Mieliniai kūčiukai su sausomis mielėmis ir aguonomis pagal Beatą

2025-03-17 Autorius oSkanu.lt

Mieliniai kūčiukai su sausomis mielėmis ir aguonomis pagal Beatą
Aš ir mano šeima tikrai labai mėgstame mielinius Kūčiukus (kituose Lietuvos regionuose dar būna vadinami "šližikai"). Įprastai pradedame juos kepti dar Lapkričio pradžioje ir kepame daugybe kartų iki pat Kūčių. Jie visada labai greitai pradingsta nuo stalo. Aš įprastai juos kramsnoju prie mėgstamos kavos puodelio, o vaikai pasirenka valgyti su arbata, arba kol dar šilti valgo su šalto pieno puodeliu.

Kūčiukai (dar kitur vadinami prėskutėmis arba šližikais) tai tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Tai ganėtinai nedideli, prėsko skonio, truputį saldūs miltiniai mielinės tešlos desertukai su aguonomis. Būna valgomi ir sausi, bet įprastai Kūčių vakarą patiekiami mirkyti aguonpienyje arba su spanguolių kisieliumi

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje kvietinių miltų galima naudoti speltų miltus arba dalį kvietinių miltų pakeisti ruginiais, miežiniais ar net grikiniais miltais, kaip tai darė mūsų protėviai.
  • Jei namuose neturite šviežio pieno, galite naudoti augalinį pieną (pvz., migdolų ar avižų) arba tiesiog vandenį, nors tešla tuomet bus ne tokia minkšta.
  • Cukrų galima pakeisti klevų sirupu, medumi (jei nėra svarbu išlaikyti veganišką receptą) arba kokosų cukrumi, bet tokiu atveju reikėtų šiek tiek sumažinti skysčių kiekį.
  • Saulėgrąžų aliejų galima pakeisti lydytu sviestu, kokosų aliejumi arba kitu neutralaus skonio aliejumi.
  • Jei neturite aguonų arba jų nemėgstate, galite naudoti sezamo sėklas, maltus lazdyno riešutus arba visai jų atsisakyti.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Tobulų kūčiukų paslaptis slypi tinkamame tešlos paruošime ir kepime:
 
  1. Ypač svarbu užtikrinti, kad mielės būtų aktyvios. Pienas turėtų būti šiltas (apie 35-40°C), bet ne karštas, nes aukšta temperatūra gali sunaikinti mieles.
  2. Tešlą minkykite pakankamai ilgai – mažiausiai 5-7 minutes, kad aktyvuotųsi glitimas ir tešla taptų elastinga. Tinkamai išminkyta tešla tampa minkšta, elastinga ir nebelimpa prie rankų.
  3. Kūčiukus formuokite vienodo dydžio, kad jie keptų tolygiai. Jie turėtų būti maži – maždaug vyšnios kauliuko dydžio, nes kepant jie pastebimai išsipūs.
  4. Tarp kūčiukų kepimo skardoje palikite šiek tiek vietos, kad jie nesuliptų ir iškeptų tolygiai iš visų pusių.
  5. Stebėkite kepimo laiką atidžiai – maži kūčiukai iškeps greičiau (apie 8-10 minučių), o didesni gali užtrukti iki 12-15 minučių.
  6. Jei norite, kad kūčiukai būtų ypač gražios auksinės spalvos, prieš dedant į orkaitę, galite juos aptepti plaktu kiaušiniu arba pienu.

