Ploni lietiniai blynai su mineraliniu vandeniu

Autorius apie receptą

Galiu net lažintis, kad tokių plonų bei minkštų lietinių blynų dar nebūsite niekur kitur ragavę! Taip drąsiai sutinku lažintis, nes man pačiai šie lietiniai yra fantastiškas atradimas. Esu kepusi labai daug kartų įvairiausius lietinius tiek su pienu, tiek su vandeniu, bet naudojant gazuotą vandenį lietiniai gaunasi itin ploni ir labai minkšti.

Tokie lietiniai blynai su mineraliniu vandeniu jau gaunasi labiau desertas, nei šiaip įprasti lietiniai su įdaru. Žinoma, dar priklauso, kokius lietinius dar labiau mėgstate, bet šiuos tikrai rekomenduoju išmėginti, nes jų plonumas ir lengvumas nerealus. Tai tikrai kitoks lietinių blynų receptas.

Lietiniams pagardinti galima naudoti pačius įvairiausius įdarus, arba tiesiog suvynioti į ritinėlį ir skanauti su mėgstama uogiene, šokoladiniais, karameliniais padažais, saldžiu kondensuotu pienu, nutella ir taip toliau. 

Beje, nepamirškite, kadangi blyneliai labai ploni, dėl to kepant juos reikėtų apversti itin atsargiai, bet greitai, kad nesuplyštų (aš tam naudoju ploną, lanksčią mentelę). Bet po poros pirmų blynų, jų apvertimas bus tarsi vienas juokas. Blynai kepa labai greit, todėl ilgai prie keptuvės neužtruksite.
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Gazuoto vandens vietoje galima naudoti švelniai gazuotą natūralų mineralinį vandenį, pvz., be pridėtinių skonių ar cukraus.
  • Kviečių miltus galima keisti į speltų arba avižinius miltus – blynai gaus šiek tiek kitokią tekstūrą ir skonį.
  • Cukrų galima keisti į rudą cukrų, klevų sirupą ar net medų, priklausomai nuo norimo saldumo.
  • Kreminį sūrį galima pakeisti rikotos arba maskarponės sūriu, jeigu norisi švelnesnio ar sodresnio skonio.
  • Citrinos sultis ir žievelę galima keisti į apelsinų sultis bei žievelę, norint šiek tiek saldesnio citrusinio akcento.
  • Riebią grietinę galima pakeisti graikišku jogurtu arba plakama grietinėle – tai suteiks lengvesnį arba sodresnį padažą.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad tešla būtų vientisa ir be gumulėlių, ją rekomenduojama perkošti per smulkų sietelį prieš kepimą.
  • Kepimui geriausiai tinka neprideganti keptuvė arba speciali lietinių kepimo keptuvė su žema briauna.
  • Jei blynas sunkiai apverčiamas, pirmiausia prilaikykite kraštą mentele ir tik tuomet visą blynelį apsukite.
  • Kepant tešlą paskirstykite greitai, kad blynas būtų tolygiai plonas – judinkite keptuvę ratu iš karto po tešlos supylimo.
  • Blynelius galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, uždengtus maistine plėvele, iki 2 dienų.

Ingredientai

    Lietiniams su gazuotu mineraliniu (~12-13 blynelių):
    • gazuotas vanduo: 2 stiklinių (1 stiklinė - 240 mililitrų)
    • miltai: 1,25 stiklinės (170 gramų)
    • kiaušiniai: 2 dideli
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnio
    Kreminio sūrio įdarui:
    • kambario temperatūros kreminis sūris: 100 gramų (naudoju "Philadelphia")
    • cukrus: 2-3 valgomųjų šaukštų
    • citrinos sultys: 1 arbatinio šaukštelio
    • nutarkuota citrinos žievelė: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 0,5 arbatinio šaukštelio (arba vanilės ekstraktas)
    • druska: žiupsnio
    Uogienės įdarui:
    Grietinės padažui:
    • riebi grietinė: 0,5 stiklinės
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Lietiniai blynai su mineraliniu: Dubenyje išplakite kiaušinius, sumaišykite su gazuotu vandeniu, suberkite miltus, cukrų, druską ir gerai išmaišykite.
  2. 2. Tešlą palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 20 minučių. Tešla gaunasi labai skysta.
  3. 3. Po to keptuvę įkaitinkite ant silpnos kaitros, labai lengvai patepkite aliejumi.
  4. 4. Pilkite maždaug samtį tešlos ir greitai vartydami keptuvę tolygiai paskirstykite tešlą. Vieną blynelio pusę kepkite maždaug 60 sekundžių, tuomet "apeikite" mentele blyno kraštus ir apverskite. Kepkite dar 60 sekundžių.
  5. 5. Blynelio kraštai nesigauna idealūs, bet neįtikėtinas blynų plonumas - garantuotas. Šitaip iškepkite visus blynelius (nepamirštame patepti keptuvės aliejumi prieš pilant tešlą).
  6. 6. Iškepusius blynelius sudėkite vienas ant kito į lėkštę.
  7. 7. Kreminio sūrio įdaras: Visus įdarui nurodytus ingredientus sumaišykite tarpusavyje, viename indelyje.
  8. 8. Grietinės padažas: Grietinę gerai sumaišykite su cukrumi, kad grietinė suskystėtų.
  9. 9. Blynelių patiekimas: Imkite vieną blyną, plonu sluoksniu ištepkite blyno centrą įdaru (palikite pora centimetrų nuo krašto).
  10. 10. Tada užlenkite blyno šonus ir susukite į ritinėlį. Šitaip susukite visus blynelius. Pusę blynų sutepkite kreminio sūrio įdaru, o kitą pusę mėgstama uogiene.
  11. 11. Blynus sudėkite į lėkštę, apšlakstykite grietinės padažu ir patiekite.
  12. 12. Jeigu norisi, papildomai galima uždėti saldžios plaktos grietinėlės ir/ar šviežių uogų. Pasilepinam!

Atsiliepimai

Mieliniai bulviniai blynai su ikrais pagal Beatą
(1)
Cukinijų blyneliai
(3)