Lėtai keptas avienos kumpis su mėtų padažu

2023-11-28 Autorius oSkanu.lt

Lėtai keptas avienos kumpis su mėtų padažu
Jauno ėriuko kumpis, lėtai iškeptas orkaitėje, o dar idealiau - malkomis kūrenamoje krosnyje (mano močiutė šitaip kepdavo, aš jau to nedarau) - vienas iš pačių populiariausių šventinių patiekalų. Jam iškepti prireiks net keleto valandų, bet per didžiausias šventes, kai nereikia visiškai niekur skubėti ir nesinori stovėti prie puodų, šis receptas - tobuliausias pasirinkimas. Patiekalo užteks visam būriui šeimos narių ir svečių. Būtinai rekomenduoju išmėginti. Pirštelius garantuotai valgydamas laižys kiekvienas. 

Ingredientai

    • ėriuko kumpiai su kaulu: 1 (manasis svėrė kiek daugiau nei 2 kilogramus)
    • šviežios mėtos: 1 ryšulėlio (šiek tiek lapelių pasilikite padažui)
    • alyvuogių aliejus: ketvirtadalio puodelio
    • česnakas: 3 skiltelių
    • citrinos: 1 (tiek sulčių, tiek nutarkuotos žievelės)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • pipirai: pagal skonį
    • sausas baltas vynas: 1 puodelio
    • vištienos sultinys: 1,5 stiklinės (galite naudoti sultinio kubelius)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.
  2. 2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.
  3. 3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).
  4. 4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.
  5. 5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.
  6. 6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.
  7. 7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.
  8. 8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.
Tikri tradiciniai čenakai su aviena
(1)
Jautienos steikas su daržovėmis
(2)
Mėsos kukuliai turkiškai
(10)
Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"
(1)
Salotos su aviena
(1)
Orkaitėje kepti kiaulienos kukuliai su morkomis, burokėliais ir svogūnais
(5)