Morkų pyragas su kreminiu sūrio glaistu

2025-04-03 Autorius oSkanu.lt

Morkų pyragas su kreminiu sūrio glaistu
Kalėdinis morkų pyragas su kreminiu sūrio glaistu – tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko skanaus ir jaukaus. Šis pyragas pasižymi drėgna, puria tekstūra bei subtiliais prieskoniais, kurie užburia jau nuo pirmojo kąsnio. Be to, jis gali tapti sveikesne alternatyva įprastiems desertams. Įkaitusi orkaitė, aromatingi cinamono ir muskato kvapai, ir švelnus sūrio glaistas – tai tik dalis šio pyrago kerų.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Miltai: vietoje speltų miltų galima naudoti įprastus kvietinius arba avižų miltus (glitimo netoleruojantiems – migdolų ar kokosų miltus).
  • Rapsų aliejus: gali būti keičiamas kokosų aliejumi arba ištirpintu sviestu.
  • Eritritolis arba ksilitolis: galite pakeisti klevų sirupu, medumi ar datulių pasta.
  • Graikiniai riešutai: vietoje jų puikiai tinka pekano, migdolai ar saulėgrąžų sėklos.
  • „Bieluch“ sūris: jei nerandate, naudokite kreminį sūrį, pvz., „Philadelphia“, arba riešutų sviesto ir grietinės mišinį.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos vientisumas: maišykite tik tol, kol ingredientai susijungs, kad pyragas išliktų purus.
  • Papildomi prieskoniai: gvazdikėliai ar kardamonas gali dar labiau praturtinti skonį.
  • Kepimo laikas: įsitikinkite, kad pyragas iškepęs, patikrinę mediniu pagaliuku – jei jis ištraukus sausas, pyragas paruoštas.

Ingredientai

    • Morkos: 300 g
    • Obuoliai: 150 g
    • Graikiniai riešutai: 100 g
    • Kiaušiniai: 4 vnt. (kambario temperatūros)
    • Eritritolis arba ksilitolis: 60 g
    • Cukrus: 60 g
    • Rapsų aliejus: 130 ml
    • Šviesūs speltų miltai: 150 g
    • Viso grūdo speltų miltai: 150 g
    • Soda: 1 a. š.
    • Kepimo milteliai: 1 a. š.
    • Cinamonas: 2 a. š.
    • Muskato riešutas: 1 a. š.
    • Imbieras: 0,5 a. š.
    Konditerinis kremas:
    • „Bieluch“ sūris: 3 pakeliai
    • Skystas medus: 3 v. š.
    • Apelsino žievelė: 1 a. š.
    Papuošimui:
    • Riešutai: lazdyno riešutai, pistacijos, migdolai, graikiniai riešutai (pagal skonį)
    • Marcipaninės morkos: pagal poreikį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite daržoves: nulupkite ir sutarkuokite morkas bei obuolius stambia tarka.
  2. 2. Paruoškite riešutus: smulkiai sukapokite graikinius riešutus.
  3. 3. Plakite kiaušinius: į dubenį įdėkite kiaušinius, cukrų bei eritritolį ir plakite iki purumo (apie 5 minutes).
  4. 4. Įpilkite aliejų: tolygiai pilkite aliejų, nuolat maišydami.
  5. 5. Įmaišykite miltus: suberkite abiejų rūšių miltus ir švelniai maišykite, kol susiformuos tešla.
  6. 6. Pridėkite daržoves ir prieskonius: įdėkite morkas, obuolius, riešutus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutą ir imbierą. Kruopščiai išmaišykite.
  7. 7. Supilkite į formą: 23 cm skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą.
  8. 8. Kepkite: įdėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių.
  9. 9. Paruoškite kremą: sumaišykite „Bieluch“ sūrį, medų ir apelsinų žievelę iki vientisos masės, laikykite šaldytuve.
  10. 10. Papuoškite: atvėsusį pyragą aptepkite kremu ir dekoruokite riešutais bei marcipaninėmis morkomis.

Atsakinėjama į Komentarą

Obuolių ir slyvų pyragas "Saulės bučinys"
(2)
Greitas ir paprastas trupininis varškės pyragas
(70)