Lengvai pagaminami naminiai bulvių traškučiai orkaitėje, su prieskoniais

2025-03-13 Autorius oSkanu.lt

Lengvai pagaminami naminiai bulvių traškučiai orkaitėje, su prieskoniais
Šiandien su jumis pasidalinsiu nuostabiu receptu, kuris leis mėgautis traškiais, skaniais ir namie pagamintais bulvių traškučiais. Šie orkaitėje kepti traškučiai yra puiki alternatyva parduotuvėse parduodamiems, nes žinote tiksliai, kokius ingredientus naudojate ir galite kontroliuoti prieskonių kiekį pagal savo skonį. Naminiai bulvių traškučiai yra puikus užkandis žiūrint filmą, žaidžiant stalo žaidimus su draugais ar tiesiog mėgaujantis ramiu vakaru namuose. Be to, šis receptas yra itin paprastas – net ir kulinarijos naujokai galės pasigaminti tobulus traškučius! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Šiam receptui galite naudoti įvairių rūšių bulves. Geriausiai tinka kietesnės, mažiau krakmolo turinčios bulvės, pavyzdžiui, "Russet" arba lietuviškos "Vineta" ar "Laura" veislės. Jei norite eksperimentuoti, galite naudoti ir batatą (saldžiąją bulvę), morkas ar burokėlius – jie suteiks patiekalui ne tik išskirtinį skonį, bet ir spalvingumą. 
  • Kalbant apie prieskonius, galimybės yra beribės! Klasikinė druska visada puikiai tinka, tačiau galite išbandyti ir papriką, česnako miltelius, rūkytą papriką, kuminą, rozmarinus, čiobrelius ar net aitriąją papriką – priklausomai nuo to, kokį skonį mėgstate. 
  • Taip pat galite pabarstyti šiek tiek tarkuoto parmezano sūrio prieš pat baigiant kepti. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Vienas svarbiausių šio recepto sėkmės veiksnių – labai ploni bulvių griežinėliai. Jei turite virtuvinį mandalyną ar pjaustyklę, būtinai naudokite ją, kad griežinėliai būtų vienodo storio. Taip pat svarbu gerai nusausinti nuplautas bulves – perteklinis vanduo trukdys traškučiams tapti traškiems. 
  • Jei norite, kad traškučiai būtų dar sveikesni, galite juos aptepti labai plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu vietoje tradicinio augalinio aliejaus. Kepimo metu būtinai stebėkite traškučius, nes jie gali greitai perkepti ir sudegti. Jei orkaitė kepa netolygiai, kepimo skardą kepimo metu apsukite 180 laipsnių kampu. 

Ingredientai

    • Bulvių: 500 g (apie 4-5 vidutinio dydžio bulvės) 
    • Mėgstamų prieskonių: pagal skonį (rekomenduojama 1-2 arbatiniai šaukšteliai) 
    • Alyvuogių aliejaus: 1-2 valgomieji šaukštai 
    • Druskos: pagal skonį (apie 1/2 arbatinio šaukštelio) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus temperatūros.
  2. 2. Kol orkaitė kaista, kruopščiai nuplaukite bulves po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus.
  3. 3. Tada bus reikalinga nuskusti bulves, pasinaudojant aštriu skutikliu.
  4. 4. Po to supjaustykite bulves itin plonais griežinėliais, idealiu atveju maždaug 2-3 mm storio. Jeigu turite, naudokite mandalyną ar specialią pjaustyklę, kuri užtikrins vienodą griežinėlių storį.
  5. 5. Supjaustytus bulvių griežinėlius būtina kruopščiai nuplauti šaltu vandeniu, kad pašalintumėte perteklinį krakmolą. Tai padės jiems tapti traškesniems.
  6. 6. Tuomet nusausinkite bulvių griežinėlius, naudodami švarų virtuvės rankšluostį arba popierinį rankšluostį. Svarbu, kad griežinėliai būtų visiškai sausi.
  7. 7. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atsargiai išdėliokite bulvių griežinėlius vienu sluoksniu, stengdamiesi, kad jie nepersidengtų.
  8. 8. Atsargiai apšlakstykite griežinėlius šiek tiek alyvuogių aliejaus, o tada apibarstykite jūsų pasirinktais prieskoniais.
  9. 9. Įdėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
  10. 10. Praėjus 15 minučių, atsargiai apverskite kiekvieną traškutį ir tęskite kepimą dar 10 minučių, kol traškučiai taps auksinės-rusvos spalvos ir traškūs.
  11. 11. Baigus kepti, išimkite traškučius iš orkaitės ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti prieš patiekiant. Per šį laiką jie taps dar traškesni.
  12. 12. Galiausiai patiekite ir mėgaukitės savo pačių pagamintais sveikesniais namų gamybos bulvių traškučiais!
Gimtadienio vaišės, užkandžiai - stalas suaugusiems
(3)
Netradicinė pica su lavašu
(7)
Keptuvėje kepti kalmarų žiedai su česnakiniu padažu
(1)