Miltiniai ežiukai (virtinukai) su varške

Autorius apie receptą

Miltiniai ežiukai (virtinukai) su varške – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris dažnai prisimenamas iš vaikystės ir kelia nostalgiškus prisiminimus apie močiutės virtuvę. Šie kuklūs, bet ypač gardūs virtinukai savo pavadinimą gavo dėl savo išvaizdos – dailiai suformuoti, šiek tiek briaunoti, lyg miniatiūriniai ežiukai. Šis patiekalas puikiai tinka tiek saldžiam, tiek pikantiškam patiekimui, todėl jis gali tapti universalia vakariene ar jaukiais pietumis visai šeimai.

Miltinių ežiukų receptas labai paprastas, tačiau jų skonis – ypatingas. Naudojama varškė suteikia tešlai švelnumo, purumo bei papildomo skonio sluoksnio, o iškilę į paviršių ežiukai tampa minkšti, bet tvirti. Nors klasikinėje versijoje naudojama tik sauja ingredientų, šį receptą galima įvairinti pagal skonį ar turimus produktus.

Šie virtinukai išverda vos per 10 minučių, todėl tinka net skubantiems. Be to, jie itin sotūs, tad puikiai pamaitins net didesnį būrį valgytojų. Galima patiekti su tirpintu sviestu, grietine, spirgučiais ar saldžiai – su cukrumi ir grietine.
Reklama


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: galima naudoti ir speltų arba viso grūdo kvietinius miltus, tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad gali prireikti daugiau vandens, nes tokie miltai sugeria daugiau skysčio.
  • Varškė: galima naudoti tiek liesą, tiek riebesnę varškę; jei neturite, ją galima pakeisti rikota ar net bulvėmis (gausis kiek kitoks, bet irgi skanus rezultatas).
  • Vanduo: vietoje vandens galima naudoti pieną, kad tešla būtų minkštesnė ir sodresnio skonio.
  • Druska: galima įberti žiupsnelį česnakinės ar svogūninės druskos, jei norite lengvo skonio pagilinimo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešla turėtų būti tvirta, bet elastinga – ne per minkšta, kad išlaikytų formą verdant.
  • Formuodami ežiukus ant tarkos, lengvai paspauskite, kad susidarytų raštas, bet neperploninkite – kitaip jie gali plyšti.
  • Verdant svarbu neužversti per daug ežiukų vienu metu, kad nepriliptų vieni prie kitų.
  • Jei norite papildomo traškumo, išvirtus ežiukus galima šiek tiek apkepti svieste – taip jie įgauna dar sodresnį skonį.
  • Likusius virtinukus galima užšaldyti – jie puikiai išsilaiko šaldiklyje ir vėliau vėl išverda kaip švieži.

Ingredientai

    • miltai: 2 stiklinių
    • vanduo: truputėlio
    • varškė: 100 gramų
    • druska: žiupsnelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia iš miltų, varškės, druskos bei vandens užminkykite kietoką tešlą.
  2. 2. Tuomet iškočiokite maždaug piršto storumo lazdeles.
  3. 3. Tada lazdeles supjaustykite maždaug 3-4 centimetrų ilgio gabaliukais ir per tarkos antrąją pusę braukdamos padarykite raštuotus vamzdelius - ežiukus.
  4. 4. Po to pagamintus ežiukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 10 minučių.
  5. 5. Išvirus išgriebkite, nuvarvinkite, sudėkite i lėkštę ir užpilkite tirpintu sviestu. Galite, jeigu norisi, paspirginti šoninės su svogūnu bei patiekti su grietine arba patiekti saldžiai - su grietine bei cukrumi.
  6. 6. Likusius ežiukus galite pakepinti ant sviesto keptuvėje, irgi labai gardu! Pasilepinkit!

Atsiliepimai

Ravioliai su varške ir špinatais
(1)