Skanūs ir greiti cepelinai - greitukai

2025-04-08 Autorius oSkanu.lt

Skanūs ir greiti cepelinai - greitukai
Prieš kelias savaites svečiavausi pas draugę ir ji mane pavaišino cepelinais. Sukirtau dvigubą porciją, nes jie buvo be galo skanūs! Tada teko draugės paklausti, kaip ji netingi gaminti cepelinus, juk tai atima daug laiko ir reikalauja tikrai nemažai pastangų. Draugės atsakymas mane nustebino, ji atskleidė receptą, kuris cepelinų gaminimo procese sutaupo daug laiko, o rezultatas išlieka toks pats - skanūs lietuviški cepelinai. Šie greiti cepelinai išsiskiria tuo, kad nereikia trintuvėse spausti bulvių, nusunkti jų per marlę ar laukti, kol nusistovės krakmolas. Paprastas, bet efektyvus būdas pagreitina procesą, o skonis išlieka autentiškas. Šis receptas puikiai tinka užimtiems žmonėms, kurie ilgisi namų skonio, bet neturi valandų valandas praleisti virtuvėje.  

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Cepelinams galite naudoti įvairių rūšių bulves, nors geriausia rinktis krakmolingo tipo, pavyzdžiui, "Laura" arba "Vineta". 
  • Vietoje kiaulienos ar jautienos faršo galima naudoti ir maltą vištieną, kalakutieną ar net vegetarišką alternatyvą iš grybų ir daržovių. 
  • Krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu, nors bulvių krakmolas duoda autentiškiausią skonį ir tekstūrą. 
  • Jei neturite svogūnų, galite naudoti šalotus arba porą, nors skonis šiek tiek skirsis. 
  • Vietoje grietinės padažui tinka ir graikiško jogurto bei majonezo mišinys. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

  • Noriu atkreipti dėmesį, kad krakmolo kiekis bulvių masei priklauso ir nuo bulvių dydžio bei rūšies - kuo didesnės ir vandeningesnės bulvės, tuo daugiau krakmolo reikia. Pirmą kartą gamindama padariau klaidą, nes perviriau cepelinus, gavosi cepelinų "košė". 
  • Virimo laikas taip pat priklauso ir nuo suformuotų cepelinų dydžio - mažesnius cepelinus pakanka virti 15-20 minučių, o didesnius - 25-30 minučių. 
  • Svarbu cepelinų masę formuoti drėgnomis rankomis, taip ji mažiau lips prie pirštų. 
  • Verdant cepelinus stenkitės palaikyti vidutinę temperatūrą - vanduo turėtų silpnai kunkuliuoti, bet ne smarkiai virti, nes dėl per intensyvaus virimo cepelinai gali suirti. Įdėjus cepelinus į verdantį vandenį, jie nuskęs, o išvirę pakils į paviršių - tai geras ženklas, kad jie beveik paruošti. 

