Pikantiška karšto rūkymo skumbrės užtepėlė su krienais pagal Beatą

2025-04-27 Autorius oSkanu.lt

Pikantiška karšto rūkymo skumbrės užtepėlė su krienais pagal Beatą
Vieną dieną savo vyrui pasižadėjau paruošti kelis Britų virtuvės perlus, bet nemaniau, kad bus šitaip sunku. Mes kartas nuo karto sugalvojame savaitgaliais paruošti kokios nors pasaulio virtuvės patiekalą, kai į ją ne visada galima nukeliauti. Realybė buvo tokia, kad britiška virtuvė yra ganėtinai skurdi ir visi receptai daugiau - mažiau yra atkeliavę iš kitų pasaulio šalių, kolonijų, kurias senais laikais buvo užgrobę anglai.

Teko paieškoti kiek daugiau, perversti daug šaltinių, peržiūrėti YouTube vaizdo įrašų. Galiausiai užtrukau daugiau nei planavau. 

Ir visgi buvo verta... Kol galiausiai Beatos knygoje radau vieną receptą, dar kartą peržiūrėjau internete, kuris tikrai patvirtino, kad tai Britų virtuvės patiekalas. Internete taip pat radau patarimą, kad šiai užtepėlei-paštetui geriausia žuvį smulkinti peiliu, o ne trinti smulkintuvu iki tyrelės. Trumpai tariant privalo būti ir šiek tiek pakramtymo.

Mūsų šeimai tikrai patiko ši karto rūkymo skumbrės užtepėlė su krienais, nes ji nesunkiai pagaminama, o skonis labai geras. Pamėginkite! :)

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje karšto rūkymo skumbrės galima naudoti šalto rūkymo lašišą arba upėtakį, nors skonis bus šiek tiek kitoks, bet ne mažiau skanus.
  • Kreminį sūrį be priedų galima pakeisti maskarponės sūriu arba graikišku jogurtu, jei norite lengvesnio varianto.
  • Jei neturite šviežių krienų, galima naudoti paruoštą krienų pastą, tačiau tuomet reikėtų dėti mažesnį kiekį, nes ji būna aštresnė.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliųjų citrinų (laimų) sultimis arba baltu vyno actu, kuris suteiks panašų gaivų rūgštumą.
  • Vietoje krapų tinka ir svogūnų laiškai, petražolės ar net šviežia mėta, kuri suteiks netikėtą gaivumą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš ruošiant užtepėlę, leiskite kreminiam sūriui pasiekti kambario temperatūrą, taip jį bus lengviau išmaišyti.
  • Žuvį smulkinkite tik aštriu peiliu, ne elektriniu smulkintuvu, kad išlaikytumėte tinkamą tekstūrą.
  • Visus ingredientus maišykite lėtai ir švelniai, kad nepažeistumėte žuvies gabalėlių struktūros.
  • Paruoštą užtepėlę prieš patiekimą palaikykite šaldytuve bent 2 valandas, kad skoniai geriau susijungtų.
  • Patiekite ant šviežiai skrudintos duonos ar ruginių traškučių, papuoštų šviežiomis žolelėmis.

Ingredientai

    • karštai rūkytos skumbrės: 1 didelės
    • grietinė: 2 šaukštų
    • krienai: 2 šaukštų
    • kreminis sūris be priedų: 150 gramų
    • citrinos sultys: 1 šaukšto
    • druska: žiupsnelio
    • malti baltieji pipirai: žiupsnelio
    • krapai: kelių šakelių (arba svogūnų laiškai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia dubenyje išsukame sūrį, krienus bei grietinę.
  2. 2. Tada susmulkiname žalumynus bei suberiame į pasiruoštą masę.
  3. 3. Tuomet nuo skumbrės nuimame odą, išrenkame kaulus bei susmulkiname. Patartina su peiliu susmulkinti mažais gabalėliais.
  4. 4. Suberiame žuvį į kremo masę bei išmaišome.
  5. 5. Paragaujame, ar netrūksta skonio, ir, jei reikia, įberiame druskos bei pipirų, supilame citrinos sultis. Išmaišome.
  6. 6. Palaikome šaldytuve, kol tieksime.
  7. 7. Skanaujame su skrudinta duona.

Irena

Man tikrai labai patiko. Superinis receptas!
Atsakyti
Žiauriai skanus troškinys su žuvimi
(2)