Saldžiarūgštė vištiena su morkomis ir paprikomis

2025-03-23 Autorius Mukatanas

Saldžiarūgštė vištiena su morkomis ir paprikomis
Saldžiarūgštė vištiena su morkomis ir paprikomis – tai tobulas Azijos virtuvės įkvėptas patiekalas, kuris nustebins jūsų artimuosius savo sodriais skoniais ir aromatais. Šis receptas sujungia švelnų vištienos minkštumą, traškias daržoves ir nepakartojamą saldžiarūgštį padažą, kuris suteikia patiekalui ypatingą charakterį. Saldžiarūgštis padažas su medumi ir sojos padažu sukuria tobulą harmoniją, o ryškiaspalvės paprikos ir morkos ne tik pagerina skonio savybes, bet ir suteikia patiekalui vizualinį patrauklumą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje vištienos filė galite naudoti kiaulienos nugarinę arba jautienos išpjovą – abu šie mėsos variantai puikiai sugeria marinatą ir išlaiko sultingumą. 
  • Vegetarams rekomenduojame vištieną pakeisti tofu arba tempeh. 
  • Jei neturite sojų padažo, galite naudoti tamari padažą arba kokosų aminorūgštis, kurios suteiks panašų gilų skonį, bet bus mažiau sūrios. 
  • Rudą cukrų galima pakeisti ne tik medumi, bet ir klevų sirupu ar agavos nektaru. 
  • Neturint ryžių acto, puikiai tiks obuolių ar baltasis vyno actas. 
  • Sezamų aliejų galima pakeisti alyvuogių aliejumi, tačiau tuomet patiekalas praras dalį autentiško azijietiško skonio. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norėdami pasiekti geriausią rezultatą, vištieną marinuokite bent 15-20 minučių – taip mėsa sugeria visus skonio komponentus ir tampa minkštesnė. Jei turite daugiau laiko, galite ją palikti marinate net iki 2 valandų šaldytuve. Išlaikykite aukštą temperatūrą kepdami vištieną, kad ji gražiai apskrustų išorėje, bet liktų sultinga viduje. Daržoves kepkite tik tiek, kad jos išliktų traškios – perkeptos daržovės praras savo tekstūrą ir maistinę vertę. Prieš sumaišydami krakmolą su skysčiais, visada jį gerai išmaišykite šaltame vandenyje, kad padažas nesiklijuotų ir taptų tolygiai tirštas. Patiekalą geriausia patiekti iš karto paruošus, karštą, su virtais ryžiais arba makaronais. 

Ingredientai

    Vištienos marinatui:
    • česnakas: 3 didelių skiltelių
    • sojų padažas: 3 arbatinių šaukštelių
    • ryžių vynas: 1,5 arbatinio šaukštelio (nėra būtina)
    • kukurūzų krakmolas: 3 arbatinių šaukštelių (arba bulvių krakmolas)
    • medus: 1 arbatinio šaukštelio (arba rudas cukrus)
    • druska: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • šviežiai malti juodieji pipirai: žiupsnelio
    Padažui reikės:
    • karštas vištienos sultinys: 0,75 puodelio
    • sojų padažas: 8-9 arbatinių šaukštelių
    • sezamų aliejus: 3 arbatinių šaukštelių (nėra būtina)
    • ryžių actas: 1 valgomojo šaukšto (arba 0,75 šaukšto obuolių acto)
    • aštrus pomidorų padažas: 2,5 valgomųjų šaukštų
    • rudas cukrus: 3-4 valgomųjų šaukštų (arba medus)
    • bulvių krakmolas: 3 arbatinių šaukštelių
    Taip pat:
    • vištienos filė: 540 gramų
    • saldžiosios paprikos: 3
    • morkos: 1
    • svogūnai: 2
    • aliejus
    • sezamai: žiupsnelio (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių supjaustome vištieną maždaug 2,5 centimetro dydžio kubeliais.
  2. 2. Tuomet nulupame bei sutriname česnako skilteles. Marinatui sumaišome sutrintą česnaką, sojų padažą, ryžių vyną, krakmolą, cukrų, druską bei žiupsnelį maltų pipirų. Maišome tol, kol ištirps cukrus.
  3. 3. Vištienos gabaliukus sudedame į marinatą, gerai pavoliojame bei atidedame į šalį, kol paruošime daržoves ir padažą.
  4. 4. Tada padažui sumaišome sultinį, sojų padažą, sezamų aliejų, ryžių actą, pomidorų padažą, cukrų bei krakmolą.
  5. 5. Paprikas supjaustome maždaug 2 centimetrų dydžio kubeliais. Morką nuskutame bei supjaustome plonais pusmėnuliais. Svogūnus nulupame bei supjaustome maždaug 1 centimetro dydžio kubeliais.
  6. 6. Po to Wok arba paprastoje didelėje keptuvėje įkaitiname 1,5 valgomojo šaukšto aliejaus ant didelės ugnies. Sudedame vištieną bei daug nemaišydamos kepame maždaug 5 minutes, kol pradės balti, vietomis truputį apskrus. Viduje ji dar neturi būti pilnai iškepusi.
  7. 7. Perkeliame vištieną į dubenį.
  8. 8. Į keptuvę supilame 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, suberiame svogūną, sumažiname ugnį iki mažos ir, vis pamaišydamos, kepame maždaug 3-4 minutes.
  9. 9. Paskui padidiname ugnį bei suberiame paprikas ir morkas, vis pamaišydami, kad neprisviltų, kepame dar maždaug 8-10 minučių, daržovės turi likti šiek tiek traškios.
  10. 10. Grąžiname vištieną į keptuvę, gerai išmaišome, supilame padažą, gerai viską sumaišome bei kepame dar keletą minučių, kad padažas sutirštėtų.
  11. 11. Apibarstome sezamais, patiekiame ir skanaujame!

Vaida Bruožytė-Balkaitienė

Lb skanus, švelnus skonis. Nėra ryškaus saldaus-rūgštaus santykio. Tikrai gaminsiu dar kartą.
Atsakyti
BBQ vištienos kesadilijos su čederio sūriu
(1)