Ingredientai

    • bulvių: 12
    • bulvių krakmolo: 250 gramų
    • faršo (kiaulienos / jautienos - nesvarbu kurį pasirinksite): 600 gramų
    • kiaušiniai: 1
    • svogūnai: 1
    • druskos ir pipirų: pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Išverdame 6 bulves su lupyna, atvėsintas nulupame ir sutriname į vientisą masę.
  2. 2. Likusias 6 bulves nuskutame ir sutarkuojame "burokine" tarka - taip sutaupom laiko, kadangi nereikės nusunkti bulvių tarkių ir jie nebus per skysti, nes visas bulvių krakmolas lieka.
  3. 3. Į sutarkuotas bulves dedame virtų bulvių masę ir suberiame krakmolą. Pasūdome bei papiriname pagal skonį.
  4. 4. Sumaišome viską rankomis, jei masė per skysta įdedame krakmolo papildomai.
  5. 5. Įdaro gamyba: Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūną.
  6. 6. Pakepiname svogūną su šlakeliu aliejaus, kol įgaus auksinę spalvą.
  7. 7. Į pasirinktą faršą įmušame kiaušinį, įberiame druskos ir pipirų pagal skonį bei sudedame svogūnus.
  8. 8. Viską sumaišome ir suformuojame nedidelius mėsos kukulius.
  9. 9. Kai įdaras jau paruoštas, užkaičiame didelį puodą su vandeniu, jį pasūdome ir tam, kad verdant cepelinai nesuirtų, pusėje stiklinės vandens ištirpiname porą šaukštų bulvių krakmolo ir tirpinį supilame į puodą.
  10. 10. Formuojame cepelinus. Pirmiausiai iš paruoštos bulvių masės pasiruošiame apvalius kukulius.
  11. 11. Kiekvieną kukulį (prieš tai rankas sudrėkiname šaltu vandeniu, kad bulvių masė neliptų prie rankų), suspaudžiame (kaip blyną), pirštais padarome nedidelę įdubą ir į ją įdedame įdarą.
  12. 12. Tada iš visų šonų atsargiai užlenkiame ir formuojame delnais pailgą formą. Taip paruošiame visus cepelinus.
  13. 13. Paruoštus cepelinus atsargiai dedame į verdantį vandenį. Verdame, retkarčiais pamaišant, apie 20-25 minutes.
  14. 14. Na, o kol cepelinai verda, galime pasigaminti savo mėgstamą padažą. O ir padažas nėra būtinas, galima skanauti tiesiog su mėgstama grietine. Skanaus!
Skanūs ir greiti cepelinai - greitukai

Elvyra Mikužienė

Naudingas
(35)
Virsiu ir as aciu
Atsakyti

Anelė

Naudingas
(3)
Na labai ačiū už receptą. Šiandien dariau. Gavosi liuks. Skanūs.
Atsakyti

Aušra

Naudingas
(3)
Labai įdomus receptas. Būtinai išbandysiu. Ačiū.
Atsakyti

Joana

Naudingas
(5)
Labai priklauso nuo bulvių rūšies. Jei bulvės rausvos tai bus ne cepelinai, bet košė.
Atsakyti

Virėjas

Naudingas
(0)
Nereik dangčio uždengt ir įdėt tirpinto krakmolo į vandeni, prieš tai apvoliot cepeliną krakmolu.

Vyta

Naudingas
(6)
Tokius gaminu jau senokai, receptą pasakė močiutė, su kuria susipažinau ligoninėje. Nei man išsileidžia, nei man reikia daugiau krakmolo, nei aš volioju krakmole. Tik verdu iki 20 minučių. Neprigrūskit į puodą be tvarkos ir viskas pavyks.
Atsakyti

Adele

Naudingas
(2)
senai gaminu tik šitaip ir viskas labai gerai ir skanu

Zenonas

Naudingas
(0)
Visiškai jūs teisi, paprasta ir senoviška, nereik išradinėt iš dviračio musės.

Irena

Naudingas
(4)
Darau ir aš,tik krakmolo dedu mažiau ir išeina puikūs ir greiti
Atsakyti

Agnė

Naudingas
(23)
Nieko nenoriu įžeisti, bet... na, totali nesąmonė... 100 kartų pasigailėjau, kad susigundžiau pabandyti - gaila sugaišto laiko... sėdžiu ir galvoju, na, nejaugi mūsų močiutės neturėjo burokinių tarkų, juk tikrai būtų pasilengvinusios sau cepelinų ruošimą, jei jie būtų tokie pat kaip pagal tradicinį receptą ir jei sąžiningai, tai aš sugaišau daugiau laiko, nei ruošdama tradiciniu būdu ir gavau kažkokią nesąmonę - ne, jie neiširo ir skonis buvo gana neblogas, bet paruošimas - tai tikrai reikalavo geležinių nervų - bulvės lietuviškos, sutarkavus su burokine dar gerokai nuspaudžiau, bet vis tiek - košė, kuri prisiklijavo prie rankų , kad suformuot cepeliną - misija neįmanoma, nors ir krakmolo net jau ir nežinau kiek dėjau, apvoliojau krakmole, kad sugebėčiau įleisti į puodą, tada delnai aplipę tokiu sluoksniu krakmolo, kad kol nuplauni prasikeiki, o tada sekantį cepeliną ir vėl tiek pat vargo, kol įmeti į puodą... kas pavadino juos "greitukais" turėčiau pasakyt, kad stipriai nuvylė ir suklaidino... labai mėgstu cepelinus ir atsižegnojau eksperimentuoti - patys skaniausi mūsų tradiciniai mamų ir močiučių ištobulinti...
Atsakyti

