Marinuota kiaulienos šoninė su garstyčiomis ir vorčesterio padažu, kepta orkaitėje

Autorius apie receptą

Marinuota kiaulienos šoninė su garstyčiomis ir vorčesterio padažu, kepta orkaitėje – tai vienas iš tų patiekalų, kurie sužadina visus pojūčius. Šis receptas atspindi klasikinę lietuviškos virtuvės meilę sotumui, skonių gilumai ir ilgai troškintai mėsai. Šoninė, kuri iš pradžių pamarinuojama aromatingame garstyčių, vorčesterio padažo ir prieskonių mišinyje, o vėliau ilgai kepama orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, sultinga ir įgauna išraiškingą skonį.

Tokie patiekalai puikiai tinka savaitgalio pietums ar šventiniam stalui, kai norisi nustebinti šeimą ar svečius. Kartu patiekiamos virtos bulvės su krapais ir grietinėje raugintų agurkų salotos su svogūnais – klasikinis ir harmoningas derinys, suteikiantis visumai balansą tarp riebesnės mėsos ir gaivinančių daržovių.

Šiame recepte pateikiami visi svarbūs žingsniai ir ingredientai, kad pavyktų tobula kepta šoninė – traški išorė, minkštas vidus ir išskirtinis skonis. Receptas taip pat pritaikytas tiems, kurie nori keisti ingredientus pagal turimus namuose arba norimą skonį.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje kiaulienos šoninės galima naudoti kiaulienos sprandinę arba mentę, tačiau šoninė išlieka klasikinis pasirinkimas dėl savo riebumo ir skonio intensyvumo.
  • Garstyčias galima keisti į grūdėtas garstyčias arba aštresnes, pavyzdžiui, Dižono tipo garstyčias.
  • Vorčesterio padažą galima pakeisti sojos padažu arba balzaminiu actu, tačiau skonis bus kiek kitoks.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti į saulėgrąžų arba rapsų aliejų.
  • Rozmarinus galima keisti į čiobrelius arba lauro lapus, jei norisi švelnesnio aromato.
  • Jei neturite majonezo, jį galima keisti grietine arba natūraliu jogurtu.
  • Vietoje šviežių česnakų galima naudoti česnako miltelius, tačiau švieži suteikia intensyvesnį aromatą.

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Marinuojant mėsą, ją reikėtų vis padengti iš visų pusių marinatu ir kartais apversti, kad skoniai pasiskirstytų tolygiai.
  • Geriausia šoninę kepti dengtoje skardoje pirmas 45 minutes, o paskui nuimti dangtį, kad apskrustų.
  • Jei norisi traškesnio paviršiaus, galima keletą minučių naudoti orkaitės grilio funkciją kepimo pabaigoje.
  • Kepimo metu galima palaistyti šoninę išsiskyrusiais riebalais – taip mėsa bus sultingesnė.
  • Bulves patartina virti su lupenomis – jos išlaiko daugiau skonio ir vitamino C.

Ingredientai

    • Šoninė (kiaulienos): apie 1,2 kg
    • Garstyčios: 2 šaukštai
    • Vorčesterio padažas: 2 šaukštai
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
    • Džiovinti arba švieži rozmarinai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Mėsos prieskoniai: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Česnakai: 4 skiltelės
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Druska: pagal skonį
    • Majonezas: 1 šaukštas
    Garnyrui:
    • Bulvės: 6–8 vidutinio dydžio
    • Krapai: 1 sauja
    • Marinuoti agurkai: 3–4 vnt.
    • Svogūnai: 1 vnt.
    • Grietinė: 3 šaukštai
    • Pipirai: pagal skonį
    • Druska: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kiaulienos šoninę gerai nuplovus, ji nusausinama popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Atokiame inde sumaišomi garstyčios, vorčesterio padažas, alyvuogių aliejus, rozmarinai, mėsos prieskoniai, druska, pipirai, susmulkinti česnakai, lauro lapai bei majonezas.
  3. 3. Šiame mišinyje mėsa buvo kruopščiai įtrinta iš visų pusių. Ji buvo dedama į uždarą indą, uždengiama ir paliekama marinuotis šaldytuve bent 5 valandoms.
  4. 4. Orkaitė buvo įkaitinta iki 180 °C temperatūros.
  5. 5. Marinuota šoninė buvo perkeliama į kepimo skardą, uždengiama folija ir kepama apie 1 valandą.
  6. 6. Po valandos folija buvo nuimta ir mėsa dar buvo kepama 30 minučių, kad viršus apskrustų.
  7. 7. Tuo metu buvo verdamos bulvės – nuplautos, supjaustytos skiltelėmis ir verdamos sūdytame vandenyje apie 15–20 minučių.
  8. 8. Išvirusios bulvės buvo nukošiamos ir pabarstomos smulkintais krapais.
  9. 9. Agurkai buvo supjaustyti griežinėliais, svogūnas – smulkiais pusžiedžiais. Jie buvo sumaišomi su grietine, pipirais ir druska.
  10. 10. Baigus kepti šoninę, ji buvo išimta iš orkaitės, trumpam paliekama „pailsėti“, tada pjaustoma riekelėmis ir patiekiama kartu su bulvėmis bei agurkų salotomis.
  11. 11. Patiekalas gardinamas papildomomis garstyčiomis, jei norisi daugiau aštrumo.
Marinuota kiaulienos šoninė su garstyčiomis ir vorčesterio padažu, kepta orkaitėje

Atsiliepimai

Charčio su kiauliena
(8)
Čenakai su kiauliena
(39)
Kepta kiaulės pusgalvė
(5)