Rabarbarų pyragas su plikytu kremu

Autorius apie receptą

Šis pyragas yra ypatingas tuo, kad sujungia lengvai rūgštelėjantį, gaivų rabarbarų skonį su saldžiu, švelniu plikyto kremo sluoksniu ir trapia, sviestine tešla. Toks desertas puikiai tinka tiek kasdieniam pasilepinimui, tiek šventiniam stalui.

Rabarbarai, nors botaniškai priskiriami prie daržovių, Lietuvoje dažnai naudojami desertuose – jų rūgštus skonis suteikia ypatingą balansą saldiems kepiniams. Plikytas kremas, paruoštas su kiaušiniais ir krakmolu, priduoda pyragui sodrumo ir šilkinės tekstūros, o sviestinė tešla viską apgaubia malonia, traškia struktūra.

Šis receptas – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško tobulo pavasarinio ar vasarinio deserto, turinčio tiek klasikinį, tiek ir išskirtinį skonį.  
Galimos ingredientų alternatyvos

  • Migdolų miltus galima keisti kokoso miltais arba dar 20 g paprastų kvietinių miltų, jei norima neutralesnio skonio.
  • Rudo cukraus vietoje galima naudoti baltą cukrų arba kokosų cukrų, jei norite švelnesnio karamelinio prieskonio.
  • Kukurūzų krakmolą galima keisti bulvių krakmolu, tačiau tekstūra bus šiek tiek kitokia – švelnesnė.
  • Pieną galima keisti augaliniu gėrimu (avižų, migdolų ar sojų), jei pageidaujama be laktozės versijos.
  • Vanilę galima naudoti tiek natūralią vanilės lazdelę, tiek vanilės ekstraktą ar cukrų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tešlą rekomenduojama atšaldyti bent 30 minučių, kad ją būtų lengviau formuoti ir kad iškepusi būtų trapesnė.
  • Rabarbarus geriausia nulupti, ypač jei jie stori ar kietesni – tai padės išvengti plaušuotos tekstūros.
  • Kremą reikia nuolat maišyti, kad jis neprisviltų ir būtų vientisas.
  • Kepant pyragą, verta stebėti viršų – kai jis gražiai paruduoja, galima traukti iš orkaitės.
  • Iškepusį pyragą būtina atvėsinti kambario temperatūroje, o tuomet laikyti šaldytuve bent 2 valandas, kad kremas pilnai sustingtų.

Ingredientai

    Tešla:
    • Kvietiniai miltai: 250 g
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Migdolų miltai: 30 g
    • Kepimo milteliai: 1 a.š.
    • Vanilė: 1 a.š.
    • Sviestas: 150 g
    • Rudas cukrus: 80 g
    Įdaras:
    • Rabarbarai: 400 g
    • Kukurūzų krakmolas: 1 v.š.
    • Rudas cukrus: 1 v.š.
    Plikytas kremas:
    • Pienas: 650 ml
    • Kiaušinis: 1 vnt. + tryniai: 2 vnt.
    • Kukurūzų krakmolas: 55 g
    • Cukrus: 100 g (arba daugiau, jei mėgstate saldžiau)
    • Vanilė: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių pasiruošta tešla: į dubenį buvo sudėti kvietiniai miltai, migdolų miltai, kepimo milteliai, vanilė, rudasis cukrus, sviestas ir kiaušinis. Viską sumaišius, išminkyta minkšta, vientisa tešla.
  2. 2. Tešla buvo padalinta į dvi dalis – viena šiek tiek didesnė, kita mažesnė. Didesnioji dalis buvo iškočiota ir įklota į kepimo formos dugną. Forma su tešla perkelta į šaldytuvą. Mažesnioji dalis suvyniota į maistinę plėvelę ir taip pat padėta šaldytis.
  3. 3. Kremui paruošti: pienas buvo supiltas į puodą ir šildytas iki beveik užvirimo. Tuo metu kiaušinis, tryniai, cukrus ir krakmolas buvo išplakti iki vientisos masės.
  4. 4. Karštas pienas po truputį buvo pilamas ant kiaušinių masės, nuolat maišant, o tuomet visa masė sugrąžinta į puodą. Kremas šildytas iki 90 °C temperatūros, nuolat maišant, kol pradėjo tirštėti. Iš karto nuimta nuo ugnies ir leista šiek tiek atvėsti.
  5. 5. Rabarbarai buvo nulupami, supjaustomi maždaug 1 cm dydžio gabalėliais, užberiami ruduoju cukrumi bei krakmolu ir išmaišomi.
  6. 6. Paruoštas rabarbarų įdaras buvo paskleistas ant atšalusios tešlos formos pagrindo. Ant viršaus užpilta šiek tiek pravėsusio plikyto kremo.
  7. 7. Likusi mažesnė tešlos dalis buvo sutarkuota arba sutrupinta viršuje, kad susidarytų traškus sluoksnis.
  8. 8. Pyragas buvo kepamas iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, kol paviršius gražiai parudavo.
  9. 9. Iškeptas pyragas buvo visiškai atvėsintas kambario temperatūroje, o tuomet laikytas šaldytuve, kad kremas sustingtų.
  10. 10. Prieš patiekiant, pyragas buvo pabarstytas cukraus pudra, kad atrodytų dar skaniau ir dailiau.
Rabarbarų pyragas su plikytu kremu

Atsiliepimai

Kreminis moliūgų pyragas su sūrelio įdaru
(4)
Vokiškas varškės pyragas
(4)