus.
  6. 6. Tuomet keptuvėn supilsite smulkintą šviežią kopūstą, raugintus kopūstus, tarkuotą morką, smulkintą česnaką, nuluptą pomidorą be sėklų ir gabaliuką sviesto. Viską pagardinate prieskoniais pagal skonį.
  7. 7. Džiovintus baravykus prieš tai mirkykite vandenyje, kol jie suminkštės, tuomet smulkinkite ir dedate į keptuvę su kitomis daržovėmis.
  8. 8. Visą masę troškinate uždengtoje keptuvėje apie 25 minutes ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišant.
  9. 9. Kai įdaras paruoštas, iš šaldytuvo išimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi nevienodas dalis – didesnę dugniui ir mažesnę viršui.
  10. 10. Didesnę tešlos dalį iškočiojate į apvalų blyną ir juo išklojate 25 cm skersmens Grand Feu keptuvę, palikdami šiek tiek tešlos kraštams užlenkti.
  11. 11. Ant tešlos tolygiai paskirstykite atvėsusį įdarą.
  12. 12. Mažesnę tešlos dalį iškočiojate į antrą blyną ir juo uždengiate įdarą. Kraštus užsukate, kad pyragas būtų sandariai uždarytas.
  13. 13. Pyrago viršuje padarote skylutę, kad kepant galėtų išeiti garai.
  14. 14. Iš likusios tešlos galite suformuoti dekoracinius elementus ir jais papuošti pyrago viršų.
  15. 15. Pyrago paviršių aptepate kiaušinio plakiniu ir pabarstote keliais druskos kristalais.
  16. 16. Kepate pyragą kepsninėje su deflektoriumi ir kepimo akmeniu 180°C temperatūroje, kol jis gražiai apskrunda (apie 45 minutes).
  17. 17. Iškeptą pyragą būtinai paliksite atvėsti 15-20 minučių prieš pjaustant, kad įdaras šiek tiek sustingtų.
  18. 18. Pjaustykite pyragą į 6 porcijas ir patiekite su karštu sultiniu arba grietine.
Kopūstų pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti
Kopūstų pyragas, kuriam neįmanoma atsispirti

Atsakinėjama į Komentarą