Lėtai keptas avienos kumpis su mėtų padažu

2023-11-28 Autorius oSkanu.lt

Lėtai keptas avienos kumpis su mėtų padažu
Autorius apie receptą

Jauno ėriuko kumpis, lėtai iškeptas orkaitėje, o dar idealiau - malkomis kūrenamoje krosnyje (mano močiutė šitaip kepdavo, aš jau to nedarau) - vienas iš pačių populiariausių šventinių patiekalų. Jam iškepti prireiks net keleto valandų, bet per didžiausias šventes, kai nereikia visiškai niekur skubėti ir nesinori stovėti prie puodų, šis receptas - tobuliausias pasirinkimas. Patiekalo užteks visam būriui šeimos narių ir svečių. Būtinai rekomenduoju išmėginti. Pirštelius garantuotai valgydamas laižys kiekvienas. 

Ingredientai

    • ėriuko kumpiai su kaulu: 1 (manasis svėrė kiek daugiau nei 2 kilogramus)
    • šviežios mėtos: 1 ryšulėlio (šiek tiek lapelių pasilikite padažui)
    • alyvuogių aliejus: ketvirtadalio puodelio
    • česnakas: 3 skiltelių
    • citrinos: 1 (tiek sulčių, tiek nutarkuotos žievelės)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: pagal skonį
    • sausas baltas vynas: 1 puodelio
    • vištienos sultinys: 1,5 stiklinės (galite naudoti sultinio kubelius)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.
  2. 2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.
  3. 3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).
  4. 4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.
  5. 5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.
  6. 6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.
  7. 7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.
  8. 8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.

Atsiliepimai

Klasikinis kiaulienos karbonadas
(1)