Ingredientai

    ~3 skardoms kūčiukų:
    • miltai: -450-500 gramų (naudojau kvietinius, užteko 450 gramų)
    • pienas: 250 gramų (iš bėdos tinka vanduo)
    • sausos mielės: 7 gramų (arba 20 gramų šviežių; aš naudojau sausas)
    • cukrus: 100 gramų
    • druska: žiupsnelio
    • aliejus: 2 šaukštų (naudojau saulėgrąžų)
    • aguonos: 50 gramų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pieną truputį pašildykite, kad būtų maždaug kūno temperatūros.
  2. 2. Šviežias mieles ištrinkite su žiupsneliu cukraus bei šaukštu pieno. Jeigu mielės sausos, jas maišykite su visu pienu.
  3. 3. Tada likusį pieną išplakite su druska, cukrumi bei aliejumi, ir po to sukrėskite mieles. Išmaišykite.
  4. 4. Miltus persijokite. Suberkite truputį mažiau nei pusę miltų bei sumaišykite. Išeis tirštoka, bet dar neminkytina tešla. Dubenį su tešla pridenkite rankšluosčiu bei statykite šiltai maždaug pusvalandžiui.
  5. 5. Tuomet į pastovėjusią tešlą supilkite likusius miltus bei aguonas. Tešla pataps minkoma. Jeigu ji atrodo lipni, įberkite dar daugiau miltų, bet stenkitės nepadauginti. Tešlą minkykite mažiausiai 5 minutes, kad pasidarytų minkšta bei blizgi, neliptų prie rankų. Paskui pridenkite rankšluosčiu bei palikite (šiltoje vietoje) maždaug 60-90 minučių pakilti.
  6. 6. Pakilusią tešlą vėl suminkykite, išspauskite iš jos orą. Atgnybkite po nedidelį gabaliuką, vyniokite volelį bei supjaustykite mažais gabaliukais. Sudėkite juos į aliejumi pateptą kepimo skardą.
  7. 7. Galiausiai kepkite iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas itin priklausys nuo kūčiukų dydžio, bet trunka maždaug 10 minučių. Mėgaukitės!
  8. 8. Pastebėjimas: Gali būti, kad kažkam pasirodė recepto pradžia paini dėl tų produktų sudėjimo: jei naudosite šviežias mieles darykite viską kaip parašyta recepte. Aš naudojau sausas, tai jas sumaišykite su visais 250 mililitrų pieno, tada į mieles berkite druskos žiupsnelį, cukrų, aliejų ir viską gerai išmaišykite. Kitaip tariant tik su šviežiom mielėmis reikia "žaisti", su sausom viską dėkite į vieną dubenį ir jokių atskirai plakimų daryti nereikia.
  9. 9. Pastebėjimas: Stengiamės kūčiukų gabalėlius supjaustyti kuo mažesnius, jie paskui labai smagiai išsipučia bei į kepimo skardą dėdami išlaikome šiokį tokį atstumą, juk nenorime, kad jie suliptų.
  10. 10. Pastebėjimas: Aš pati šį kartą kepimo skardą išklojau su kepimo popieriumi, todėl aliejumi netepiau.
Mieliniai kūčiukai su sausomis mielėmis ir aguonomis pagal Beatą
Mieliniai kūčiukai su sausomis mielėmis ir aguonomis pagal Beatą

Janina

Pamėginau, galiu tik pasakyti, kad skanesnių nesu ragavusi. :)
Atsakyti

Aldona

Ačiū už labai gerą receptą. Išsisaugojau ateičiai. :)
Atsakyti

Ingrida

Tikrai,kad labai labai skanus😋,Aciu uz recepta😉
Atsakyti

Kristina

Ar šie kučiukai gaunasi traškūs ar minkšti?
Atsakyti

Aldona

Jei kepsite trumpiau - minkštesni, jei pakepsite ilgiau gaunasi kiek kietesni ir traškesni.

Astulka Kaval

Niam niam niam 😋 dar tokiu minkštučiu nebuvau valgius 😍 ačiū už receptą 🤗
Atsakyti
Mieliniai kūčiukai su sausomis mielėmis ir aguonomis pagal Beatą

Marija

Skanu, bet Kūčioms tokie netiks, nes turi būti vandenyje maišoma tešla.
Atsakyti

Magdalena

Per Kūčias negalima, o Per Kalėdas tai viskas jau galima. Tai galiu pasakyti tik tiek- kuo skanesni tuo geriau :) Be to kūčiukai nesibaigia per Kūčias, jie dar būna valgomi ir per visas Kalėdas :) Juk ne su mėsa kūčiukai ;)

Oi

Oi jau norit pasakyti, kad laikotės visų taisyklių.. nebe tie laikai. Dėkit ir sviestuko ir daugiau cukraus, mėgaukitės.

Vilma

Labai geras receptas. Aš ir kepu taip ! Gardūs kučiukai .
Atsakyti

Edita

Skanesnių Kūčiukų nesu valgiusi. Super receptas. 👌👌🤗
Atsakyti

Irena

Megstu trapius kuciukus,visus produktu dedu tokiu pacius,tik niekada nepilu pieno,o tik silta vandeni
Atsakyti

Fausta

Ar čia minkšti ar traškūs?
Atsakyti

Regina

Vaikystės šližikai😀
Atsakyti

Edita

Skanumo tai skanūs, bet tešla vos pakilo ir iškočioti juos vos ėjo. Buvo tikras vargas.
Atsakyti

Violeta

Rašo, kad per Kūčias negalima valgyti tokių Kūčiukų, bet jau po dvyliktos tai tikrai galima viską valgyti. Nes po bernelių mišių mes valgome vakarienę ir sulaukiame 12 valandos. Tad linkiu visiems sulaukti Kūčių vakaro ir Šventų Kalėdų.
Atsakyti
Keptų krevečių salotos Kūčioms su apelsinais
(1)