Orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliukai su medumi ir garstyčiomis

Autorius apie receptą

Kaip jau minėjau, pastaruoju metu bandau atrasti, kaip galima skaniai paruošti šonkauliukus. Ir šiandien pristatau dar vieną labai patikusį marinatą su medumi ir garstyčiomis. Paruošimas nėra sunkus, o mėsa fantastiškai minkšta, krenta nuo kaulų. Įtraukiu šį variantą į TOP5 tai tikrai. Drąsiai mėginkite ir Jūs!  

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje kiaulienos šonkauliukų galima naudoti jautienos šonkauliukus arba vištienos šlaunelių mėsą su kauliukais, tik tuomet reikia koreguoti kepimo laiką pagal mėsos rūšį.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti rapsų aliejumi arba tirpintu sviestu, jei norite sodresnio skonio.
  • Angliškos garstyčios gali būti pakeistos prancūziškomis Dijon garstyčiomis, tai suteiks švelnesį, tačiau rafinuotesnį skonį.
  • Baltojo vyno actą galima pakeisti obuolių sidro actu arba raudonojo vyno actu – skonis šiek tiek skirsis, bet rezultatas vis tiek bus puikus.
  • Medų galima pakeisti klevų sirupu arba rudojo cukraus sirupu, jei ieškote alternatyvų.
  • Maltą rūkytą papriką galima pakeisti paprasta saldžiąja paprika ir šlakeliu skysto dūmo arba Worcestershire padažo, kad gautumėte rūkytos paprikos teikiamą aromatą.
  • Svogūną galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba poro baltąja dalimi, kas suteiks švelnesnį, subtilesnį skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš marinuojant šonkauliukus, nuimkite plėvelę nuo jų apatinės pusės – tai padės marinatui geriau įsiskverbti į mėsą ir pagerinsite tekstūrą.
  • Jei turite laiko, marinuokite šonkauliukus ne 30 minučių, o per naktį šaldytuve – taip gaunamas dar intensyvesnis skonis.
  • Kepimo rankovę galima pakeisti kepimo forma, uždengta folija – pirmą kepimo valandą laikykite uždengus, o paskutines 30 minučių kepkite atidengę, kad gautumėte traškią plutelę.
  • Jei norite dar minkštesnės mėsos, prieš kepimą šonkauliukus apie 10 minučių galite apvirti pasūdytame vandenyje.
  • Patiekalą galite patiekti su šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis ar krapais, apibarstytais prieš pat patiekiant – tai suteiks gaivumo.
  • Norint tobulos glazūros, paskutines 10 minučių šonkauliukus galite patepti dar šiek tiek medaus ir garstyčių mišiniu.
  • Jei mėgstate aštresnį skonį, į marinatą galite įdėti šiek tiek čili pipirų arba aitriųjų paprikų dribsnių.

Ingredientai

    • kiaulienos šonkauliukai: ~1 kilogramo
    • svogūnai: 1
    • alyvuogių aliejus: 4 valgomųjų šaukštų
    • medus: 0,75 stiklinės
    • angliškos garstyčios: 0,5 stiklinės
    • baltojo vyno actas: 100 mililitrų
    • malta rūkyta paprika: 1 valgomojo šaukšto
    • druska
    • pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių šonkauliukus supjaustykite po vieną.
  2. 2. Tada svogūną smulkiai supjaustykite bei apkepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje.
  3. 3. Supilkite medų ir actą, sudėkite garstyčias, druską, papriką, pipirus bei pakaitinkite kelias minutes.
  4. 4. Tuomet viską užpilkite ant šonkauliukų, gerai išmaišykite bei palikite maždaug 30 minučių pasimarinuoti.
  5. 5. Po to į kepimo rankovę sudėkite šonkuliukus su visu padažu, jeigu kepsite su bulvėmis - tai ir bulves, supjaustytas skiltelėmis, užspauskite rankovę, kelis kartus įdurkite.
  6. 6. Kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 90 minučių.
  7. 7. Prieš bebaigiant kepti rankovės viršų perpjaukite bei leiskite mėsytei dailiai apskrusti. Skanaukite!

Atsiliepimai

Rima Vilkelienė

Aš truputį kitaip dariau, bet irgi skaniai gavosi. Buvau jau įtrynusi šonkauliukus, pipirais, druska ir česnaku iš vakaro. Tada dariau, kaip šitam recepte ir užpylusi marinatu, palaikiau dar 2 valandas. Man geras skonis, labai.
Atsakyti
Maltos mėsos kukuliai pomidorų padažo - grietinės padaže
(27)
Aluje troškinta šerniena
(3)
Kiaulienos troškinys su marinuotomis voveraitėmis ir šonine
(2)
Burokėlių lapų sriuba su mėsos kukuliais
(2)