Pyragas zebras su gazuotu mineraliniu

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Pyragas zebras su gazuotu mineraliniu
Nustebsite, bet šis nuostabus margas pyragas "Zebras" slepia vieną netikėtą ingredientą – gazuotą mineralinį vandenį! Šis klasikinis pyragas su kontrastingomis juodomis ir baltomis juostelėmis, primenančiomis zebro kailio raštą, yra ne tik vizualiai žavingas, bet ir nepaprastai drėgnas bei minkštas. Mineralinis vanduo suteikia pyragui ypatingą purumą ir lengvumą, o kakava sukuria ne tik spalvinį kontrastą, bet ir praturtina skonį. Šis desertas idealiai tinka tiek kasdienei arbatėlei, tiek šventiniam stalui. Gaminimas toks paprastas, kad visą procesą gali atlikti net vaikai – puiki proga įtraukti mažuosius į kulinarijos pasaulį! Rezultatas nustebins visą šeimą – drėgnas, minkštas ir labai skanus pyragas, kuris ilgai išlieka šviežias. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors originalus receptas yra tobulas, galite eksperimentuoti su keliomis alternatyvomis: 

  • Vietoje gazuoto mineralinio vandens galima naudoti gazuotą vandenį su citrinų skoniu arba net limonadą (tik tuomet sumažinkite cukraus kiekį).
  • Tirpintą sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, kuris suteiks subtilų kokosų aromatą.
  • Cukrų galima pakeisti rudu cukrumi arba medumi (3/4 nurodyto kiekio).
  • Įprastus kvietinius miltus galima maišyti su spelta miltais (santykiu 50:50).
  • Kepinių kakavą galima pakeisti juodu šokoladu (50g ištirpinto).
  • Vanilinio cukraus vietoje galima naudoti vanilės ekstraktą (1 arbatinį šaukštelį).


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Geriausiam rezultatui pasiekti, visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
  • Mineralinį vandenį pilkite tik prieš pat maišymą, kad išliktų kuo daugiau burbuliukų.
  • Jei norite ryškesnio zebro rašto, tešlą pilkite tiksliai per vidurį.
  • Pyrago iškepimą patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką - jis turi išlikti sausas.
  • Pyragą pjaustykite tik visiškai atvėsusį, kad išlaikytumėte gražų raštą.
  • Patiekite su šviežiomis uogomis arba ledais karštomis vasaros dienomis.

Ingredientai

    • Sviestas (tirpintas): 250g 
    • Gazuotas mineralinis vanduo: 250ml 
    • Cukrus: 200g 
    • Kiaušiniai: 5 vienetai 
    • Miltai (kvietiniai): 2 stiklinės (apie 320g) 
    • Kepimo milteliai: 1 šaukštelis 
    • Kepinių kakava: 2 šaukštai 
    • Vanilinis cukrus: pagal skonį (rekomenduojama 1-2 pakeliai) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros be ventiliatoriaus funkcijos.
  2. 2. Paruoškite kepimo formą, ištepant ją sviestu ir pabarstant miltais, arba išklokite kepimo popieriumi.
  3. 3. Dideliame dubenyje išplaksite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps puri ir įgaus baltą atspalvį.
  4. 4. Supilsite atvėsusį tirpintą sviestą ir gerai išmaišysite, kad masė taptų vientisa.
  5. 5. Atskirame dubenyje sumaišote miltus su kepimo milteliais.
  6. 6. Pakaitomis į kiaušinių masę įmaišysite miltų mišinį ir mineralinį vandenį, pradedant ir baigiant miltais. Maišykite švelniai, kad tešla išliktų puri.
  7. 7. Paruoštą tešlą padalinate į dvi lygias dalis – vienoje dalyje įmaišykite kakavą iki vientiso tamsaus atspalvio.
  8. 8. Į paruoštą kepimo formą per vidurį pilate vieną samtelį baltos tešlos.
  9. 9. Ant baltos tešlos, tiksliai per centrą, užpilate samtelį tamsios tešlos su kakava.
  10. 10. Toliau tęsiate procesą, pilant pakaitomis baltą ir tamsią tešlą tiksliai per vidurį, kol sunaudosite visą paruoštą tešlą.
  11. 11. Kepama 175 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių. Kepimo laiką gali tekti koreguoti priklausomai nuo jūsų orkaitės ypatumų.
  12. 12. Iškepusį pyragą palikite formoje 10 minučių, tada atsargiai išimkite ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.
Pyragas zebras su gazuotu mineraliniu
Pyragas zebras su gazuotu mineraliniu
Ravani - graikiškas pyragas
(3)
Šokoladinis riešutų ir datulių pyragas
(5)
Veganiška bananų duona - pyragas
(7)