Nekeptas mėlynių ir anakardžių riešutų veganinis tortas

Autorius apie receptą

Nekeptas mėlynių ir anakardžių riešutų veganiškas tortas – tai ne tik stulbinančiai gražus desertas, bet ir sveikas pasirinkimas tiems, kurie vengia glitimo, pieno produktų bei gyvūninės kilmės ingredientų. Šis tortas ypatingas tuo, kad gaminamas be kepimo, todėl išsaugomos visos maistingosios medžiagos. Kreminė tekstūra, gaivus mėlynių skonis ir natūralus saldumas iš datulių bei agavos sirupo pavergs net ir tuos, kurie nėra veganinio maisto gerbėjai. Tai puikus pasirinkimas šventėms, vasaros vakarėliams ar netgi kaip kasdienis sveikesnis saldumynas.

Be to, šis tortas – tikra maistinių medžiagų bomba. Jame gausu sveikųjų riebalų, baltymų, antioksidantų bei natūralaus saldumo. Kreminė konsistencija pasiekiama naudojant mirkytus anakardžių riešutus, o spalvą ir skonį suteikia šaldytos mėlynės. Visi ingredientai natūralūs, o tortą gali valgyti net žmonės, besilaikantys griežtos augalinės dietos ar turintys laktozės netoleravimą.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sausi migdolai: galima pakeisti graikiniais arba lazdyno riešutais, jei norite intensyvesnio riešutų skonio.
  • Datulės: vietoje jų tinka džiovintos figos arba razinos, bet pastarosios duos šiek tiek rūgštesnį poskonį.
  • Anakardžių riešutai: galima naudoti makadamijos riešutus arba mirkytus baltus saulėgrąžų branduolius, tačiau tekstūra gali būti šiek tiek grūdėtesnė.
  • Šaldytos mėlynės: galima pakeisti šaldytomis šilauogėmis, avietėmis ar net gervuogėmis.
  • Agavos sirupas: vietoj jo puikiai tiks klevų sirupas arba datulių sirupas.
  • Kokoso aliejus: alternatyva – kakavos sviestas arba veganiškas margarinas (pastarasis gali paveikti skonį).
  • Migdolų pienas: galima naudoti bet kokį augalinį pienąsojų, avižų ar ryžių.
 

Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Anakardžius būtina mirkyti mažiausiai 7–8 valandas, kad kremas būtų švelnus ir purus.
  • Jei norite ryškesnės spalvos, galite įdėti šaukštelį džiovintų mėlynių miltelių.
  • Naudokite galingą smulkintuvą – nuo to priklauso tiek pado, tiek kremo tekstūra.
  • Pado masę lengviau paskirstysite, jei pamirkysite pirštus vandenyje.
  • Kremą pilkite tik ant visiškai sustingusio pado – taip išvengsite sluoksnių susimaišymo.
  • Jeigu norite tvirtesnės struktūros, tortą galima palaikyti šaldiklyje kelias valandas prieš patiekiant.

Ingredientai

    Padui:
    • Sausi migdolai: 0,5 l
    • Datulės (be kauliukų): 150 g
    Kremui:
    • Anakardžių riešutai (mirkyti): 300 g
    • Šaldytos mėlynės: 0,3 l
    • Agavos sirupas: 5 valg. š. (reguliuoti pagal skonį)
    • Kokoso aliejus (minkštas, kambario temperatūros): 6 valg. š.
    • Migdolų pienas: 150 ml
    Papuošimui:
    • Šviežios mėlynės arba šilauogės: 200 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Produktų paruošimas: Datules ir anakardžius užmerkiau šaltame vandenyje ir laikiau mažiausiai 8 valandas, geriausia – per naktį. Prieš mirkymą pašalinau datulių kauliukus.
  2. 2. Tą patį vakarą išėmiau mėlynes iš šaldiklio ir laikiau jas šaldytuve, kad atitirptų.Pado formavimas: Į smulkintuvą sudėjau sausai paskrudintus migdolus ir išmirkytas, nusausintas datules. Viską maliau, kol susiformavo vientisa, lipni masė. Ja išklojau kepimo formos dugną, prieš tai jį išklojusi kepimo popieriumi.
  3. 3. Masę tvirtai prispaudžiau pirštais, kad susiformuotų lygus, vientisas pagrindas.
  4. 4. Kremo ruošimas: Į švarų smulkintuvą sudėjau nusausintus anakardžių riešutus ir maliau, kol masė tapo vientisa, be gabalėlių.
  5. 5. Tada pridėjau atitirpusias mėlynes su visu skysčiu, kokoso aliejų, agavos sirupą ir migdolų pieną. Viską maliau tol, kol gavosi šilkinės konsistencijos kremas.
  6. 6. Paragavau – jei trūko saldumo, įdėjau dar šiek tiek sirupo.
  7. 7. Kremą supyliau ant pado, lygiai paskirstydama. Formą uždengiau lėkšte ir įdėjau į šaldytuvą bent 24 valandoms.
  8. 8. Papuošimas ir patiekimas: Po paros šaldytuve tortą atsargiai išėmiau iš formos.
  9. 9. Prieš tai plonu peiliu apėjau aplink kraštus, kad tortas lengvai atsiskirtų.
  10. 10. Paviršių papuošiau šviežiomis mėlynėmis. Jei turėjau šilauogių – derinau abi uogas estetikos ir skonio balanso labui.
  11. 11. Laikymas: Torto likučius visada laikiau šaldytuve. Kadangi tortas be konservantų, geriausia jį suvalgyti per 2–3 dienas nuo pagaminimo.
Nekeptas mėlynių ir anakardžių riešutų veganinis tortas
Nekeptas mėlynių ir anakardžių riešutų veganinis tortas

Atsiliepimai

Želė tortas su migdoliniu pagrindu ir rikota
(1)
Snickers tortas su karameliniu kremu ir riešutais 🍰
(1)
Veganiškas sūrio tortas "Snickers"
(4)
Tortas Juodas miškas su maskarpone
(47)
Nekeptas varškės tortas su uogomis
(2)