Mamos (klasikinis) medaus tortas

2018-11-07 Autorius Jurgittos receptai

Mamos (klasikinis) medaus tortas
Man asmeniškai nieko nėra tobulesnio už Mamos medaus tortą. Esu kepusi daugybe įvairiausių tortų, bet šis visada buvo ir bus pats gardžiausias. Kai dar buvau vaikas, labai laukiau, kada šitą tortą galėsiu iškepti pati, nes vaikystėje man mama leisdavo tik cukraus pudra pabarstyti klevo lapų trafaretą. Dėl šios priežasties ir mano tortas šiandien toks pats, kaip tada, vaikystėje, - su klevo lapais.

Iš nurodytų ingredientų kiekių gaunasi 24 centimetrų skersmens tortas.

Ingredientai

    Papločiams:
    • sviestas: 100 gramų
    • cukrus: 1 stiklinės (1 stiklinė - 200 mililitrų)
    • medus: 2 valgomųjų šaukštų
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 4 stiklinių
    • kiaušiniai: 2
    Kremui:
    • riebi grietinė (20-30%): 1 litro
    • cukraus pudra: 5 valgomųjų šaukštų (arba pagal skonį)
    • citrinos sultys: 4 valgomųjų šaukštų (arba pagal skonį)
    • želatina: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Papločiai: Pirmiausia į puodą berkite cukrų, dėkite sviestą bei medų. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolatos maišydamos kaitinkite, kol masė taps vienalytė bei ištirps cukrus. Tada masę atvėsinkite (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldykite visiškai, - ji turi būti šilta. Pilkite į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite.
  2. 2. Po to actu nugesinkite sodą, supilkite į turimą masę, iškart viską išmaišykite. Berkite 3 stiklines miltų, užminkykite tešlą. Tuomet ant stalo suberkite likusią vieną stiklinę miltų (galima berti po pusę, galbūt visos neprireiks) bei išverskite ant jų tešlą. Minkykite, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos bei nelips prie rankų. Jeigu tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Todėl miltų kiekį truputį koreguojame pagal situaciją. Man pilnai pakako 4 stiklinių.
  3. 3. Tešlą dalinkite į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Jeigu tešla limpa prie kočėlo - pabarstome šiek tiek miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 centimetrai, kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtumėte likučių trupiniams, kuriais puošite tortą (bet trupinių reikia visai nedaug, todėl nekočiokite ir labai didelio papločio). Papločiai gaunasi labai ploni - taip ir privalo būti, jie gražiai pakils. Kepkite po vieną iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 3-4 minutes, kol dailiai paruduoja. Kepa jie išties itin greitai, todėl stebėkite, kada jau privalu traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iškarto visus 5. Ant jau iškepusio papločio iškart dėkite 24-26 centimetrų formos dugną, ir peiliu apipjaukite šonus. Likučius pasilikite.
  4. 4. Kremas: Želatiną užpilkite su 60 mililitrų vandens bei palikite išbrinkti. Grietinę sumaišykite su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguokite pagal savo skonį). Tada išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant nedidelės ugnies, atvėsinkite, supilkite į kremą bei viską išmaišykite. Statykite į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
  5. 5. Surinkimas: Papločius sutepkite kremu. Tą darykite ganėtinai greitai, nes kremas yra linkęs greitai tirpti. Viršų bei šonus taipogi negausiai aptepkite kremu. Pastatykite maždaug 15 minučių į šaldytuvą, kad kremas dar šiek tiek sustingtų.
  6. 6. Papločių likučius sutrinkite į trupinius (aš tiesiog sutryniau pirštais, o po to dar patryniau bulvių grūstuve be skylučių - jie pastovėję būna pakankamai sausi bei itin gerai trupa). Apibarstykite viršų bei šonus trupiniais. Puoškite pagal savo norus ir fantaziją. Mano pačios papuošimai - cukraus pudra. Mėgaukitės!
  7. 7. Pastebėjimas: Šis medaus tortas gavosi nerealiai gardus, toks drėgnas. Nuo šiol bus tikrai dažnas svečias ant mūsų namų stalo. Papločiai gaunasi nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja bei išbrinksta, todėl tiesiog privaloma tortui leisti pastovėti mažiausiai per visą naktį, o idealiau ir dar ilgiau.
  8. 8. Rekomendacija: Daugiau medaus tortų receptų rasite: Medaus tortai.
Mamos (klasikinis) medaus tortas
Lietinių blynų tortas su varške
(15)
Želė tortas su migdoliniu pagrindu ir rikota
(1)
Helovino tortas - Rudens džiazas
(2)