Senovinis sultingas maltos mėsos kepsnys - netikras zuikis su glazūra

2025-04-07 Autorius oSkanu.lt

Senovinis sultingas maltos mėsos kepsnys - netikras zuikis su glazūra
Labiausiai pasiteisinęs kada nors gamintas maltos mėsos kepsnys arba kitaip senovinis netikras zuikis. Tai yra pats tobuliausias receptas, pagal kurį aš gaminu. Esu tikra, kad patiks ir Jums. Prie šio kepsnio aš būtinai dar paruošiu ir glazūrą, kuri šiaip nėra būtina, bet tikrai čia labai tinka. Ir tikrai labai rekomenduoju ją gaminti, nors senoviniam netikram zuikiui tokia glazūra tikrai nebūdavo ruošiama, bet ji pakelia šį patiekalą į daug aukštesnį lygį. Tad nieko nebelaukiam ir pasigaminam! :)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Šiam receptui galite naudoti įvairius maltos mėsos variantus: jeigu nemėgstate jautienos ir kiaulienos mišinio, galite naudoti tik maltą jautieną (geriausia 80% liesos ir 20% riebios) arba maltą kiaulieną. Taip pat puikiai tinka malta kalakutiena ar vištiena, tačiau tuomet kepsnys gali būti sausesnis, todėl rekomenduojama pridėti šiek tiek grietinės ar sviesto. 
  • Vietoje batono galima naudoti džiūvėsėlius, sumaišytus su pienu, arba virtų bulvių tyrę. 
  • Jei nemėgstate raudonėlio, galite jį pakeisti kitais džiovintais žolelių mišiniais: čiobreliais, baziliku ar rozmarinu. 
  • Pomidorų padažą glazūrai galima pakeisti tiršta pomidorų pasta, sumaišyta su trupučiu vandens, o cukraus sirupą – natūraliu medumi ar klevo sirupu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norint, kad netikras zuikis būtų ypač sultingas, faršą reikia ilgai maišyti, kad jis taptų vientisas ir lipnus. Tai padeda išlaikyti drėgmę kepimo metu. 
  • Labai svarbu nepervirinti batono piene – jis turėtų būti tik sumirkęs, bet ne suiręs. 
  • Formuojant kepsnį, patartina rankas sudrėkinti šaltu vandeniu, taip faršas mažiau lips prie rankų ir bus lengviau suformuoti gražią kepsnio formą. 
  • Kepimo formos dugną galima iškloti kepimo popieriumi, kad kepsnys neprisviltų. 
  • Jei norite, kad kepsnys būtų dar sultingesnis, kepimo metu galite jį aplieti nedideliu kiekiu sultinio ar pieno. 
  • Glazūrą geriausia tepti ant jau beveik iškepusio kepsnio, kad ji nesudegintų paviršiaus, o tik gražiai karamelizuotųsi. 

Ingredientai

    • riebesnė malta mėsa: 700 gramų (aš naudojau maltą jautieną su malta kiaulienos šonine)
    • batonas: 2 riekių (be plutelės)
    • svogūnai: 1 (nedidelio)
    • morkos: 1 (nedidelės)
    • česnakas: 2 skiltelių
    • džiovintas raudonėlis: 1 arbatinio šaukštelio
    • džiovintos krapų viršūnėlės: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • džiovintas maltas čili pipiras: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 1 (didelio)
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio (arba pagal skonį)
    • pienas (batonui pamerkti)
    Viršui:
    • pomidorų padažas: 100 gramų
    • cukraus sirupas: 1 valgomojo šaukšto (arba medus)
    • Vorčesterio padažas: 1 arbatinio šaukštelio
    • čili pipiro milteliai: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių batonui nupjauname pluteles bei užpilame pienu, kad visą apsemtų. Mirkome, kol batonas taps minkštas.
  2. 2. Tuomet morką, svogūną bei česnaką susmulkiname virtuvės kombainu arba itin smulkiai sukapojame į gabaliukus.
  3. 3. Tada į faršą mušame kiaušinį, dedame piene išmirkytą ir nusunktą batoną, sukapotas daržoves bei likusius prieskonius, viską gerai rankomis (galite ir virtuvės kombainu su tešlos maišymo antgaliu) maišome maždaug 10 minučių.
  4. 4. Suformuojame kepaliuko formos kepsnį.
  5. 5. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 minučių.
  6. 6. Viršus: Viską gerai sumaišome kartu ir aptepame kepsnį.
  7. 7. Pakepame dar maždaug 10 minučių.
  8. 8. Iškepusiam duodame dar maždaug 10 min pastovėti.
  9. 9. Patiekiame ir lepinamės!
Įdaryti makaronai su bešamelio padazu
(3)
Enčilada su malta mėsa
(1)