Dalia

Naudingas
(20)
Sventa tiesa paraset

Taigi

Naudingas
(3)
Pritariu. Nei čia greitukai nei ką . Gal kokį 10 min ir eina sutaupyti. Bet ar tai verta?

Aru

Naudingas
(25)
Niekaip nesuprantu kam tas kiausinis i farsa. Cia gi ne kotletai.
Atsakyti

dalia

Naudingas
(6)
sultingesnis ir skanesnis

Genė

Naudingas
(9)
Daug nuo bulvių rūšies priklauso
Atsakyti

ELVYRA RADZEVIČIENĖ

Naudingas
(26)
Labai skanūs ir greitai pagaminami.Kai pirmą kartą perskaičiau ,tai nuo to laiko gaminu,būtent tik taip.Nerealu,kaip skanu.Rodos produktų nedaug,bet vienetais daug.Fantastika.
Atsakyti

Ona

Naudingas
(31)
Vietoj virtų bulvių dedu varškę, patikėkit-ir šviesesni, ir skanesni !
Atsakyti

Margarita

Naudingas
(25)
Kokiu santykiu dedat varškės ir bulvių? Kiek krakmolo? Ačiū 😊🌹

Jadvyga

Naudingas
(9)
Reikia virti ant silpnos kaitros, kad neištištų. Ir aš visada dedama į puodą, dar krakmolu apvolioju. Niekada nepayra.
Atsakyti

Rasa Medvedeva

Naudingas
(18)
Bandysiu ir aš, tik į bulves niekada nededu pipirų. Bet skamba skaniai!
Atsakyti

Algis

Naudingas
(1)
Ne į bulves pipirų, į faršą

Arthur

Naudingas
(20)
nu dariau šiandien, kol kas labai gerai neišsileido, labai skanūs visada taip darysiu
Atsakyti

Rasa

Naudingas
(25)
Prieš dedant į puodą dar apvolioju krakmole👍
Atsakyti

Regina

Naudingas
(17)
Labai aiškus aprašymas ,"aš tarkuoju per smulkesnę tarką už burokine, bet jau tada reikia nusunkti, bandysiu pagal šį receptą, a1čiū
Atsakyti

Darija

Naudingas
(37)
Kodėl kai kurie iširo? Krakmolo dėta į vandenį ir apvolioti kraklmole buvo..
Atsakyti

Gintare

Naudingas
(17)
Ir man :/

Irena

Naudingas
(8)
Cepelinai turi laisvai plaukioti,- nepridėkit per daug į puodą. Jeigu jų prigrųstas puodas,- tai pradeda leistis.

Irena

Naudingas
(34)
Nuostabus receptas, ačiū. Virsiu rytoj
Atsakyti

Janina

Naudingas
(132)
Labai skanus cepelinai, verdu tokius jau senai. Ir laiko daug neuzima ir bulviu mazai reikia.
Atsakyti

undefined

Naudingas
(18)
Va ir aš noriui taip. Ir skanu bus ir greitai.

Lionė

Naudingas
(0)
Aš už tradicinius cepelinus kaip mama išmokė
Atsakyti

Birutė

Naudingas
(0)
Kam toks kiekis krakmolo?
Atsakyti

Nida

Naudingas
(0)
Bandysiu gaminti. Ačiū už receptą.
Atsakyti

Naudingas
(0)
Žiauriai daug krakmolo
Atsakyti

Virginija

Naudingas
(0)
Atrodo viliojančiai. Kodėl ne?
Atsakyti

Atsakinėjama į Komentarą

Krakmoliniai cepelinai su mėsa
(13)
Juka - kraujo sriuba
(15)