Moliūgų rizotas - risotto su sūriu ir pievagrybiais

2022-02-18 Autorius Skanauk su Aušra

Moliūgų rizotas - risotto su sūriu ir pievagrybiais
Rizoto ryžiai mano namie stovėjo jau gan olgai! Tokius patiekalus gaminu tikrai ganėtinai retai, bet šį kratą norėjosi kažko jaukaus ir kitokio. O moliūgas šiame patiekale man tikrai yra kažkas naujo. 

Sviestinį moliūgą (tikrai tiks ir įprastas) pakepinau orkaitėje. Jį galite išvirti ir ant garų.

Rizotas (risotto) yra specifinis patiekalas. Privalu žinoti, kaip jį tinkamai išvirti. Virti privalu po truputį pilant skystį. Todėl viso virimo laiku negalima atsitraukti nuo kaitlentės. Jis privalo būti kreminis, minkštas, su šiek tiek skysčio. Patys ryžiai turėtų būti al dente - šiek tiek kietoki.

Sultinį galite naudoti naminį, iš miltelių arba kubelio. Aš pati naminį sultinį sumaišiau su milteliais. Jo reikėtų pasiruošti tikrai nemažai, nes rizoto ryžiai itin greit sugeria skystį. Taip šiek tiek galite jo pasilikti, jei kitą dieną šį patiekalą sugalvosite pasišildyti.

Pievagrybius būtų geriausia pakepinti atskiroje keptuvėje, kad patiekiant jie būtų šilti.

Ingredientai

    • apvaliagrūdžiai rizoto (risotto) ryžiai: 1 stiklinės
    • sviestinis moliūgas: 0,5 vidutinio dydžio (grynas kiekis - 500 gramų; tyrės ~2 stiklinių)
    • sultinys: 5 stiklinių
    • baltas sausas vynas: trečdalio stiklinės (galima nenaudoti, jei nenaudosite išvirusį rizoto galite apšlakstyti citrinos sultimis)
    • svogūnai: 1 (smulkiai supjaustome)
    • tarkuotas parmezano sūris: trečdalio stiklinės
    • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska
    • pipirai
    Pievagrybiams:
    • pievagrybiai: 200 gramų
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • česnakas: 1 skiltelės (susmulkiname)
    • druska
    • pipirai
    • petražolės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Moliūgą perpjauname į 4 dalis (naudoti reiks tik pusę moliūgo. Kitą dalį pasiliekame kokiam kitam patiekalui), subadome šakute.
  3. 3. Ant kepimo popieriumi padengtos kepimo skardos ir kepame orkaitėje maždaug 40-50 minučių arba kol į moliūgą jau bus lengva įdurti šakute.
  4. 4. Po to moliūgo žievę nulupame. Sutriname su sultiniu. Jį pakaitiname iki šiltos temperatūros.
  5. 5. Keptuvėje įkaitiname sviestą ant vidutinės kaitros.
  6. 6. Pakepiname svogūną maždaug 4 minutes.
  7. 7. Tada suberiame ryžius. Juos maišydami pakepiname maždaug vieną minutę.
  8. 8. Supilame vyną ir maišydami paverdame maždaug 60 sekundžių.
  9. 9. Įpilame vieną samtelį sultinio. Kai jau ryžiai sugeria skystį, tuomet vėl įpilame. Šitaip verdame maždaug 20-25 minutes. Ryžiai privalo būti minkšti, bet tuo pačiu išlaikyti traškumą. Rizzoto turi būti kreminis, gali būti šiek tiek skysčio.
  10. 10. Įberiame sūrio, druskos ir pipirų.
  11. 11. Pievagrybiai: Keptuvėje įkaitiname sviestą ant vidutinės kaitros.
  12. 12. Suberiame pievagrybius. Juos kepiname, kartas nuo karto pamaišydami, kol išgaruoja skystis, ir jie lengvai paruduoja, maždaug 7-8 minutes.
  13. 13. Suberiame česnako skilteles ir pakepiname maždaug 30 sekundžių.
  14. 14. Užberiame žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų. Patiekdami apibarstome petražolėmis. Skanaujame!
Moliūgų rizotas - risotto su sūriu ir pievagrybiais
Vegetariškas patiekalas: Ryžiai su pievagrybiais (risotas)
(2)
Mažieji kukurūzų blyneliai
(4)
Tofu sūris su anakardžiais ir daržovėmis
(1)
Spindulinių mungo pupuolių sriuba su pomidorais
(2)