Raugintų kopūstų sriuba su veršienos kukuliais

2024-12-29 Autorius Kristina Zibartė

Raugintų kopūstų sriuba su veršienos kukuliais
Raugintų kopūstų sriuba su veršienos kukuliais – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, puikiai tinkantis šaltuoju metų laiku. Ši soti ir aromatinga sriuba sujungia rūgščių raugintų kopūstų ir švelnios veršienos kukulių skonius, kurie sušildo kūną ir sielą. Rauginti kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis, o veršiena praturtina patiekalą aukštos kokybės baltymais.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Veršiena: Jei neturite veršienos, galite naudoti maltą kiaulieną, jautieną ar net vištieną. Kiekviena iš šių mėsos rūšių suteiks sriubai savitą skonį.
  • Rauginti kopūstai: Jei rauginti kopūstai yra per rūgštūs jūsų skoniui, galite juos perplauti šaltu vandeniu arba naudoti šviežius kopūstus, tačiau tuomet prarasite būdingą sriubos rūgštumą.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Kopūstų paruošimas: Jei rauginti kopūstai yra labai rūgštūs, prieš dedant į sriubą juos perplaukite vandeniu ir nuspauskite perteklinį skystį. Tai padės sureguliuoti sriubos rūgštumą.
  • Kukulių formavimas: Kad kukuliai būtų vienodo dydžio ir gerai išvirtų, formuokite juos drėgnomis rankomis. Taip mėsa nelips prie rankų, o kukuliai bus lygūs.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2000 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (iš 6): apie 333 kcal

Ingredientai

    • Rauginti kopūstai: 500 g
    • Veršienos faršas: 400 g
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
    • Morka: 1 vidutinio dydžio
    • Bulvės: 3 vidutinio dydžio
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Džiūvėsėliai: 2 valg. šaukštai
    • Daržovių sultinys: 1,5 litro
    • Augalinis aliejus: 2 valg. šaukštai
    • Lauro lapai: 2 vnt.
    • Juodieji pipirai (žirneliai): 5 vnt.
    • Druska ir malti juodieji pipirai: pagal skonį
    • Švieži krapai arba petražolės: patiekimui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kukulių paruošimas: Veršienos faršą sumaišykite su smulkiai pjaustytu svogūnu, susmulkintu česnaku, kiaušiniu, džiūvėsėliais, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. 2. Iš gautos masės formuokite nedidelius kukulius.
  3. 3. Daržovių paruošimas: Morką ir bulves nulupkite bei supjaustykite nedideliais kubeliais. Jei rauginti kopūstai yra labai ilgi, juos šiek tiek pasmulkinkite.
  4. 4. Sriubos virimas: Puode įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite morkas ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
  5. 5. Tada supilkite daržovių sultinį, sudėkite bulves, lauro lapus ir juodųjų pipirų žirnelius. Užvirkite ir virkite apie 10 minučių.
  6. 6. Kukulių pridėjimas: Atsargiai sudėkite paruoštus kukulius į sriubą. Virkite dar apie 10 minučių, kol kukuliai išvirs.
  7. 7. Kopūstų pridėjimas: Į sriubą sudėkite raugintus kopūstus ir virkite dar 10–15 minučių, kol kopūstai taps minkšti, o skoniai susijungs.
  8. 8. Pabaigimas: Paragaukite sriubą ir, jei reikia, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais.
  9. 9. Išimkite lauro lapus ir pipirų žirnelius.
  10. 10. Patiekimas: Sriubą pilkite į lėkštes, pabarstykite smulkintais šviežiais krapais arba petražolėmis. Jei norite, galite pridėti šaukštą grietinės.
  11. 11. Patiekite su šviežia duona.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Perlinių kruopų sriuba su agurkais
(3)
Paprasta Itališka svogūnų sriuba
(1)
Trinta kumpio kaulo sriuba
(1)