Rožinis burokėlių humusas su virtais avinžirniais

2025-02-11 Autorius oSkanu.lt

Rožinis burokėlių humusas su virtais avinžirniais
Tai nuostabus užkandis vakarojant su draugais prie taurės vyno, idealiai tinka žiūrint TV. Taip pat pamirkyti į jį daržoves, ryte valgant pusryčius užsitepti ant skrebučio. Na arba vartokite pagal savo fantaziją!

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Vietoje virtų avinžirnių galima naudoti konservuotus, prieš tai juos gerai nuplovus po tekančiu vandeniu.
  • Burokėlių miltelius galima pakeisti ne tik burokėlių sultimis, bet ir vienu mažu virtu burokėliu arba keptu burokėliu, kuris suteiks daugiau saldumo.
  • Alyvuogių aliejų galima pakeisti avokadų aliejumi arba kanapių aliejumi, jeigu norite kitokio skonio niuanso.
  • Tahini padažą galima pasigaminti namuose iš skrudintų sezamo sėklų arba pakeisti žemės riešutų sviestu (tačiau tuomet skonis bus kiek kitoks).
  • Šviežią česnaką galima pakeisti keptu česnaku, kuris suteiks švelnesnį, saldžiarūgštį skonį.
  • Vietoje jūros druskos tinka ir Himalajų rožinė druska.


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

 
  • Jei naudojate sausus avinžirnius, juos reikia mirkyti per naktį, o paskui virti apie 1-1,5 valandos, kol suminkštės.
  • Kad humusas būtų ypač kreminės konsistencijos, virtus avinžirnius galite nulupti – tai šiek tiek užtruks, bet rezultatas tikrai to vertas.
  • Jei norite intensyvesnės rožinės spalvos, galite padidinti burokėlių miltelių kiekį arba naudoti daugiau burokėlių sulčių.
  • Humusą rekomenduojama laikyti šaldytuve sandariame inde iki 5 dienų.
  • Prieš patiekimą, humusą galima papuošti ne tik sezamo sėklomis, bet ir šviežiomis petražolėmis, krapais, malta paprika ar užlašinti dar šiek tiek alyvuogių aliejaus.

Ingredientai

    • išvirti avinžirniai: 1 stiklinės
    • burokėlių milteliai: 1 šaukštelio (naudoju "Urban Food; galima pakeisti burokėlių sultimis - reiktų ketvirtadalio stiklinės)
    • alyvuogių aliejus: 2 šaukštų
    • tahini padažas: 2 šaukštų
    • česnakas: 1 skiltelių
    • jūros druska: žiupsnelio
    • juodieji pipirai: žiupsnelio
    • sezamo sėklos: užbėrimui ant viršaus (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių į maisto smulkintuvą sudedame virtus avinžirnius, susmulkintą česnako skiltelę, supilame aliejų, tahini padažą ir suberiame burokėlių miltelius (arba supilame burokėlių sultis).
  2. 2. Tuomet viską triname maždaug 2-3 minutes, kol masė taps vientisa. Masė turi būti kreminės konsistencijos, jeigu ji tokia nėra - įpilame dar vieną šaukštą aliejaus.
  3. 3. Pagardiname druska ir pipirais bei išmaišome.
  4. 4. Galiausiai sudedame į dubenėlį bei užberiame sezamo sėklas. Jau galima ir skanauti!
Rožinis burokėlių humusas su virtais avinžirniais
Rožinis burokėlių humusas su virtais avinžirniais
Salotos su burokėliais ir kriaušėmis
(1)
Keptos traškios šparaginės pupelės tešloje
(12)
Mango salsa su grilintu halloumi sūriu
(1)