Migdoliniai sausainiai, karšto oro gruzdintuvėje 🍪

2025-03-19 Autorius oSkanu.lt

Migdoliniai sausainiai, karšto oro gruzdintuvėje 🍪
Šie sausainiai pasižymi traškiu paviršiumi ir minkštu vidumi, o migdolų ir citrinos aromatas sukuria tobulą skonių harmoniją. Mano eksperimentas pasibaigė kuo puikiausiai – sausainiai išėjo nuostabūs ir dar greitesni nei kepant įprastoje orkaitėje! Jie puikiai tinka prie arbatos ar kavos, taip pat gali būti puiki dovana artimiesiems. Lengvi gamyboje, bet nepaprastai gardūs – tikras malonumas bet kuriam desertų mėgėjui! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors tradiciškai šie sausainiai gaminami su migdolų miltais, galite eksperimentuoti ir naudoti lazdyno riešutų, pistacijų ar kokosų miltus. 
  • Jei norite sumažinti cukraus kiekį, galite dalį cukraus pakeisti stevija ar kokosų cukrumi. 
  • Vietoje citrinos žievelės galima naudoti apelsino, mandarino žievelę arba vanilės ekstraktą.
  • Taip pat galima paeksperimentuoti pridedant šiek tiek kardamono ar cinamono, kas suteiks sausainiams kitokį aromatą. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Labai svarbu kiaušinio baltymą išplakti iki standžių putų – tai padės sausainiams išlaikyti formą. Formuojant sausainius, rankos turi būti drėgnos, kad tešla neliptų. Formavimo metu taip pat svarbu palaikyti vienodą sausainių dydį, kad jie keptų tolygiai. Kepant karšto oro gruzdintuvėje, rekomenduojama patikrinti sausainius likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, nes priklausomai nuo gruzdintuvės modelio, kepimo laikas gali skirtis. 

Ingredientai

    8-iems sausainiams:
    • Kiaušinio baltymas: 1 vnt. 
    • Migdolų miltai: 85g 
    • Cukrus: 40g 
    • Citrinos žievelė: nuo 1 citrinos 
    • Papildomas cukrus apvoliojimui: 2 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruoši didelį dubenį ir elektrinį plaktuvą. Įmušk kiaušinio baltymą ir pradėk plakti mažu greičiu.
  2. 2. Pamažu didink plakimo greitį ir po truputį įberk cukrų. Baltymą su cukrumi plakai tol, kol susidaro stangrios, blizgančios putos, kurios nenukrenta apvertus dubenį.
  3. 3. Tuomet atsargiai suberi migdolų miltus ir švelniais judesiais įmaišai į baltymų masę, stengdamasis nesuardyti putų struktūros.
  4. 4. Paimsi švarią citriną, nuplauksi ir sutarkuosi jos žievelę tiesiai į tešlą. Gerai išmaišysi, kad citrinos aromatas pasiskirstytų tolygiai.
  5. 5. Karšto oro gruzdintuvės kepimo indą išklosi kepimo popieriumi, kad sausainiai nepriliptų.
  6. 6. Į atskirą mažą dubenėlį įbersi 2 šaukštus cukraus apvoliojimui.
  7. 7. Su šaukšteliu imsi nedidelį kiekį tešlos ir drėgnomis rankomis formuosi rutuliukus (apie 3-4 cm skersmens).
  8. 8. Kiekvieną rutuliuką apvolioji cukruje ir dedi ant paruošto kepimo popieriaus, palikdamas tarp jų pakankamai vietos išsiplėtimui.
  9. 9. Nustatysi karšto oro gruzdintuvę 170°C temperatūrai ir kepsi sausainius 25 minutes.
  10. 10. Po kepimo leisi sausainiams atvėsti tiesiai gruzdintuvėje apie 5 minutes, o tada perkelsi ant grotelių pilnam atvėsimui.
Veganiški šokoladiniai sausainiai
(1)