Aš ir mano šeima tikrai labai mėgstame mielinius Kūčiukus (kituose Lietuvos regionuose dar būna vadinami "šližikai"). Įprastai pradedame juos kepti dar Lapkričio pradžioje ir kepame daugybe kartų iki pat Kūčių. Jie visada labai greitai pradingsta nuo stalo. Aš įprastai juos kramsnoju prie mėgstamos kavos puodelio, o vaikai pasirenka valgyti su arbata, arba kol dar šilti valgo su šalto pieno puodeliu.
Kūčiukai (dar kitur vadinami
prėskutėmis arba
šližikais) tai tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Tai ganėtinai nedideli, prėsko skonio, truputį saldūs miltiniai mielinės tešlos desertukai su aguonomis. Būna valgomi ir sausi, bet įprastai Kūčių vakarą patiekiami mirkyti aguonpienyje arba su
spanguolių kisieliumi.
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba dalį kvietinių miltų pakeisti ruginiais, miežiniais ar net grikiniais miltais, kaip tai darė mūsų protėviai.
- Jei namuose neturite šviežio pieno, galite naudoti augalinį pieną (pvz., migdolų ar avižų) arba tiesiog vandenį, nors tešla tuomet bus ne tokia minkšta.
- Cukrų galima pakeisti klevų sirupu, medumi (jei nėra svarbu išlaikyti veganišką receptą) arba kokosų cukrumi, bet tokiu atveju reikėtų šiek tiek sumažinti skysčių kiekį.
- Saulėgrąžų aliejų galima pakeisti lydytu sviestu, kokosų aliejumi arba kitu neutralaus skonio aliejumi.
- Jei neturite aguonų arba jų nemėgstate, galite naudoti sezamo sėklas, maltus lazdyno riešutus arba visai jų atsisakyti.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Tobulų kūčiukų paslaptis slypi tinkamame tešlos paruošime ir kepime:
- Ypač svarbu užtikrinti, kad mielės būtų aktyvios. Pienas turėtų būti šiltas (apie 35-40°C), bet ne karštas, nes aukšta temperatūra gali sunaikinti mieles.
- Tešlą minkykite pakankamai ilgai – mažiausiai 5-7 minutes, kad aktyvuotųsi glitimas ir tešla taptų elastinga. Tinkamai išminkyta tešla tampa minkšta, elastinga ir nebelimpa prie rankų.
- Kūčiukus formuokite vienodo dydžio, kad jie keptų tolygiai. Jie turėtų būti maži – maždaug vyšnios kauliuko dydžio, nes kepant jie pastebimai išsipūs.
- Tarp kūčiukų kepimo skardoje palikite šiek tiek vietos, kad jie nesuliptų ir iškeptų tolygiai iš visų pusių.
- Stebėkite kepimo laiką atidžiai – maži kūčiukai iškeps greičiau (apie 8-10 minučių), o didesni gali užtrukti iki 12-15 minučių.
- Jei norite, kad kūčiukai būtų ypač gražios auksinės spalvos, prieš dedant į orkaitę, galite juos aptepti plaktu kiaušiniu arba pienu.
Janina
Atsakyti
Aldona
Atsakyti
Ingrida
Atsakyti
Kristina
Atsakyti
Aldona
Astulka Kaval
Atsakyti
Marija
Atsakyti
Magdalena
Oi
Vilma
Atsakyti
Edita
Atsakyti
Irena
Atsakyti
Livija
Atsakyti
Fausta
Atsakyti
Regina
Atsakyti
Edita
Atsakyti
Violeta
Atsakyti