Prisiminiau, kad visai neseniai pas ūkininką turguje nusipirkau rudųjų ir geltonųjų garstyčių grūdeliais, su mintimi kada nors pasiruošti naminio garstyčių padažo. Itin mėgstu garstyčias, be jų net negaliu įsivaizduoti nei marinatų žuviai, mėsai arba daržovėms, nei mėsos arba žuvies kepsnių. O ar išvis egzistuoja Velykos be kiaušinių su garstyčiomis (ne vien majonezu :)?
Mano pačios šaldytuve visada galima rasti bent keletą indelių skirtingų rūšių garstyčių padažo, o spintelėje - biriųjų garstyčių. Tačiau nuo šiol garstyčių padažų pavidalu nusprendžiau niekada nebepirkti, nes ir dar kartą pastudijavus etiketę supratau, kad indeliuose pilna skonio stipriklių, dažiklių, kiaušinių miltelių ir taip toliau. O kur gi šio gėrio nėra? Nebepirksiu, nes tikrai paprasta pasigaminti namie. Ir tokias, kokių tik man norisi.
Naminių garstyčių gamybai reikės trijų dalykų - garstyčių grūdeliais (geltonųjų, rudųjų arba juodųjų), skysčio (tinka alus, vynas, actas, citrusų, pvz., greipfrutų arba apelsinų sultys arba tiesiog vanduo) ir prieskonių (druskos, cukraus, česnako, medaus, pipirų, žalumynų, ciberžolės ar ko tik širdis geidžia).
Skysčiu užpiltas garstyčių sėklas reikia pabrinkinti (1 - 3 paras), paskui sutrinti bei pridėti pageidaujamų prieskonių. Ir tai realiai viskas!
Gamindama sunaudojau didžiąją dalį rudųjų garstyčių sėklų, kurių turėjau tikrai nemažai ir pasigaminau visą puslitrį rupaus garstyčių padažo. Tokio "macnaus", mat rudosios yra daug aitresnės nei geltonosios, ir pagardinto tamsiuoju alumi. Kepsnių marinatams bei pagardams prie mėsos... Tobula!
Iš mano nurodytų ingredientų kiekių gaunasi maždaug puslitris garstyčių. Jeigu tiek atrodo daugoka, mažiname proporcijas.
Garstyčių sėklų tikrai galima nusipirkti parduotuvėse.
Garstyčias laikome šaltai, sandariai uždarytame inde ir suvartojame per porą mėnesių (einant laikui jų aitrumas silpsta).
Nuostabios garstyčios, man labai gardžios ant sumuštinių su kepta kalakutiena, kuriuos aš įprastai ragauju su saldžiuoju greipfrutu "pomelo".