Mėsos faršo ir grikių kukuliai - tefteliai, grietinės ir pomidorų padaže

Autorius apie receptą

Šiandien noriu Jums parodyti dar vieną skanų variantą kaip galima paruošti mėsos kukulius - teftelius. Šį kartą juos pagardinsime grikius. Mano šeima nėra patys didžiausi grikių "mylėtojai", tad aš stengiuosi juos kažkaip "paslėpti", nes noriu, kad jų suvalgytų kuo daugiau. Ir štai toks būdas puikiai pasiteisina. Patiekalas gaunasi labai skanus, o šeima, net nepastebi kaip pradeda valgyti vis daugiau grikių.
 
Šie tefteliai puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o jų universalumas leidžia patiekalą derinti su pačiais įvairiausiais garnyrais: virtomis daržovėmis, bulvių koše, troškintomis daržovėmis ar net virtais ryžiais. Tai paprastas, sotus ir maistingas patiekalas, kuris įtiks visiems šeimos nariams.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Mėsos faršas: vietoje kalakutienos galite naudoti vištienos, kiaulienos, jautienos arba mišrų faršą.
  • Grikių kruopos: jei nemėgstate grikių, galite naudoti rudus ryžius, perlines kruopas arba bolivinę balandą.
  • Grietinė: ją galima keisti natūraliu jogurtu be priedų, graikišku jogurtu arba augaline grietine (sojų ar avižų pagrindu).
  • Pomidorų padažas: vietoje jo tinka konservuoti pomidorai, pomidorų tyrė arba net šviežiai sutrinti pomidorai su žiupsneliu cukraus ir druskos.
  • Svogūnai ir česnakai: galima keisti porais arba česnako granulėmis, jei norite švelnesnio skonio.
  • Kiaušinis: jei netoleruojate kiaušinių, galima naudoti 1 valg. š. malto linų sėmenų, užpilto 3 valg. š. vandens (palikti brinkti 5 min.).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Grikius rekomenduojama virti iš anksto ir leisti jiems visiškai atvėsti, kad jie nesuliptų tešloje.
  • Formuodami kukulius, rankas galite sudrėkinti vandeniu – taip masė nelips prie delnų.
  • Jei norite dar sultingesnio rezultato, į kiekvieną kukulį galite įdėti nedidelį gabalėlį kietojo sūrio.
  • Padažą galima pagardinti šviežiais ar džiovintais čiobreliais, bazilikais ar raudonėliais – šie prieskoniai puikiai dera su pomidorų skoniu.
  • Kepkite kukulius uždengtoje skardoje pirmąsias 20 minučių, o paskui nuimkite dangtį, kad viršus šiek tiek apskrustų.

Ingredientai

    • faršas: 900 gramų (naudojau kalakutienos)
    • grikių kruopos: 120 gramų
    • svogūnai: 2 (nedideli)
    • česnakas: 3 skiltelių
    • kiaušiniai: 1
    • grietinė: 120 gramų
    • pomidorų padažas: 5 šaukštų
    • vanduo: 1 stiklinės (arba sultinio)
    • pipirai
    • druska

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje grikius išvirkite bei atvėsinkite.
  2. 2. Tuomet į faršą dėkite grikius, susmulkintus svogūnus, česnakus, muškite kiaušinį, berkite pipirus bei druską.
  3. 3. Viską gerai išmaišykite bei darykite nedidelio kumščio dydžio kamuoliukus (galima, jei norisi, į kukuliukų vidų dėti sūrio.)
  4. 4. Tada skardą ištepkite aliejumi bei dėkite kukuliukus.
  5. 5. Grietinę, pomidorų padažą bei vandenį išmaišykite bei užpilkite kukulius.
  6. 6. Po to skardą dėkite į orkaitę bei 200 laipsnių temperatūroje kepkite maždaug 35 minutes.
  7. 7. Labai skanu patiekti su virtomis daržovėmis. Skanaus!

Atsiliepimai

Karaimų tešlos kibinai su mėsa
(2)
Tortilijos su mėsa, daržovėmis ir skaniu padažu
(5)
Kazane troškinta karka
(1)