Schichttorte - šakočio pusbrolis pagal Beatą

2025-03-14 Autorius oSkanu.lt

Schichttorte - šakočio pusbrolis pagal Beatą
Vokiškos kilmės "Schichttorte" arba sluoksniuotas pyragas yra nuostabus deserto pasirinkimas bet kuriai progai. Šis ypatingas receptas sujungia tradicinės vokiečių konditerijos meną su lietuviško šakočio dvasia, sukurdamas nepakartojamą skonių harmoniją. Beatos versija yra ypač puri ir maloniai drėgna, kuri su kiekvienu kąsniu perkelia jus į jaukios kaimo trobos virtuvę, kur močiutė kepa savo garsiuosius pyragus. 

Schichttorte istorija siekia XVIII amžių, kai jis pirmą kartą buvo pagamintas Vokietijos karališkuosiuose rūmuose. Ilgainiui receptas plito po visą Europą ir pasiekė net Lietuvą, kur jis įgavo savito charakterio. Nors šis pyragas primena mūsų tradicinį šakotį, jo paruošimo technika yra visiškai kitokia – čia sluoksniai sukuriami ne ant besisukančio iešmo, o kepant plonus tešlos sluoksnius vieną ant kito po grotelėmis. 
Kiekvienas sluoksnis iškepa iki tobulos auksinės spalvos, suteikdamas pyragui ne tik nuostabų vaizdą pjūvyje, bet ir unikalią tekstūrą, kurioje susipina traškūs ir minkšti elementai. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdienei arbatėlei, tiek ypatingoms šventėms, kai norite nustebinti svečius kažkuo neįprastu, bet kartu jaukiai pažįstamu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Šiam receptui galite naudoti įvairias alternatyvas, išlaikant autentišką skonį: 
Reklama
Ad Placeholder

  • Vietoje įprasto balto cukraus galima naudoti rudąjį cukrų arba cukranendrių cukrų, kuris suteiks gilesnį, karamelizuotą skonį.
  • Krakmolą galima pakeisti bulvių arba kukurūzų krakmolu – abu variantai veikia puikiai.
  • Jei neturite grietinės, galite naudoti graikišką jogurtą arba maskarponės sūrį.
  • Vanilės ekstraktą galima pakeisti vaniliniu cukrumi, vanilės ankštimi arba vanilės pasta.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Kad jūsų Schichttorte būtų tobulas, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių niuansų:
 
  • Visi ingredientai būtinai turi būti kambario temperatūros – taip užtikrinsite vienalytę tešlą be gumuliukų.
  • Sluoksniai turėtų būti kuo plonesni – naudokite konditerinį teptuką tešlai paskirstyti.
  • Atidžiai stebėkite kepimo procesą – sluoksniai kepa labai greitai ir gali lengvai perdegti.
  • Leiskite pyragui "subręsti" bent 24 valandas – taip sluoksniai susigeria drėgmę, o skoniai susijungia į harmoningą visumą.
  • Prieš pjaudami pyragą, naudokite aštrų peilį – taip išvengsite sluoksnių sutrupinimo.

Ingredientai

    Pyragui: 
    • Sviestas: 350 g (kambario temperatūros)
    • Cukrus: 350 g
    • Dideli kiaušiniai: 7 vienetai
    • Miltai: 200 g
    • Krakmolas: 150 g
    • Riebi grietinė: 3 valgomieji šaukštai
    • Druska: žiupsnelis
    • Vanilės ekstraktas: 1 arbatinis šaukštelis (arba vanilinis cukrus pagal skonį)
    Glajui:
    • Juodas šokoladas: 70 g (galima keisti baltu)
    • Riebus pienas arba grietinėlė: 1/4 puodelio
    Papuošimui (pasirinktinai):
    • Kokoso drožlės: pagal skonį
    • Migdolų plokštelės: pagal skonį
    • Spanguolės (džiovintos arba šviežios): pagal skonį
    • Rozmarino šakelės: keli lapeliai
    • Cukruotos apelsinų žievelės: pagal skonį
    • Pistacijos (smulkintos): pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruoškite visus ingredientus – įsitikinkite, kad sviestas, kiaušiniai ir grietinė yra kambario temperatūros.
  2. 2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir krakmolą, perkoškite per sietelį, kad neliktų gumuliukų, ir atidėkite į šalį.
  3. 3. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių, sudėdami juos į atskirus dubenėlius.
  4. 4. Elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki standžių putų – jos turėtų būti tokios standžios, kad apvertus dubenį, neišbėgtų. Atidėkite į šalį.
  5. 5. Kitame giliame dubenyje įdėkite minkštą sviestą, suberkite cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir įlašinkite vanilės ekstraktą.
  6. 6. Plakami vidutinio greičio režimu, kol gausite purią, šviesios spalvos masę – tai užtruks apie 5-7 minutes.
  7. 7. Lėtai, po vieną, įmuškite kiaušinių trynius į sviesto masę, kiekvieną kartą gerai išplakdami, kol trynys visiškai įsimaišys.
  8. 8. Įdėkite riebią grietinę ir vėl išplakite, kol masė taps vientisa.
  9. 9. Lėtai įsijokite miltų ir krakmolo mišinį į tešlą, maišant mediniu šaukštu arba silikonine mentele – neplakite, tiesiog švelniai maišykite, kol gausite vientisą masę.
  10. 10. Atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus į tešlą, naudodami mentelę ir atlikdami "apimančius" judesius, kad išliktų kuo daugiau oro tešloje.
  11. 11. Paruoškite 26 cm skersmens kepimo formą – išklokite ją kepimo popieriumi arba, jei naudojate kekso formą, ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  12. 12. Orkaitę įkaitinkite grilio režimu iki 220 laipsnių temperatūros.
  13. 13. Konditeriniu teptuku ant kepimo formos dugno užtepkite labai ploną tešlos sluoksnį – jis turėtų būti beveik permatomas.
  14. 14. Įdėkite formą į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol sluoksnis gražiai paruduos – tai gali užtrukti nuo 1 iki 5 minučių, priklausomai nuo jūsų orkaitės galingumo.
  15. 15. Ištraukite formą iš orkaitės, užtepkite naują tešlos sluoksnį ir vėl dėkite kepti.
  16. 16. Kartokite procesą, kol sunaudosite visą tešlą – tai gali užtrukti apie 20-30 sluoksnių, priklausomai nuo jų storio.
  17. 17. Iškepę paskutinį sluoksnį, leiskite pyragui šiek tiek atvėsti formoje (apie 15 minučių).
  18. 18. Atsargiai išimkite pyragą iš formos ir perkelkite ant konditerinių grotelių visiškai atvėsti.
  19. 19. Kol pyragas vėsta, paruoškite glajų: sudėkite juodą šokoladą ir pieną ar grietinėlę į dubenėlį.
  20. 20. Kaitinkite šokolado ir pieno mišinį vandens vonelėje, nuolat maišydami, kol šokoladas visiškai ištirps ir gausite vientisą, blizgantį glajų.
  21. 21. Atvėsusį pyragą apliekite paruoštu glajumi, leisdami jam nutekėti per kraštus.
  22. 22. Kol glajus dar nesustingęs, pabarstykite pyragą pasirinktais papuošimais.
  23. 23. Leiskite glajui visiškai sustingti kambario temperatūroje.
  24. 24. Įdėkite pyragą į sandarų indą ar maišelį ir palikite "bręsti" bent vieną parą prieš patiekiant.

Atsakinėjama į Komentarą

Nekeptas sūrio pyragas su sausainiais
(9)
Drėgnas ir aromatingas morkų pyragas
(24)